Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
22. 6. 2018,
7.36

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

Natisni članek

Dirk Nowitzki Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Petek, 22. 6. 2018, 7.36

5 let, 10 mesecev

Dončić izbral številko dresa, legendarni Nowitzki mu je izrekel dobrodošlico

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78
Luka Dončić | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Luka Dončić je ponoči postavil nov mejnik v karieri in spisal posebno poglavje v zgodovini slovenske košarke. Atlanta Hawks so ga kot tretjega izbrali na naboru lige NBA, kar je najvišja slovenska uvrstitev, nato pa je sledila menjava z Dallas Mavericks, ki so si Slovenca nadvse želeli - nosil bo dres s številko 77. Prvi zvezdnik moštva Dirk Nowitzki je že pozdravil našega košarkarskega dragulja, okoli katerega želijo pri Dallasu graditi franšizo.

Pred 20 leti je mladi Evropejec prišel k Dallas Mavericks ter postal ikona kluba in mesta. Ta mož je Dirk NowitzkiLuka Dončić pa se takrat sploh še ni rodil. Nemca je Dallas zamenjal, potem ko so ga Milwaukee Bucks izbrali kot devetega na naboru. Tudi za Luko so se morali pošteno potruditi. Sklenili so posel z Atlanto, ki je našega košarkarja izbrala kot tretja, kar je po letu 2002 nova najboljša slovenska uvrstitev. Takrat so Boštjana Nachbarja kot 15. izbrali Houston Rockets.

mama in sin: Dončić
Sportal Luka Dončić bo prve milijone zaslužil v Teksasu

Dončić je košarkar, ki ga je Dallas na vsak način želel imeti v svoji organizaciji. Več mesecev so se že spogledovali z njim in lobirali, da je prišel k njim. In pri Mavericks bo nosil dres s številko 77, medtem ga je pri Realu krasila sedmica. To ima pri Dallasu Dwight Powell.

Lukov sanjski večer

Fotogalerija
1 / 10

Okoli Luke zgraditi franšizo

"Kakšen dan," je najprej dejal trener Dallasa Rick Carlisle in dodal: "Veseli smo, da smo dobili Luko Dončića. Želeli smo si ga. Pred nekaj dnevi je postalo jasno, da se bo to lahko zgodilo. Dogovorili smo se z Atlanto, ki je s Traejem Youngom dobila odličnega košarkarja. Mi smo dobili pravega igralca, okoli katerega se lahko gradi franšiza. To je velik dan za našo organizacijo."

Vse do konca ni vedelo, ali bo Luka dejansko odšel v Teksas. Ko se je nabor uradno začel, je postalo jasno. Preden so Phoenix Suns izbrali Deandreja Aytona kot prvega, sta se generalni direktor Donnie Nelson in njegov kolega pri Atlanti Travis Schlenk dogovorila o vsem. Prek telefona sta dokončala posel, ki je zadovoljil obe strani.

Luka Dončić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Nowitzki in Luka se že veselita sodelovanja

Ko je Luka izvedel, da bo namesto v Atlanto odpotoval v Dallas, je najprej pomislil na igranje skupaj z legendarnim Nowitzkim: "Dirk je neverjeten. Legenda je. Izjemen vodja je in vesel sem, da bom del njegove kariere. Od njega bi se rad veliko naučil. Vesel sem, da sem del Dallasove družine."

Triletna pogodba za 15,7 milijona evrov

Dončić bo kot tretji izbor podpisal triletno pogodbo. Ta naj bi mu skupaj navrgla 15,7 milijona evrov. Toliko v prvih sezonah seveda ni zaslužil še noben slovenski predhodnik v ligi NBA. V prvi sezoni bo prejel 4,6 milijona, v drugi 5,4, v tretji pa 5,7 milijona evrov. Pogodba bo predvidevala možnost podaljšanja za četrto leto.

Da se je Nemec razveselil prihoda slovenskega soigralca, je dal vedeti na družbenem omrežju Twitter. "Dobrodošel, moj človek, Luka Dončić," je zapisal, Luka pa se mu je zahvalil: "Hvala, legenda!!"

Luka bo dres Real Madrida zamenjal za Dallasovega. | Foto: Getty Images Luka bo dres Real Madrida zamenjal za Dallasovega. Foto: Getty Images "Moramo se zavedati, da šteje 19 let. NBA se ne zgodi čez noč."

Luko čaka zdaj v ZDA kar nekaj opravkov, trener Carlisle pa že pogleduje proti sezoni. Zanj pripravlja mesto v prvi peterki: "Zamisel je, da bo začenjal tekmo. Nato bomo videli, kako bo šlo. Lani sem stal na tem odru in enako rekel za Dennisa Smitha jr. In začel je vse tekme, na katerih je lahko igral. Enako vidim pri Dončiću. Močno verjamem, da se bosta odlično dopolnjevala."

V Dallasu se sprašujejo, ali bo Luka lahko nemudoma prenesel izvrstne igre iz Evrope v ZDA, o tem pa Carlisle pravi: "Moramo se zavedati, da šteje 19 let. NBA se ne zgodi čez noč. To je proces, vendar bo pravi košarkar, da bo igral skupaj z Dennisom Smithom in Harrisonom Barnesom. Izboljšala bosta njegovo igro in on bo njuno. Zelo se veselim."

Za slovenske ljubitelje košarke se ob tem poraja tudi vprašanje, ali bo Luka čez dober teden igral v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo proti Španiji in Črni gori. Veliko možnosti je, da se zgodi črn scenarij in da Dallas ne bo hotel tvegati z njegovim udejstvovanjem, saj je njihova prioriteta, kot pravi trener Carlisle, da se Luka po naporni sezoni dodobra spočije.

Ne spreglejte