Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
25. 5. 2014,
17.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

košarka državno prvenstvo finale Krka Union Olimpija

Nedelja, 25. 5. 2014, 17.55

8 let

Le Krki zadostujejo zgolj domače zmage

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko se košarkarji Uniona Olimpije zavedajo, da bodo morali za vrnitev na državni vrh zmagati tudi v gosteh, pa se v taboru Krke osredotočajo predvsem na lastne napake.

Čez en teden bo minilo natančno pet let od trenutka, ko je Sašo Ožbolt v mali tivolski dvorani kot zadnji kapetan Uniona Olimpije visoko v zrak dvignil pokal za naslov državnega košarkarskega prvaka. "Zmaji", med katerimi je bil tedaj tudi Jasmin Hukić, so takrat v finalu z ekspresnih 3:0 odpravili domžalski Helios. Vse odtlej pa imajo v slovenskem prvenstvu glavno besedo košarkarji Krke, ki te dni naskakujejo peti zaporedni naslov, skupno pa že sedmega.

Novomeška premoč nad donedavno evroligaško Olimpijo in preostalimi klubi, za katere je sicer značilno simptomatično kleščenje proračunov, je šla v zadnjih letih tako daleč, da so bili Dolenjci pred že 23. finalom označeni za absolutne favorite, posledično pa ima ljubljanska konkurenčnost v seriji celo prizvok manjšega presenečenja. V ljubljanskem taboru ob tem poudarjajo, da se vendarle ne nameravajo zadovoljiti zgolj z vlogo dostojnega tekmeca v finalu, temveč želijo prekiniti novomeški niz.

Brez zmage v gosteh ne bo šlo

"Finale je posebna zgodba, zato se nima smisla obremenjevati s sezono. Še več, tudi predhodna tekma je pravzaprav nepomembna. Tudi izgovori na račun kratke klopi so v tem trenutku nepotrebni. Zato pa je pomembno, da se zavedamo položaja, v katerem smo. Ta nam narekuje, da moramo v želji po končnem zmagoslavju dobiti vsaj eno tekmo tudi v dvorani Leona Štuklja. To je misel, s katero bomo šli v torkovo tekmo. Borili se bomo do konca," o razmerju moči na papirju in primerjavi predstav iz celotne sezone ne želi razpravljati reprezentant v vrstah Olimpije Nebojša Joksimović, ki je bil na prvi tekmi v Novem mestu skorajda povsem nenevaren za dolenjski koš, v Tivoliju pa je vendarle pokazal nekaj več napadalne odločnosti.

Prav iskanje stabilnih napadalnih orožij je ena od največjih hib ljubljanske vrste, v kateri ima trener Aleš Pipan po poškodbi Jake Brodnika še manjši manevrski prostor. "Tisti, ki igrajo, dajejo vse od sebe. Dolžina klopi ne sme odločati. Bolj pomembni sta dnevna forma in želja. Ta pri nas ni sporna. To je bilo vidno na obeh tekmah, jasno pa je, da nas do zmag vodijo predstave, kakršno smo uprizorili v drugem polčasu tivolske tekme," pravi Pipan in dodaja: "Dobro moramo izkoristiti čas do naslednje tekme. Dodaten dan nam bo prišel zelo prav."

Edo Murić: Boljši smo, a …

Zgolj na večji nabor bolj izkušenih in za gostujoči koš nevarnih igralcev se ne želi zanašati niti Edo Murić, ki poudarja, da se ključ do dveh manjkajočih zmag skriva predvsem v izkoreninjanju novomeških napak. Krka je na obeh tekmah napeto končnico dovolila predvsem z neodgovorno igro ob višji prednosti. V prvem dejanju hoja po robu ni bila usodna, v Tivoliju, kjer so gostitelji prepričljivo dobili tudi skok, pač.

"Če pogledamo celotno sezono 2013/14, pridemo spoznanja, da je Krka boljši tekmec. A to je treba dokazati tudi na igrišču. Ljubljančani so nam dali jasno vedeti, da nam ne bodo olajševali dela. Čestitati jim gre za nepopustljivost in borbenost. V Novem mestu so s pridom izkoristili našo zadržanost in nedoločnost ter izsilili podaljšek, v Ljubljani pa so našli učinkovit odgovor na našo igro po globini ter nas z obrambno zožitvijo pod košem vrgli iz ritma. V prihodnjem se nam ne sme dogajati, da po 30 minutah obvladovanja igre pademo v črne minute," pravi novomeški Murić in dodaja: "Serija se seli v Novo mesto. Tam smo doma. Tam moramo vknjižiti drugo zmago."

Ne spreglejte