Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
20. 9. 2017,
14.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Igor Kokoškov Jaka Lakovič EuroBasket 2017

Sreda, 20. 9. 2017, 14.35

6 let, 6 mesecev

Lakoviču bi bilo v ponos, da bi stopil v nadomestne selektorjeve čevlje, a …

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Jaka Lakovič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Evforija po zgodovinski zlati medalji slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu počasi pojenja, zdaj je čas, da se začne pogledovati v prihodnost. Kdo bo v času kvalifikacij za svetovno prvenstvo vodil slovensko reprezentanco? Veliko se govori o Jaki Lakoviču, ki bi mu bilo to v ponos, vendar je sam dejal, da je še prehitro govoriti o tem. Igor Kokoškov bi v primeru imel vlogo svetovalca.

V oddajo Dan. prihaja Goran Dragić, ki pripravlja presenečenje 

Vodilni na Košarkarski zvezi Slovenije so trdno odločeni, da zdajšnjega selektorja Igorja Kokoškova ne bodo dali. Zlasti če želijo potihoma upati, da bi Goran Dragić leta 2019 na svetovnem prvenstvu vendarle še igral za reprezentanco. Kajti pod vodstvom Kokoškova se je reprezentančno razcvetel in popeljal Slovenijo na evropski vrh.

A srbski strokovnjak naše izbrane vrste v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki se bodo začele že 23. novembra, ne bo mogel voditi, saj v NBA opravlja vlogo pomočnika pri Utah Jazz.

Kokoškov selektor, pomočnik nadomestni?

Če želijo na Košarkarski zvezi Slovenije še računati na Dragićevo udejstvovanje na svetovnem prvenstvu na Kitajskem, potem bo moral biti Kokoškov zagotovo selektor, saj je pod nejgovim vodstvom reprezentančno eksplodiral. | Foto: Vid Ponikvar Če želijo na Košarkarski zvezi Slovenije še računati na Dragićevo udejstvovanje na svetovnem prvenstvu na Kitajskem, potem bo moral biti Kokoškov zagotovo selektor, saj je pod nejgovim vodstvom reprezentančno eksplodiral. Foto: Vid Ponikvar Mednarodna košarkarska organizacija Fiba je namreč otežila položaj vsem reprezentancam. Zlasti tistim boljšim, ki imajo igralce ter trenerje v ligi NBA ter evroligi. Kvalifikacije se bodo začele že čez dva meseca, ko bodo klubske sezone v polnem teku.

Jasno je, da klubi iz lige NBA in evrolige svojih mož ne bodo pustili na delo. In to do poletja pomeni kar štiri od skupno šestih tekem prvega dela kvalifikacij, na katerih reprezentance ne bodo mogle računati na svoje najboljše.

Če bi bil Kokoškov še naprej na čelu naše reprezentance, v tem času ne bi mogel aktivneje pomagati ekipi. Lahko bi deloval le kot svetovalec, kar je že namignil. Z ekipo bi lahko bil le v poletnih terminih konec junija in v začetku julija. "Skupaj se bomo dogovorili, kako naprej. Zanesljivo bom pomagal, morda kot svetovalec, morda bom tukaj kakšen teden. Nemogoče pa je, da bi v kvalifikacijah vodil ekipo," je o (ne)nadaljevanju v torek govoril Kokoškov. In če seštejemo 1 + 1, se tisti teden začne ravno konec junija.

V primeru uvrstitve na svetovno prvenstvo pa je velika verjetnost, da ga bodo na KZS spet aktivirali.

Lakovič kot nadomestni selektor?

Lakovič nadomestni selektor, Sekulič in Trifunovič njegova pomočnika? | Foto: Vid Ponikvar Lakovič nadomestni selektor, Sekulič in Trifunovič njegova pomočnika? Foto: Vid Ponikvar V tem času naj bi vlogo selektorja opravljal eden od njegovih pomočnikov. In ta ideja, vsaj tako je videti, najbolj diši tudi vodilnim na zvezi.

Aleksander Sekulić, Rado Trifunović in Jaka Lakovič so bili v strokovnem štabu Kokoškova. Ob omenjeni trojki se kot nadomestnega selektorja najbolj izpostavlja Lakoviča. Nekdanji kapetan slovenske reprezentance, za katero je zbral največ nastopov, pretiranih trenerskih izkušenj nima, a je na prvenstvu dal vedeti, kako zagret je za svoj novi poklic. Povrhu vsega ima ogromno izkušenj iz aktivne igralske kariere, saj je imel nad seboj priznane trenerske mačke evropske košarke.

Ali bi bil pripravljen prevzeti selektorjevo mesto? "Uf, to je težko vprašanje," je takoj po prvenstvu najprej zavzdihnil in nadaljeval: "Upam, da se Igor vrne in bo naš selektor v prihodnje, ker je pokazal, da je pravi selektor za to ekipo. Igralcem je dal to, kar jim je pisano na kožo. Vsi so se odlično počutili v svoji koži. Tudi mi v strokovnem štabu smo se tako počutili."

"V največji ponos bi mi bilo, vendar je še prehitro govoriti o tem"

V največji ponos bi mu bilo voditi reprezentanco. | Foto: Vid Ponikvar V največji ponos bi mu bilo voditi reprezentanco. Foto: Vid Ponikvar Kaj pa, da bi ekipo vodil v kvalifikacijah? "O tem pa potem … V največji ponos bi mi bilo, vendar je še prehitro govoriti o tem," je na to vprašanje po osvojeni zlati medalji odgovoril Lakovič.

Če mu kot igralec ni uspelo dočakati medalje, jo je kot trener. Njegova trenerska pot se je začela na najlepši mogoči način. Prav tako je naredil korak naprej v klubski karieri. Po delu v Barceloni je poleti prestopil v vrste Bilbao Baskets, kjer bo prav tako opravljal funkcijo prvega pomočnika. In ker njegov novi španski klub  igra v Eurocupu – drugo najmočnejše klubsko tekmovanje –, bo imel v času reprezentančnih oken možnost, da pride v Slovenijo in vodi ekipo v kvalifikacijah. Košarkarji in trenerji, ki bodo nastopali v Eurocupu, bodo namreč lahko bili del izbranih vrst za razliko od tistih iz lige NBA in evrolige.

Kako na svetovno prvenstvo?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B - Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc - prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini
Četrtek, 23. novembra 2017: Slovenija - Belorusija
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  - Slovenija
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora - Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija - Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora

Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.
Ne spreglejte