SiolNET. Sportal Košarka
5,19

termometer

 • Messenger
 • Messenger

KZS: Deset tisoč evrov zlatim košarkarjem ali vračilo denarja vladi

5,19

termometer

Saša Zagorac
Foto: Vid Ponikvar

Košarkarska zveza Slovenije namerava zlatim košarkarjem izplačati 120 tisoč evrov oziroma deset tisoč evrov na igralca, ker pa pri tem obstajajo številne pravno-davčne ovire, igralci resno razmišljajo, da bi denar raje vrnili vladi, ta pa naj ga razporedi v dobrodelne namene, je povedal predsednik KZS Matej Erjavec.

Zgodba o evropskih košarkarskih prvakih in denarni nagradi za njihov uspeh je prišla tako daleč, da Goran Dragić, Luka Dončić in druščina izgubljajo potrpljenje. Več kot pol leta po osvojitvi zlate medalje v Istanbulu igralci še vedno niso dobili vsaj simbolnega finančnega zadoščenja, prva težava pa je nastala pri višini nagrade, prejete od države.

Od države KZS prejela okoli 90 tisoč evrov, nekaj bo zbrala še sama, da bodo igralci dobili po deset tisoč evrov

Klemen Prepelič je bil v zadnjih dneh dejaven na socialnih omrežjih, potem ko je v javnost prišlo pismo košarkarjev, naslovljeno na premierja Mira Cerarja. Klemen Prepelič je bil v zadnjih dneh dejaven na socialnih omrežjih, potem ko je v javnost prišlo pismo košarkarjev, naslovljeno na premierja Mira Cerarja. Foto: Sportida Košarkarska zveza je po septembrskem sklepu vlade prejela 67 tisoč evrov od države, dodatno pa še 7.500 evrov od Bloudkovih priznanj. Skupaj z nagrado Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) v znesku 15 tisoč evrov je tako po besedah generalnega sekretarja Raša Nesterovića od države in OKS prejela okoli 90 tisoč evrov.

Prejeti denar je v dogovoru z igralci deponiran na računu zveze, saj se tako košarkarji kot vodstvo zveze strinjajo, da višina nagrade ne ustreza doseženemu uspehu. Za primerjavo, Srbija je vsakemu igralcu, ki je v finalu izgubil proti Sloveniji, izplačala 20 tisoč evrov, Španci, ki so morali Sloveniji priznati premoč v polfinalu, pa so dobili po 30 tisoč evrov.

Kot dokaz, da ima Slovenija slabo izdelan sistem za nagrajevanje vrhunskih športnih dosežkov, bo Košarkarska zveza Slovenije po besedah Mateja Erjavca zbrala še nekaj dodatnega denarja, tako da bi vsakemu igralcu lahko izplačala deset tisoč evrov.

Bodo košarkarji denar vrnili državi?

Ob tem je vprašanje postal tudi neugoden davčni sistem države, ki vsaj delu igralcev praktično ne omogoča izplačila. Sprejetje te nagrade za tiste igralce, ki niso davčni zavezanci v Sloveniji, za seboj potegne cel kup ovir oziroma dodatnih finančnih nevšečnosti, pravijo na zvezi. Po hitrem izračunu bi bil igralec, ki spada v višji dohodninski razred, že v štartu ob polovico zneska.

Slovenski košarkarji - v imenu vseh jih v tej tematiki zastopa Saša Zagorac - so zato odločeni, da denar vrnejo državi, naj pa naj potem z njim naredi, kar hoče.

"Zadeva je prišla tako daleč, da igralci izgubljajo potrpljenje. KZS se v navezi z njimi odloča, kaj narediti, in razmišlja tudi o možnosti, da vladi vrne denar s predlogom, da ga ta podari v dobrodelne namene ali pa da sama doda nekaj denarja in igralcem izplača vsaj približno dostojne nagrade," je povedal Matej Erjavec.

"Košarkarje boli, da so ob uspehih vsi politiki zraven, po nekaj dneh pa se skrijejo"

"Košarkarje boli predvsem to, da ko so uspehi, so vsi politiki zraven, ko pa mine nekaj dni, se vsi skrijejo za svoje obveznosti in jih nihče več noče poslušati." "Košarkarje boli predvsem to, da ko so uspehi, so vsi politiki zraven, ko pa mine nekaj dni, se vsi skrijejo za svoje obveznosti in jih nihče več noče poslušati." Foto: Sportida "Na zvezi smo sklenili, da sami primaknemo še toliko, da bo vsak igralec dobil deset tisoč evrov," pravi Nesterović in dodaja, da bo zveza v prihodnje primerno nagradila tudi strokovni štab in preostale člane reprezentance.

"Košarkarje boli predvsem to, da ko so uspehi, so vsi politiki zraven, ko pa mine nekaj dni, se vsi skrijejo za svoje obveznosti in jih nihče več noče poslušati. Pa to niso samo košarkarji, govoril sem z rokometaši, odbojkarji, hokejisti, vsi se počutijo podobno. Športniki nimamo možnosti stavkati ali metati jajc v parlament, preostane nam le to, da težave delimo z javnostjo. Dejstvo je, da bo morala država nekaj spremeniti. Uspehi kolektivnih športov niso več naključje," dodaja Nesterović.

Zlati košarkarji so bili razočarani tudi nad pismom, ki so ga pred dnevi dobili od predsednika Mira Cerarja, v katerem je ponovil, da je država povišala nagrado za dosežek z izrednim dodatkom ter da je na sestanku s predstavniki KZS obljubil spremembo zakonodaje za nagrajevanje vrhunskih športnikov. V pismu, pravijo košarkarji, je zapisanih kar nekaj neresnic, v oči pa bode podatek o višini pokojnine, ki jim pripada kot dobitnikom Bloudkovih priznanj. Trditev, da naj bi vsak prejel 1.500 evrov mesečne pokojnine, je po njihovem napačna.

Tudi Fiba nima sistema nagrajevanja

"Ta denar nikomur od nas ne spremeni življenja, je pa marsikomu dobrodošel. Najbolj pa boli to, da smo bili pozabljeni s strani g. Mira Cerarja," je zapisal Luka Dončić. "Ta denar nikomur od nas ne spremeni življenja, je pa marsikomu dobrodošel. Najbolj pa boli to, da smo bili pozabljeni s strani g. Mira Cerarja," je zapisal Luka Dončić. Foto: Vid Ponikvar Luka Dončić je v odzivu na pismo premierja tako na Twitterju zapisal: "Iskreno ne gre za denar, kljub temu, da je naše mišljenje, da je žalostno, koliko denarja so nam namenili. Ta denar nikomur od nas ne spremeni življenja, je pa marsikomu dobrodošel. Najbolj pa boli to, da smo bili pozabljeni s strani g. Mira Cerarja."

Slovenski košarkarji pa niso razočarani le nad slovensko državo, tudi košarkarska zveza Fiba, ki organizira evropsko prvenstvo, nima sistema nagrajevanja. Medtem ko je na primer evropski prvak v nogometu leta 2016 za naslov dobil med 25 in 27 milijoni evrov, je Košarkarska zveza Slovenije od Fibe dobila le prijazno pismo, v katerem ji je ta čestitala za naslov evropskega prvaka.

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • slomevzha / 12.04.2018. ob 15:34 +4 - 1

  Obstaja še ena zelo elegantna rešitev - naj nagrade za naše košarkarje izplača Republika Srbija.

  +4 - 1
 • gabrieli / 12.04.2018. ob 16:53 +2 0

  Ko se samo spomnim kako je licemerni "tamau" Cerarjev mulc mahal s zastavo, pel himno ter se med podelitvijo rinil med košarkarje, da se je še organizatorjem zas*al in so ga morali odganjati, človeku kar slabo rata. Kaj je počel pa No.1 samoporjavitveni nastopač pa raje sploh ne pomislim, za njega so važni "selfii".

  +2 0
 • Gugu / 12.04.2018. ob 15:45 +1 0

  Ne Samo Kosarkasem vsem sportnikom ki so prejeli medalje na vecjih tekmovanjih(Evropska,Svetovna prvenstva in Olimpijske igre) Najvisje mozne penzije kot imajo to urejeno v bivsih JUG.Drzavah(Srbija,Crna Gora,Hrvaska)

  +1 0
delitve: 58
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin