Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
3. 7. 2018,
11.27

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

8

Natisni članek

Kitajska 2019 Rado Trifunović Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Gašper Vidmar

Torek, 3. 7. 2018, 11.27

5 let, 9 mesecev

Selektor Rado Trifunović

Kot klic iz obupa: Morda pa bo pomagal Goran Dragić

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

8

Goran Dragić in Rado Trifunović | Foto Sportida

Foto: Sportida

"Ne obsojajte fantov. Borijo se po najboljših močeh," ob koncu prvega dela kvalifikacij, po katerem so slovenske možnosti za preboj na svetovno košarkarsko prvenstvo 2019 skromne, poudarja selektor Rado Trifunović.

"To je popolna bedarija! Evropski prvak bi moral biti pač neposredno uvrščen na svetovno prvenstvo," se je pred dnevi hudoval začasni slovenski kapetan Klemen Prepelić. Njegovo tezo bi brez pomislekov podprl tudi selektor Rado Trifunović, ki bi imel po tem scenariju občutno več miru in časa za razvoj novega reprezentančnega rodu. A ga nima. Še več, z močno okrnjeno zasedbo se bori v prenovljenih kvalifikacijah, v katerih pa so možnosti za še četrti zaporedni slovenski preboj na svetovno prvenstvo skromne. Evropski prvaki so se sicer prebili v drugi del kvalifikacij, a v šestčlanski skupini pred tekmami s Turčijo, Latvijo in Ukrajino vstopajo kot zadnji.

Selektor bo verjel do konca

Kako daleč je torej Kitajska 2019? "Do konca bom verjel. Tudi fantje bodo vztrajali. Poglejte, imamo še šest tekem. Kaj pa če dobimo vse tekme? Kaj pa če bomo še močnejši? Gašper Vidmar bo septembra zanesljivo igral. Verjamem in želim verjeti, da bo igral tudi Luka Dončić. Če ne bo, bodo pa svojo priložnost iskali drugi, tako kot sta jo proti Španiji Blaž Mesiček in proti Črni gori še Luka Rupnik," po dveh zaporednih domačih porazih (Španija in Črna gora) odgovarja selektor Rado Trifunović, ki je lani kot dotedanji pomočnik nasledil srbskega strokovnjaka Igorja Kokoškova. A v okviru zapuščine ni prejel le velikih čevljev, temveč močno zdesetkano reprezentanco, v kateri pogreša predvsem prave skakalce. Fizična moč in višina sta po njegovem mnenju največji pomanjkljivosti prenovljene reprezentance.

Kdaj bo Luka Dončić znova oblekel reprezentančni dres? | Foto: Vid Ponikvar Kdaj bo Luka Dončić znova oblekel reprezentančni dres? Foto: Vid Ponikvar

Goran Dragić?

Reprezentanco bo znova zbral septembra, ko ob dveh tekmah načrtuje tudi prijateljski obračun s Hrvaško. Poleg Vidmarja in morebiti Dončića, ki bo takrat tudi uradno že član Dallasa, naj bi bil tedaj bolj jasen tudi status naturaliziranega Anthonyja Randolpha. A ko je selektor po nedeljskem porazu proti prav tako nepopolni Črni gori zmajeval z glavo, je skorajda iz obupa izstrelil še: "Mogoče pa bomo lahko angažirali Gorana Dragića." Da gre bolj za klic v puščavi vpijočega, je sicer že večkrat poudaril prav nekdanji kapetan sam, zdaj že dodobra naveličan vprašanj o prihodnosti. Zanj je reprezentančna kariera končana. Kot pravi, ga ne bi premamil niti morebiten preboj Slovenije na olimpijske igre. Tam košarkarji v nasprotju z rokometaši in hokejisti še niso igrali.

reuters slovenija srbija
Sportal Kam so poniknili evropski prvaki in narodni junaki?

Kopati brez lopate

Precej bolj realen je torej scenarij, po katerem bo Slovenija, sicer udeleženka svetovnih prvenstev 2006, 2010 in 2014, kvalifikacije nadaljevala v še šibkejši postavi, saj bo septembrski del skoraj zanesljivo izpustil tudi Prepelić. "Kdor pride, si zasluži pohvalo. Ne le to, fantje si resnično prizadevajo. Zaradi tega jih velja spoštovati. Predstavljajte si, da bi morali vi kopati, pa ne bi imeli lopate. Poleg vas pa bi nekdo kopal z lopato in se vam smejal," je v Stožicah novinarjem hitel pojasnjevati selektor in dodal: "Kritiko moram prevzeti nase. Želim zaščititi igralce. Dajejo svoj maksimum. Bili so fizično in psihično pripravljeni. Pravi profesionalci. Izpostavili so se. Zaradi tega jih spoštujem."

Rado Trifunović | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Šok? Da in ne"

Kljub vztrajanju pri boju vse do konca pa tudi vselej pozitivno usmerjeni Trifunović ne more spregledati pogleda na lestvico. Zato se je že soočil tudi z novinarskim vprašanjem o tem, ali bi prekinitev kontinuitete slovenskih nastopov na SP, za nameček še v vlogi evropskega prvaka, predstavljala velik šok. "Šok? Seveda. A treba se je boriti. No, po drugi strani pa ob upoštevanju omejenega nabora igralcev to vendarle tudi ni tako velik šok. Ob predhodnih uvrstitvah na to tekmovanje je imela Slovenija na voljo močnejšo ekipo," pravi Trifunović in za konec dodaja: "Slovenija je evropski prvak. Tega ne smemo tako hitro pozabiti. Bodimo veseli. Od prvega igralca do navijača."

Klemen Prepelić
Sportal Kapetan prekinil medijski molk in odprl dušo: Septembra me ne pričakujte

Slovenske tekme v drugem delu kvalifikacij za SP 2019

Petek, 14. september:
Latvija - Slovenija

Ponedeljek, 17. september:
Slovenija - Turčija

Četrtek, 29. november:
Ukrajina - Slovenija

Nedelja, 2. december:
Slovenija - Latvija

Petek, 22. februar:
Turčija - Slovenija

Ponedeljek, 25. februar:
Slovenija - Ukrajina

 

Lestvica

1. Španija 6 tekem - 6 zmag
2. Turčija 6 - 4
3. Latvija 6 - 4
4. Črna gora 6- 3
5. Ukrajina 6- 3
6. Slovenija  6 - 2
* na SP 2019 se bodo uvrstile tri najboljše ekipe iz skupine

Ne spreglejte