Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 1. 2014,
9.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dennis Rodman Kim Džong Un Severna Koreja

Četrtek, 9. 1. 2014, 9.06

8 let

Košarkarska diplomacija v slogu prelestne Marilyn Monroe (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V tem trenutku je le redkokateri Zahodnjak bolj seznanjen z življenjem severnokorejskega diktatorja Kim Džong Una kot nekdanji košarkar Dennis Rodman. Včeraj se mu je poklonil v stilu Marilyn Monroe!

Ne samo da je 52-letni upokojeni košarkar Dennis Rodman, nekdanji igralec NBA-moštva Chicago Bulls, že štirikrat obiskal to izolirano komunistično državo, s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom je spletel celo prijateljske vezi. Imenuje ga kar dosmrtni prijatelj.

Rodman je ravno včeraj, v počastitev 31-rojstnega dne Kim Džong Una, z ekipo nekdanjih igralcev košarkarske lige NBA, med katerimi so tudi imena, kot so Charles D. Smith, Cliff Robinson, Vin Baker, Kenny Anderson, Craig Hodges in Doug Christie, proti moštvu Severne Koreje odigral prijateljsko tekmo. Tekmo, ki se je odvijala v ogromni športni dvorani v Pjongjangu, prestolnici Severne Koreje, si je ogledalo 14 tisoč ljudi, poleg Kim Džong Una in njegove žene tudi številni severnokorejski veljaki.

Košarkarska namesto pingpong diplomacije Kot je Rodman poudaril že večkrat, želi s t. i. košarkarsko diplomacijo na svoj način prispevati k otoplitvi odnosov med ZDA in Severno Korejo. Na kritike, češ da s to potezo prispeva k legitimiranju kontroverznega severnokorejskega režima, Rodman odgovarja z navedbo ameriško-kitajske pingpong diplomacije v 70. letih prejšnjega stoletja, ki je bistveno prispevala k omilitvi sovražnih odnosov med državama. A z eno bistveno razliko, Rodmanova košarkarska ekipa je v Severno Korejo odpotovala brez soglasja Washingtona, medtem ko je ameriška ekipa v namiznem tenisu pred več kot 40 leti na Kitajsko odpotovala z močno podporo matične domovine.

Pevski uvod v stilu Marilyn Monroe Sinočnja košarkarska tekma se je začela spektakularno. Z uvodnim pevskim vložkom ekscentričnega Dennisa Rodmana v stilu Marilyn Monroe, v katerem je pred dvorano s 14 tisoč gledalci Kim Džong Unu odpel zimzeleno Vse najboljše, namesto imena pa primaknil kar besedo gospodar.

Rodman je odigral le prvi polčas, nato pa se je na tribuni pridružil Kim Džong Unu, s katerim sta prijetno kramljala in kadila. Ekipa Severne Koreje je sicer s 47:39 v prvem polčasu premagala nekdanje zvezdnike lige NBA, v drugem polčasu pa so se igralci pomešali, na koncu je bela ekipa s 63:54 premagala zeleno.

Je Rodmanov obisk Severne Koreje naiven? Košarkarji Rodmanove ekipe, ki so danes v poznih 40. letih, tekmo vidijo kot izvrstno priložnost za vzpostavitev odnosov s prebivalci Severne Koreje, a se hkrati zavedajo neodobravanja, ki so ga in ga bodo deležni v ZDA. Člani ameriškega kongresa in človekoljubnih organizacij so namreč Rodmanov obisk v Severni Koreji označili kot naiven.

Košarkarji ne bodo kaznovani Od obiska se je včeraj distanciralo tudi vodstvo košarkarske lige NBA. "Dennis bo vedno Dennis," je dejal komisar lige David Stern, ki je prepričan, da je igralce za obisk Severne Koreje motiviralo predvsem dobro plačilo. Priznal je, da se je v imenu lige NBA s Pjongjangom tudi sam že večkrat pogovarjal o morebitnih obiskih, vendar pa nikoli ne bi pristal na to, da bi igralce tja poslal brez privolitve Bele hiše. Zanikal je namigovanja, da bi liga NBA zaradi poti v Severno Korejo kakorkoli kaznovala igralce.

"Bil sem pijan, opravičujem se za obtožbe" Zgodba Rodmanovega obiska pa ima, kljub temu, da se košarkar omenjene etikete izogiba, tudi politično ozadje. Potem ko je Rodman pred dnevi v intervjuju za CNN vidno vznemirjen izjavil, da je ameriški državljan korejskega rodu Kenneth Bae, ki je bil maja lani obsojen na 15-letno kazen težkega prisilnega dela, ker naj bi pod krinko turističnih izletov, ki jih je organiziral, pripravljal upor v Severni Koreji, nemara res kriv obtoženih dejanj, je s tem povzročil pravi val obtožb na njegov račun. Zdaj se je za svojo izjavo opravičil in jo pripisal vinjenosti. "Želim se opravičiti in prevzemam polno odgovornost. Bil je stresen dan in preveč sem spil," je dejal Rodman. A resnično stresni dnevi so šele pred njim. V ZDA bo bržkone tarča številnih obtožb.

Ne spreglejte