Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 4. 2022,
6.11

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,00

2

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Utah Jazz Liga NBA

Torek, 26. 4. 2022, 6.11

2 leti

Končnica lige NBA, 1. krog (25. april)

Dončić le še korak od zgodovinskega mejnika, klavrn konec za Dragića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,00

2

Luka Dončić | Luka Dončić je dosegel 33 točk. | Foto Reuters

Luka Dončić je dosegel 33 točk.

Foto: Reuters

Luka Dončić je s 33 točkami in 13 skoki Dallas Mavericks popeljal do prve zaključne žoge za uvrstitev v polfinale zahodne konference lige NBA, kar mu do zdaj ni uspelo še nikoli. Mavs so na peti tekmi v seriji z Utah Jazz prišli do visoke zmage s (3:2 v zmagah) in bodo imeli v noči na petek v Salt Lake Cityju priložnost zaključiti serijo. Košarkarji Bostona pa so pometli z ekipo Brooklyna z Goranom Dragićem, ki je tako sklenil sezono. Nets so izgubili še na četrti zaporedni tekmi (112:116), izkušeni slovenski košarkar pa je na zadnji tekmi v tej sezoni dosegel deset točk in osem skokov.

Jokić Curry
Sportal Čančarjevi so se po izjemni predstavi Srba izognili sramotni "metli"

Košarkarji Dallas Mavericks so na peti tekmi prvega kroga končnice lige NBA naredili odločen korak proti drugemu krogu končnice, v katerem je ekipa iz Teksasa nazadnje igrala v sezoni 2010/11, ko je na koncu tudi osvojila šampionski prstan. Korak od zgodovinskega mejnika in preskoka prvega kroga končnice je tako tudi Luka Dončić, ki je na domačem parketu dokazal, da je njegova poškodba mečne mišice že davna preteklost. Slovenski košarkar je prvo tekmo končnice lige NBA na domačem terenu po 4. juniju 2021 končal pri 33 točkah (8/12 za 2, 3/10 za 3, 8/12 prosti meti), 13 skokih, petih asistencah, ob tem pa je izgubil pet žog. 

Vrhunci igre Luke Dončića:

Dončić je na svojih prvih 15 tekmah v končnici skupno dosegel že 496 točk, s čimer se je na večni lestvici lige po doseženih točkah na prvih 15 obračunih uvrstil na peto mesto. Pred njim so le Michael Jordan (581), Rick Barry (521), Wilt Chamberlain (510) in Bob McAdoo (509). Na petih od 15 tekem je Dončić presegel mejo 40 točk, na preostalih desetih pa mejo 30.

Dallas je bil na petem obračunu z Utah Jazz ves čas vsaj korak, če ne kar dva pred tekmeci, ki v American Airlines Centru niso vodili niti enkrat, medtem ko je Dallas vodil z največ 33 točkami naskoka. Zasedba Jasona Kidda si je visoko prednost priigrala že v prvem polčasu, ki ga je dobila s 16 točkami naskoka. Mavs so Utahu v prvem polčasu dovolili doseči le 36 točk, kar je najmanj, kar so jih tekmeci Dallasa dosegli v končnici vse od 21. maja 2011, ko je Dallas prvi polčas proti Oklahomi v končnici dobili z enakim izidom kot danes (52:36). Prednost pa je v drugem polčasu proti skromno strelsko razpoloženemu tekmecu iz Salt Lake Cityja le še naraščala in vprašanje o zmagovalcu je bilo odločeno že davno pred zadnjim piskom sirene. Dončić je v tretji četrtini sam dosegel toliko točk, kot jih je 12 minutah zmogla celotna ekipa Utaha (19).

Vrhunci tekme:

V zadnji četrtini zavrela kri

A čeprav je bila tekma praktično odločena že pred začetkom zadnje četrtine, pa se je v Dallasu dobrih pet minut pred koncem srečanja močno zaiskrilo, potem ko je ob poskusu zabijanja Dončića grob prekršek storil Hassan Whiteside. Takoj zatem je Slovencu, ki je ohranil mirno kri, v bran stopil Dorian Finney-Smith. Petelinjenje pa se je končalo z epilogom izključitve Whitesida, ki je prejel dve tehnični napaki, zaradi enakega razpleta pa je moral predčasno pod tuš tudi Reggie Bullock. Kljub temu se je tekma mirno nadaljevala, 23-letni slovenski košarkar pa se je 4:40 pred koncem po zadetem prostem metu in zares bučnemu aplavzu iz tribun lahko usedel na klop.

Hassan Whiteside je s prekrškom ustavil poskus zabijanja s strani Dončića. | Foto: Reuters Hassan Whiteside je s prekrškom ustavil poskus zabijanja s strani Dončića. Foto: Reuters

V Dallasu je zavrela kri:

"Nič resnega se ni zgodilo. To je končnica. Veliko bo pozornosti, a to ni bilo nič. Skušal sem zabiti, ni mi uspelo. To se dogaja v končnici," je skušal po tekmi pomiriti zadevo Dončić.

Težave za Utah

Pred šesto tekmo, ki bo v noči na petek ob 4. uri zjutraj, Utahu dodatne skrbi povzroča poškodba Donovana Mitchella, ki je še pred koncem odšepal iz dvorane, ob tem pa se je držal za zadnjo stegensko mišico, kar zagotovo ne pomeni nič dobrega. Jazz danes niso imeli razpoloženih strelcev, še največ točk je dosegel Jordan Clarkson (20), Rudy Gobert pa je s 17 točkami in enajstimi skoki poskrbel za nov dvojni dvojček. Porazen večer je za Bojanom Bogdanovićem, ki je v slabih 28 minutah na parketu dosegel le dve točki, ob tem je iz igre metal 0/9.

Za Dončićem je nov izjemen večer. | Foto: Reuters Za Dončićem je nov izjemen večer. Foto: Reuters

Pri Dallasu sta poleg Dončića mejo dvomestnega števila točk presegla še Jalen Brunson in Finney-Smith. Brunson je srečanje končal pri 24 točkah, Finney-Smith pa jih je pristavil 13.

Dončić poskušal v svojem slogu, od daleč

Dončić je bil odlično razpoložen že na jutranjem treningu pred tekmo, ki ga je znova začinil s svojimi vložki. Tokrat se je odpravil na vrh prvega dela tribune in poskušal zadeti od daleč. Ob vračanju po stopnicah se je zdelo, da so bolečine ob poškodbi preteklost.

Sprejem za Dončića v domači dvorani:

"Dovolj je močan, da bi mu lahko uspelo. Včasih mu ob metanju na koš z igrišča postane dolgčas," je na hudomušno opazko novinarke Callie Caplan, ali mora imeti Utah načrt za takšne vložke, dejal trener Dallasa Jason Kidd.

Luka Dončić in njegovi nori poskusi od daleč:

Metla za Dragića

Povsem drugačno razpoloženje kot v Dallasu pa je danes v Brooklynu, kjer je zvezdniška zasedba Nets doživela klavrn konec sezone. Boston je bil boljši še na četrti tekmi v seriji, v Barclays Centru je zmagal s 116:112. Dobro igro je tako kot že v celotni končnici tudi tokrat pokazal Goran Dragić, ki je tekmo končal pri desetih točkah, osmih skokih, štirih asistencah in eni ukradeni žogi. 

Goran Dragić je zadnjo tekmo v sezoni končal pri desetih točkah. | Foto: Reuters Goran Dragić je zadnjo tekmo v sezoni končal pri desetih točkah. Foto: Reuters

Boston je tako kot prvi skočil v drugi krog končnice in zdaj čaka na tekmeca v polfinalu vzhoda. Brooklyn je bil sicer vse do konca v igri za prvo zmago, a je na koncu potegnil kratko. Minuto in 28 sekund pred koncem srečanja je s košem Nets na vsega točko zaostanka popeljal Kevin Durant (108:109), ki pa se mu je slabih 23 sekund pred koncem zatresla roka pri drugemu prostemu metu (109:111), skok je dobil Boston, nato pa je koš dosegel Al Horford, zmago in napredovanje pa je na črti prostih metov potrdil Marcus Smart.

Zmaga je tako zasluženo odšla v Boston, saj Brooklyn na četrti tekmi sicer ni vodil niti enkrat. Gostiteljem tokrat ni pomagalo niti 39 točk (13/31 met iz igre) Duranta. "Veliko je razlogov, zakaj smo izgubili, a preprosto so bili v tej seriji boljša ekipa," je po koncu priznal Durant. Seth Curry je dosegel 23 točk, Kyrie Irving pa 20. Pri Bostonu pa je bil z 29 točkami najučinkovitejši Jayson Tatum.

Je pa med živimi ostala nekdanja Dragićeva ekipa Toronto Raptors, ki je v gosteh s 103:88 ugnala Philadelphio in izid v seriji znižala na 2:3.

Končnica lige NBA, 1. krog (25. april):

Vzhod:
Brooklyn Nets : Boston Celtics 112:116   /0:4/
Durant 39 (7 sk., 9 as.), Curry 23, Irving 20, ..., Dragić 10 (2/2 za 2, 2/4 za 3), 8 sk., 4 as., 1 ukr. žoga, 2 izg. žogi v 23:40; Tatum 29, Brown 22 (8 sk.), Smart 20

Philadelphia 76ers : Toronto Raptors 88:103  /3:2/
Embiid 20 (11 sk.), Harris 16 (7 sk.), Harden 15 (7 as.); Siakam 23 (10 sk., 7 as.), Achiuwa 17 (7 sk.), Anunoby in Trent 16 

Zahod:
Dallas Mavericks : Utah Jazz 102:77   /3:2/
Dončić 33 (8/12 za 2, 3/10 za 3, 8/12 prosti meti), 13 sk., 5 as., 1 blokada, 5 izg. žog v 32:46, Brunson 24, Finney-Smith 13; Clarkson 20, Gobert 17 (11 sk.), Mitchell 9  

// Skupen rezultat v zmagah, igra se na štiri dobljene tekme.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić ob vrnitvi predstavil veliko novost
Dallas Utah Luka Dončić
Sportal Velika vrnitev Dončića z napako, Dragić v težavah
 
Ne spreglejte