Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
22. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

2

Natisni članek

reprezentanca Zoran Dragić Goran Dragić Goran Dragić

Petek, 22. 7. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

KOŠARKARSKI POGOVOR: ZORAN DRAGIĆ

"Kdor me ima za malega Dragića, ne ve prav veliko o košarki"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

2

Zoran Dragić, ki v šali poudarja, da je višji od brata Gorana, ne skriva ciljev: z reprezentanco želi ekspresno priti na evropsko prvenstvo, nato pa iti prek Milana nazaj proti ligi NBA.

Zoran Dragić se te dni mudi na reprezentančnih pripravah v Rogaški Slatini. Edini sprejemljivi cilj? Preboj na EuroBasket. | Foto: Zoran Dragić se te dni mudi na reprezentančnih pripravah v Rogaški Slatini. Edini sprejemljivi cilj? Preboj na EuroBasket.

Po spodletelem poskusu uveljavitve v ligi NBA, kjer v sezoni 2014/15 pri Phoenixu in Miamiju ni dobil prave priložnosti, se je slovenski košarkarski reprezentant Zoran Dragić v preteklih mesecih v dresu Himkija vrnil na evropsko sceno. Na tej je bil dovolj prepričljiv, da ga je v svoje vrste zvabil italijanski prvak AJ Olimpia Milano. 27-letni Ljubljančan verjame, da bi bilo lahko mesto mode prava odskočna deska za vrnitev v ligo NBA. Še prej pa bo v tandemu z Goranom Dragićem slovensko reprezentanco skušal popeljati na evropsko prvenstvo 2017.


"Slovenija? Vedno," pravi "Zoki". | Foto: "Slovenija? Vedno," pravi "Zoki".

Novo leto, nova reprezentančna akcija. Ste se znova brez pomislekov odzvali selektorjevemu vabilu?
Kvalifikacije, pripravljalne tekme ali pa velika tekmovanja. Vseeno mi je. Če bom zdrav, bom vedno na voljo reprezentanci. Navsezadnje je velika čast, če te povabijo, da braniš barve svoje države. To je zdaj stalnica v mojem življenju.

Tudi vlogi očeta in moža nista omajala tovrstne reprezentančne drže?
Žena me stoodstotno podpira. Zaveda se, koliko mi pomeni igranje za reprezentanco. Poleg tega uživam v košarki. To ni dejavnost, ki bi jo na poklicni ravni gojil do 80. leta starosti. Aktiven košarkar si lahko do 38. ali 40. leta. Zakaj ne bi izkoristil svojega potenciala in pomagal slovenski košarki?

Pravzaprav boste prvič igrali v kvalifikacijah. Vaš rod se je namreč vedno neposredno uvrščal na evropska prvenstva. Je tekmovalni naboj zaradi tega kaj šibkejši?
Pravi košarkarji ne izbirajo tekmecev. Od mene lahko pričakujete, da bom vsako tekmo igral na nož, pa naj bo to prijateljska tekma ali pa kvalifikacijska proti reprezentanci, ki je na papirju šibkejša. Kvalifikacije? Najlepše bi bilo vknjižiti šest zmag. Nasprotnikov nikakor ne smemo podcenjevati. Ponavljam, s šestimi zmagami se želimo uvrstiti na evropsko prvenstvo 2017.

Nato pa vas že čaka novo delovno okolje. Olimpia Milano …
Verjamem, da je bila to odlična izbira.

Zakaj?
Znašel sem se v zdravem okolju in ambicioznem klubu. Pomembno utež pri tehtanju je odigralo tudi dejstvo, da gre za evroligaški klub. To je raven tekmovanja, ki me zanima. Lahko bi ostal tudi pri Himkiju, a bo ta v novi sezoni igral zgolj v evropskem pokalu. Za nameček je Milano lepo mesto, primerno za družinsko življenje.

Toda vaše sanje ostajajo pri ligi NBA?
Vsekakor. Ko se bo pokazala priložnost za vrnitev v ligo NBA, jo bom brez pomisleka zagrabil z obema rokama.

Ste izkušnjo v Phoenixu in Miamiju sprejeli kot košarkarski poraz?
Ne. Izkusil sem ameriški košarkarski svet. Menim tudi, da sem ponujeno priložnost dobro izkoristil. A za uspeh v ligi NBA košarkar potrebuje tudi kanček sreče. Jasno je, da nobenemu košarkarju ne želim poškodbe. Toda v ekipah, ki imajo več igralcev, manj izkušeni pogosto pravo priložnost dočakajo šele ob poškodbi kakšnega nosilca. Zdaj je to poglavje končano. Ponavljam, rad bi se vrnil. Vem, da se bom. Navsezadnje sem se v svoji karieri že večkrat podal po težji poti.

Prvi slovenski bratski tandem v ligi NBA. | Foto: Prvi slovenski bratski tandem v ligi NBA.

Menite, da ste se prehitro podali v ligo NBA?
Še vedno stojim za takratno odločitvijo. Želja je bila namreč tako velika, da sem preprosto moral izbrati ligo NBA. Prepričan sem tudi v to, da bi pokazal svojo kakovost, če bi dobil priložnost. Žal mi je trener večji odmerek minut namenil šele ob koncu. Poleg tega je tudi nekoliko nenavadno, ko po 80 tekmah sedenja na klopi na parketu prebiješ 40 minut. Vseeno menim, da sem pokazal pravi značaj.

Ob vašem imenu pogosto zasledimo pripis, da gre za mlajšega brata Gorana Dragića. Košarkarska senca? Mali Dragić do konca kariere?
Saj sem višji od Gorana! Ha, ha … Sicer pa te priponke ne čutim. Res je, da bom vedno mlajši brat. Tudi 'Gogijeva' kakovost ni sporna. Toda kdor me ima za malega Dragića, ne ve prav veliko o košarki. Sva brata. Oba imava svoji karieri. Njegova je zdaj ameriško, moja pa evropsko obarvana. S takšnimi dovtipi si res ne belim glavi. Če bi si jo, bi bilo bolj modro, da opustim košarko.

Ne spreglejte