Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
21. 3. 2019,
12.12

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,14

1

Natisni članek

Košarkarska zveza Slovenije Luka Dončić Luka Dončić Rado Trifunović Rašo Nesterović Matej Erjavec EuroBasket

Četrtek, 21. 3. 2019, 12.12

5 let

ODLOČITEV IN ŽELJA KZS

Karte na mizi: z Dončićem v olimpijski boj in na domači EuroBasket

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,14

1

Luka Dončić | Luka Dončić: kdaj znova v reprezentanci? | Foto Reuters

Luka Dončić: kdaj znova v reprezentanci?

Foto: Reuters

Neuspeh v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu na Kitajskem Radu Trifunoviću ni zatresel selektorskega stolčka, njegovi osrednji dolgoročni želji pa sta nastopa na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre 2020 in deloma domačem EuroBasketu leto pozneje.

Medtem ko je Rado Trifunović, ki so mu kljub kvalifikacijskemu spodrsljaju v ponesrečenih Fibinih oknih brez kakšnih pretresov ali javnih teženj po zamenjavi na tihem podaljšali mandat, končeval delovni obisk v ZDA, kjer se je sestal tudi z Luko Dončićem, so pri Košarkarski zvezi Slovenije uradno oddali kandidaturo za eno od predtekmovalnih skupin evropskega košarkarskega prvenstva 2021.

Po neuradnih informacijah se je za takšen korak odločilo še šest držav oziroma panožnih zvez, od tega le ena z namero organizacije tudi zaključnega dela. Ali bo Slovenija med štirimi izbranci, kar pomeni, da bi po letu 2013 še drugič gostila (vsaj del) EuroBakseta, bo znano na zasedanju Fibinega odbora v začetku julija v Srbiji.

Rado Trifunović ostaja selektor slovenske košarkarske reprezentance. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Rado Trifunović ostaja selektor slovenske košarkarske reprezentance. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Kako do 4,5 milijona evrov

Kot pojasnjujeta predsednik zveze Matej Erjavec in generalni sekretar Rašo Nesterović, je neposredna uvrstitev na prvenstvo, na katerem bi Slovenija branila lovoriko iz Istanbula, zgolj delni motiv. Osrednjega vidita v "kupljenem" obdobju miru, v katerem bi lahko selektor brez rezultatskega pritiska pripravljal prenovljeno reprezentanco. Ta naj bi, tudi v primeru organizacije, vseeno, čeprav netkmovalno, sodelovala v kvalifikacijah.

"Kako Luko Dončića pripeljati pred domače navijače v Stožice? Z EuroBasketom. V danem sistemu drugih možnosti ni," je enega od razlogov za kandidaturo pojasnil Erjavec, ki se zaveda tudi finančnega bremena. Zgolj za pristojbino bi bilo namreč treba plačati 1,8 milijona evrov, celoten proračun pa naj bi znašel 4,5 milijona evrov. Pri KZS pri tem računajo na pomoč države in dodajajo, da bi se vložek povrnil. 

Še pred tem po olimpijski vizum?

Erjavec, Nesterović in Trifunović ob tem upajo, da prihodnje evropsko prvenstvo ne bo prvo veliko tekmovanje evropskih prvakov. Pri KZS namreč odkrito računajo na posebno vabilo za nastop na enem od štirih kvalifikacijskih turnirjev za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu 2020. Zagotovil, da bo eden od dveh evropskih povabljencev tudi Slovenija, ki turnirja ne namerava gostiti, ni, kocka pa naj bi padla po svetovnem prvenstvu na Kitajskem.

Bi bila pa to prva priložnost, da bi za Slovenijo znova zaigral tudi Dončić. "Z direktorjem reprezentance Likarjem sva ga obiskala v Dallasu, kjer sva se pogovarjala še z vodstvom kluba. Luka ima rad reprezentanco. Vedno ji bo na voljo, če bo le utegnil in bo zdrav," je pogovor v Teksasu povzel selektor Trifunović, ki je obiskal tudi zlatega kapetana Gorana Dragića. "Nikakor z namenom prepričevanja, da znova zaigra za reprezentanco. To bo njegova odločitev. Si pa zasluži, da negujemo dobre odnose," je še pristavil Trifunović, ki se je pred tem mudil še na reprezentančnem obisku v Španiji.

Tokio2020 | Foto:

Luka Dončić in Dirk Nowitzki
Sportal Nowitzki z zgodovinskim košem zasenčil tudi Dončića
Sportal Slovenski večer: Dončić kot tudi Dragić najboljša v svojih ekipah #video
Ne spreglejte