Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 5. 2022,
22.15

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Pascal Siakam Slovenska košarkarska reprezentanca Joel Embiid Philadelphia 76ers Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Ponedeljek, 2. 5. 2022, 22.15

1 leto, 11 mesecev

Joel Embiid zaprosil za francoski potni list

Kamerunski zvezdnik lige NBA na EuroBasketu proti Sloveniji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Joel Embiid | Joela Embiida so si številni želeli videti s Pascalom SIakamom v kamerunski reprezentanci. | Foto Reuters

Joela Embiida so si številni želeli videti s Pascalom SIakamom v kamerunski reprezentanci.

Foto: Reuters

Kamerunski košarkar Joel Embiid, ki je finalist za nagrado MVP lige NBA, je vložil prošnjo za pridobitev francoskega državljanstva. Tako bi lahko zaigral že na letošnjem evropskem prvenstvu, na katerem je Francija v isti skupini kot Slovenija.

Dallas Mavericks Phoenix Luka Dončić
Sportal Razočaranje za fantastičnega Dončića, ki je dosegel nov zgodovinski mejnik

Joel Embiid se je francoskim staršem rodil v Kamerunu, kjer so njegov košarkarski talent odkrili, ko je imel že 15 let. Nikoli ni živel ali igral v Franciji. Odšel je v ZDA, kjer je obiskoval univerzo Kansas in bil leta 2014 tretji izbor na naboru lige NBA. Še danes igra za Philadelphio 76ers. Letos je odigral najboljšo sezono, saj je imel povprečje 30,6 točke in 11,7 skoka. S 76ers se je uvrstil v drugi krog končnice, v katerem bodo igrali proti Miami Heat. Zaradi razbite arkade in pretresa možganov, ki ju je utrpel na prejšnji tekmi, bo sicer izpustil vsaj dve tekmi.

Danes 28-letni košarkar je že pred štirimi leti javno izrazil željo, da bi igral za francosko reprezentanco. Po poročanju francoskih medijev so na francoski košarkarski zvezi zdaj vložili prošnjo, da bi pridobil potni list. Da bodo lahko končali vse postopke, se bo moral konec junija osebno zglasiti v Franciji. 

Embiid na letošnjem evropskem prvenstvu proti Dončiću? | Foto: Reuters Embiid na letošnjem evropskem prvenstvu proti Dončiću? Foto: Reuters Kot vemo že iz primera slovenske reprezentance, ima po pravilih Fibe vsaka lahko enega naturaliziranega košarkarja. Embiid za Kamerun ni nikoli igral. Z njim bi bila Francija na letošnjem evropskem prvenstvu še močnejša. Že tako ima nekaj vrhunski NBA-jevcev: Nicolasa Batuma, Rudyja Goberta in Evena Fournierja.

Na družabnih omrežjih so se že pojavili zapisi razočaranja, češ da bi lahko s Pascalom Siakamom naredila mnogo več za promocijo košarke v Afriki, če bi skupaj zaigrala za kamerunsko reprezentanco.

Milwaukee Boston Giannis Antetokounmpo
Sportal Giannis s trojnim dvojčkom in podajo samemu sebi za zabijanje #video
Ne spreglejte