SiolNET. Sportal Košarka
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj Sloveniji prinaša odsotnost številnih svetovnih zvezdnikov?

4

termometer

Na evropskem prvenstvu v košarki bodo manjkala številna zveneča imena. Poskušali smo izbrskati, kaj to pomeni za organizatorje prvenstva ter predvsem cilje domače reprezentance.

Res je, da za EuroBasket vlada precejšnje zanimanje, je pa tudi dejstvo, da bo eno bolj skromnih glede udeležbe najboljših evropskih košarkarjev. Razlogi, zakaj jih ne bo v Slovenijo, so seveda različni. Večina od teh ima nekaj težav s poškodbami, nekateri si pred sezono poskušajo izboriti čim boljše pogodbe s klubi, v tretjo kategorijo pa spadajo košarkarji, ki so si privoščili nekaj reprezentančnega oddiha. V kategorijo slednjih spada predvsem velika četverica iz lige NBA, Pau Gasol, Andrej Kirilenko, Dirk Nowitzki in Luol Deng, med te pa lahko brez zadržkov prištejemo še Juana Carlosa Navarra. To so trenutno bržkone najboljši evropski košarkarji, ki so zavrnili sodelovanje na 38. EuroBasketu. Prva zvezda prvenstva po imenu pa bo Francoz Tony Parker.

Zanimanje je največje do zdaj

Lahko to torej vpliva na organizatorje in druge, ki pričakujejo in si želijo čim večjega obiska? "Zanimanje za evropsko prvenstvo je veliko, zato odsotnost nekaterih zvezdnikov nima takšnega vpliva. Osredotočiti se je pač treba na te, ki bodo igrali. Je pa dejstvo, da je letošnje prvenstvo malce specifično, saj ne vpliva na uvrstitev na olimpijske igre. Ob tem pa imajo Španci kot organizatorji svetovnega prvenstva prihodnje leto že rezervirano sodelovanje na prvenstvu," nam je sprva dejal Matej Avanzo in dodal: "Lahko povem, da je zanimanje za prvenstvo v Sloveniji, za razliko od prejšnjih, največje do zdaj. Na to seveda vpliva tudi geografska lega naše države. Ni pa znano, kako bo obiskan drugi del prvenstva. Seveda bo precej odvisno od tega, katere reprezentance se bodo uvrstile tja," je dejal direktor slovenske reprezentance.

Zaradi odsotnosti lahko pridobi slovenska reprezentanca

Izbrana vrsta Božidarja Maljkovića je prav tako med tistimi, ki bodo na prvenstvu najbolj oslabljene glede najboljših košarkarjev. Odsotni bodo Saša Vujačić, Beno Udrih, ki sta zavrnila igranje za izbrano vrsto, Erazem Lorbek pa je imel operacijo kolen. Ambicije reprezentance so se zaradi teh odsotnosti pri marsikomu zmanjšale, vendar po pogledu na odsotnosti pri drugih reprezentancah lahko to celo koristi Sloveniji. "Ne, s tem se ne obremenjujemo. Glede odsotnosti boljših individualnih košarkarjev je to lahko slabše ali boljše za reprezentanco. Lahko se ekipa bolj poveže in tako dalje. Mi se osredotočamo le nase, borili se bomo po najboljših močeh in ob spodbudi navijačev tudi zmagovali," je svoje mišljenje podal Avanzo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin