Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 5. 2018,
19.38

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

Petrol Olimpija Krka finale

Sobota, 19. 5. 2018, 19.38

5 let, 11 mesecev

PETROL OLIMPIJA : KRKA 90:69

Je Krka v Ljubljano sploh prišla po zmago?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67
DP finale 1. tekma Olimpija Krka | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Z zanesljivo zmago v Stožicah (90:69) so košarkarji Petrola Olimpije povedli v finalu državnega prvenstva, kjer branilce naslova izziva Krka. Ta bo svojo priložnost iskala na drugi tekmi v torek. "Tam bomo morali pokazati drugačen obraz, sicer bo vsega skupaj hitro konec," pravi Saša Zagorac, ki se sprašuje, ali je s Krko sploh prišel po zmago.

Silovito zabijanje Erjona Kastratija, zdaj člana Olimpije, nekoč pa Krke, v 32. minuti je še krepko pred zadnjo sireno naznanilo končni razplet. V medijski senci zaključnega turnirja evrolige v Beogradu ter večernega nogometnega obračuna med Mariborom in Olimpijo so ljubljanski košarkarji pred dobrimi 2.000 gledalci v Stožicah vknjižili deseto zaporedno zmago ter v finalni seriji proti Krki povedli z 1:0. Na tekmi, na kateri je bila prisotna četrtina evropskih prvakov (Saša Zagorac in Žiga Dimec v dresu Krke, Klemen Prepelič pa kot gledalec v prvi vrsti ob parketu), je Olimpija s pridom izkoristila širši igralski kader in bogatejšo napadalno paleto, Krko pa je ob nestabilnosti in obrambnih vrzelih pokopal tudi izrazito slab met za tri točke.  

Klemen Prepelič je bil tokrat v vlogi gledalca. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Klemen Prepelič je bil tokrat v vlogi gledalca. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Zagorac: Očitno nismo prišli po zmago

"Morda smo na začetku res malce presenetili Olimpijo, a na koncu se sprašujem, ali smo sploh prišli po zmago. Kot vse kaže, nismo. Težko komentiram. Upam, da se bomo pobrali. Če bomo igrali na takšen način, bo serije hitro konec," je bil po tekmi razočaran Zagorac, medtem ko je trener Olimpije Zoran Martič v slačilnici miril svoje varovance: "Zmaga je zaslužena, čeprav smo potrebovali kar nekaj časa, da smo začeli igrati svojo igro. A to je šele prva zmaga. Ne pozabimo, kako hitro se je Krka pobrala po prvem porazu proti Sixtu Primorski. Ostati moramo zbrani."

Trenerja po tekmi:

Olimpija : Krka, peta tekma finala DP
Sportal Po nori peti tekmi finala 17. naslov Olimpiji
Real Madrid
Sportal Takšne norije okoli Luke Dončića še ne: kaj bo šele v nedeljo? #video

Krka nevarna le v uvodnih minutah

Začetek tekme ni napovedoval tako izrazite domače prevlade. Kar tri minute in pol je namreč Olimpija potrebovala za prvi koš. Krka je sprva povedal s 6:0 in po petih minutah po šesti točki Marka Jošila vodila že z desetimi točkami naskoka (13:3). Za nameček so gostitelji ostali še brez avstralskega organizatorja igre Roberta McCarrona, ki si je v eni od prvih akcij poškodoval komolec. A z nekaj menjavami je Zoran Martič hitro spremenil potek tekme. Novomeški napadalni navdih je usahnil, Ljubljančani pa so razširili igro. Z delnim rezultatom 12:3 so ob ostrih napadalnih ritmih Jana Špana in ob prevladi Mirze Begića pod košem do konca prve četrtine ujeli prvake 2. lige ABA, nato pa v nadaljevanju kmalu prvič povedli (19:18).

Zoran Martič je vknjižil deseto zaporedno zmago. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Zoran Martič je vknjižil deseto zaporedno zmago. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Iz slačilnice so prišli močnejši

Do konca prvega polčasa je Krka še nekako držala stik z gostitelji (39:33), čeprav so njeni igralci zgrešili vseh deset metov za tri točke. Po koncu glavnega odmora so zmaji prestavili v višjo prestavo. V obrambi so povsem zajezili Krko, v napadu pa se povsem razigrali. Do izraza je prišel večji nabor kakovostnih igralcev, predvsem pa je Martič našel udarno peterko. Ta je že do polovice tretje četrtine prednost povišala na 16 (53:37). Tudi ob menjavah je ljubljanski ritem ostajal visok, tako da je prednost hitro poskočila na +21 (64:43). Novomeščani so odgovorili z delnim rezultatom 9:0, a je dal razpoloženi Špan s košem pred iztekom tretje četrtine vendarle vedeti, da Olimpija ne namerava zapraviti priigrane prednosti.

Domen Lorbek in Maj Kovačevič po tekmi:

Luka Dončić
Sportal Bridka izkušnja je pri Luki Dončiću pustila sledi #video
Pablo Laso
Sportal Trener Reala razložil, zakaj se je Dončiću zgodil takšen dan in kakšna šola je bil zanj #video

Dokončali delo

V zadnji četrtini je Olimpija s svojimi najbolj udarnimi možmi vajeti igre trdno držala v svojih rokah. Že dodobra načeto Krko so napadali z vseh strani. Ob visokem zaostanku je gostujoči trener Simon Petrov na parket poslal mlajšo zasedbo, nosilce pa z mislimi že poslal na drugo tekmo finalne serije (na tri zmage), ki jo bo v torek gostila novomeška dvorana Leona Štuklja. V Stožicah se je končalo s +21, k čemur je največ prispeval Špan (21 točk), sledili pa so mu Devin Oliver (15), Jordan Morgan in Domen Lorbek (12), medtem ko je pri Krki Žiga Dimec 13 točkam dodal osem skokov.

Petrol Olimpija : Krka 90:69 (15:18, 39:33, 66:52)

* Dvorana Stožice, gledalcev 2000, sodniki: Krejić (Kranj), Zupančič, Grbić (oba Ljubljana).
* Petrol Olimpija: Kastrati 6 (4:6), Radulović 4, Tratnik 2 (0:2), Oliver 15 (2:2), Špan 19, Bubnić 2, Morgan 12, D. Lorbek 12 (2:3), Hrovat 8 (4:4), Begić 6 (2:4), Sanon 4.
* Krka: Marinelli 10 (1:1), Škedelj 4, Osolnik 3 (0:2), Bratož 4 (2:2), Stipaničev 2, Cinac 7 (2:2), Dimec 13 (3:6), Jošilo 9 (3:4), Zagorac 9 (5:5), Kovačevič 6 (1:1), Fifolt 2 (2:4).
* Prosti meti: Petrol Olimpija 14:21, Krka 19:27.
* Met za tri točke: Petrol Olimpija 6:16 (Špan 3, D. Lorbek 2, Oliver), Krka 4:22 (Kovačevič, Cinac, Osolnik, Marinelli).
* Osebne napake: Petrol Olimpija 25, Krka 25.
* Pet osebnih: /.

Ne spreglejte