Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
29. 5. 2014,
13.03

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slavko Kotnik Tjaša Kotnik reprezentanca evropsko prvenstvo

Četrtek, 29. 5. 2014, 13.03

3 leta, 10 mesecev

Hči legende z diplomo v roki napada zgodovinsko priložnost

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slavka Kotnika ni treba posebej predstavljati, saj vsi vemo, kakšen pečat je pustil v košarki. Po njegovih stopinjah gre tudi starejša hči Katja.

Obe hčeri, Katja in Tjaša, sta po duši športnici, le da je Tjaša zajadrala v odbojkarske vode, Katja pa v šport, ki je bil osrednja tema, ko je oče Slavko še aktivno igral. Deklet ni nikoli silil v košarko, poudarja Katja, ki se je za ta šport odločila iz povsem drugega razloga: "Odkar sem se rodila, sem v košarki, vendar ni bil oče tisti dejavnik, zaradi katerega sem jo začela igrati. Nikdar mi ni govoril, naj jo treniram. Družinska prijateljica me je navdušila za ta šport. Je bil pa oče jasno zelo vesel, da sem šla v košarko, a je bila to povsem moja odločitev."

Če ob prvem stiku s Katjo ne bi vedeli, da je hči Slavka Kotnika, bi ob njenem igranju košarke kmalu prepoznali očetove gibe, čeprav Katja pravi, da na koš meče nekoliko drugače kot oče: "Ali imava podoben met? To slišim kdaj pa kdaj, vendar on meče bolj nad glavo (smeh, op.p.). Sicer pa sva nenehno v stiku. Pred tekmami mi namenja spodbudne besede. Če se že ne slišiva, se dogovoriva po SMS-sporočilih. Pomaga mi pri psihični pripravi na tekme."

Košarkarsko znanje je Katja pridobivala tudi onstran luže, kjer je diplomirala iz mednarodnega podjetništva. "Veliko sem se naučila. Igrala se je drugačna košarka. Več poudarka je bilo na agresivnosti in moči, kar mi je tukaj koristilo. Zame je bila Amerika dobra izkušnja. Tudi treningi so bili drugačni. NCAA omejuje, koliko ur na teden si lahko aktiven. Številka je točno določena. Trenerji morajo razporediti ure za fitnes, treninge, gledanje filmov," se Kotnikova spominja ameriške epizode. Zdaj je onstran Atlantika sestra Tjaša, ki pa ima na dnevnem meniju odbojko.

Katja, ki je lani igrala na Madžarskem, se skupaj z reprezentantkami pravkar pripravlja za kvalifikacije, v katerih imajo Slovenke zgodovinsko priložnost, da se uvrstijo na premierno evropsko prvenstvo. In temu cilju so izbranke Toma Orešnika podrejene, pravi Kotnikova: "Zbrane smo dobre košarkarice. Veliko je tudi mladih, kar je dobrodošlo za prihodnost. Za nas bi uvrstitev na evropsko prvenstvo pomenila nekaj velikega. Nikdar nam še ni uspel ta met."

Ne spreglejte