Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 6. 2018,
8.30

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

NBA MVP James Harden

Torek, 26. 6. 2018, 8.30

5 let, 10 mesecev

Harden si ni pripravil govora, ker ni verjel, da bo izbran za MVP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
James Harden | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

James Harden, košarkar ekipe Houston Rockets, je najkoristnejši igralec rednega dela lige NBA. Ta je nagrado pričakoval lani, a mu jo je Russell Westbrook odnesel izpred nosu. Letos je bilo presenečenje zanj tako veliko, da je ostal brez besed.

Na razglasitvi najboljših akterjev lige NBA v Santa Monici je James Harden ostal brez besed. "Slava bogu," to je vse, kar je spravil iz svojih ust, potem ko je na razglasitvi najkoristnejšega igralca lige NBA (MVP – Most Valuable Player) zaslišal svoje ime.

Tak naziv je pričakoval lani, a je na glasovanju za MVP rednega dela lige pristal na drugem mestu, takoj za Russellom Westbrookom iz ekipe Oklahoma City Thunder.

"Zadnja štiri leta so bila konstantno trkanje na vrata. Zdaj je končno napočil ta trenutek. Vsako leto sem se trudil biti boljši in boljši kot leto prej, in to, da zdaj stojim pred vami s pokalom, mi zelo veliko pomeni. Ampak tukaj se zgodba še ne konča, pred nami je še dolga pot," je napovedal Harden in razložil, zakaj si letos za razliko od lani ni pripravil posebnega govora.

"Če sem iskren, res nisem vedel, kaj se bo zgodilo. Zdelo se mi je da sem si nagrado zaslužil že lani. Nobene razlike nisem videl med lanskim in letošnjim napredkom. Rekel sem si, če bom zmagal, se bom preprosto zahvalil vsem, ki so mi pomagali na poti."

Harden, ki je v rednem delu lige v povprečju dosegal 30,4 točke na tekmo in Rakete popeljal do 65 zmag, kar je rekord franšize, je v ožjem izboru ugnal LeBrona Jamesa iz ekipe Cleveland in Anthonyja Davisa iz moštva New Orleans Pelicans.

Po podatkih spletnega portala ESPN je Harden šele četrti igralec v zgodovini, ki je na vsaki tekmi v rednem delu dosegel vsaj 30 točk in ekipi pomagal do 65 zmag. To je pred njim uspelo samo Stephenu Curryju, Michaelu Jordanu celo dvakrat in Kareemu Abdul-Jabbarju.

Naziv novinca leta je pripadel Benu Simmonsu (Philadelphia 76ers), Rudy Gobert (Utah Jazz) je pobral nagrado za najboljšega košarkarja na obrambnih položajih.

Naziv najboljšega trenerja minule sezone je pripadel Dwanu Caseyju, ki pa je po izpadu v drugem krogu končnice že postal nekdanji trener Toronto Raptors ter bo v novi sezoni skrbel za Detroit Pistons.

Posebno nagrado za življenjski dosežek so podelili legendi severnoameriške košarke Oscarju Robertsonu.

Košarkarski navijači so v posebnem glasovanju za najboljšo potezo pod obročema v minuli sezoni izbrali akcijo, pod katero se je podpisal LeBron James (Cleveland), ki je bil izbran tudi za avtorja najboljšega odločilnega meta in najboljše asistence. Pod najboljše zabijanje sezone se je podpisal Giannis Antetokounmpo (Milwaukee), blokado sezone pa je ustvaril Anthony Davis (New Orleans Pelicans).

Idealno začetno peterko lige NBA sestavljajo Anthony Davis (Pelicans), Kevin Durant (Warriors), James Harden (Rockets), LeBron James (Cavaliers) in Damian Lillard (Blazers).

Houston je redni del prvenstva končal na vrhu zahodne konference, a so jih v polfinalu končnice izločili poznejši prvaki Golden State Warriors, ki pa so jih v ponedeljek pri delitvi nagrad v Los Angelesu večinoma prezrli.

Kevin Durant je prejel nagrado za dobrodelnost oziroma prispevek k skupnosti.

Ne spreglejte