Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 6. 2015,
22.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

finale Golden State Warriors Cleveland Cavaliers

Četrtek, 4. 6. 2015, 22.06

8 let

Golden State Warriors po 40 letih do lovorike v ligi NBA (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Košarkarji Golden State Warriors so v šesti finalni tekmi v gosteh premagali Cleveland Cavaliers z izidom 97:105 in zasluženo osvojili ligo NBA. Izid v zmagah je bil na koncu 4:2.

Na šesti tekmi finalne serije so v gosteh s 105:97 premagali Cleveland Cavaliers in tako prišli do končne zmage s 4:2. Za Golden State je to prvi naslov prvaka lige NBA po letu 1975, Cleveland pa je še v svojem drugem finalu ostal praznih rok.

Cleveland Cavaliers nikoli do zdaj še ni osvojil šampionskih prstanov. Do zdaj jim je bil najbližje pred osmimi leti, ko so v finalu z 0:4 izgubili proti Atlanti Hawks. Na drugi strani so bojevniki najbolj iskano košarkarsko lovoriko na drugi strani Atlantika osvojili trikrat, dvakrat, in sicer v letih 1947 in 1977, ko so bili še franšiza Philadelphia Warriors, tretjič pa pred 40 leti, ko so se že preselili v Oakland.

Košarkarji Golden Stata so po zmagi na peti tekmi finalne serije potrebovali le še zmago do končnega slavja in čeprav bi bila morebitna sedma, odločilna tekma v Oaklandu, se domov brez tako želene lovorike niso želeli vrniti. V šesto tekmo so v Clevelandu vstopili odločno, čvrsto in ob koncu uvodne četrtine domačinom pobegnili za trinajst točk. V tem delu igre je Andre Iguodala odlično pokrival LeBrona Jamesa, ki se je razigral šele v drugi četrtini in bil s 15 točkami najbolj zaslužen, da so domačini ob polčasu svoj zaostanek znižali na dve točki.

Na začetku tretje četrtine sta Timofej Mozgov in Tristan Thompson Cleveland popeljala do vodstva s 47:45, a so v nadaljevanju vajeti igre v svoje roke spet popolnoma prevzeli gostje, ki so v svojih vrstah imeli več razpoloženih igralcev. S košem Draymonda Greena so minuto pred koncem tretje četrtine povedli za petnajst točk (73:58), v zadnji četrtini pa so brez večjih težav držali to prednost. Obe ekipi sta popustili v obrambah, bojevniki pa so na krilih najboljšega igralca rednega dela lige NBA Stephena Curryja in Andreja Iguodale, ki je bil proglašen za najboljšega igralca finalne serije prišli do še četrte zmage in naslova prvaka lige NBA.

"Sem brez besed. To je nekaj posebnega. Da zdaj v svojih rokah držimo to lovoriko, smo morali trdo delati skozi vso sezono. Zagotovo smo odlična ekipa in mislim, da bomo šli v zgodovino kot ena najboljših ekip," se je svoje prvega šampionskega prstana veselil Curry, ki je na šesti finalni tekmi dosegel 25 točk, ob tem pa je imel še osem skokov in šest podaj. S 25 točkami se je izkazal tudi Iguodala, ki je imel še šest skokov in pet podaj, s trojnim dvojčkom pa se je izkazal Draymond Green. Ob 16 točkah je imel še 22 skokov in deset podaj.

"Za nami je dolga in naporna, toda velika sezona. Poplačani so vsi napori, ki smo jih vložili v to zmago," pa se je prav tako svojega prvega naslova veselil Iguodala.

LeBron James: Dejstvo je, da smo izgubili finale in to je žalostno

Precej bolj turobno vzdušje je bilo v taboru Clevelanda. Še zlasti to velja za LeBrona Jamesa, ki je bil z 32 točkami, kar 18 skoki in devetimi podajami spet daleč najboljši posameznik svoje ekipe. 19 točk je dosegel Draymond Green, ki je tekmo začel na klopi, dve manj pa Rus Timofej Mozgov, ki je imel tudi 12 skokov.

"Popolnoma vseeno mi je, kje igram. Ali je to v Miamiju, ali v Clevelandu ali na Marsu. Dejstvo je, da smo izgubili finale in to je žalostno," je dejal James, ki ostaja pri dveh šampionskih prstanih z ekipo Miami Heat.

Vprašanje je, kako bi se finalna serija razpletla, če bi Cleveland igral v polni zasedbi, tudi s poškodovanima Kevinom Lovom in Kyriem Irvingom, toda Golden State je bil najboljša ekipa že po rednem delu lige NBA s 67 zmagami in le 15 porazi. V svoji prvi trenerski sezoni jih je do zasluženega naslova popeljal Steve Kerr, ki je kot igralec v najmočnejši košarkarski ligi na svetu slavil petkrat. Trikrat z Michaelom Jordanom v Chicago Bullsih in dvakrat pod vodstvom Gregga Popovicha v San Antoniu.

Ne spreglejte