Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
1. 6. 2015,
14.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Fiba ABA Rašo Nesterović KZS regionalna liga

Ponedeljek, 1. 6. 2015, 14.24

8 let

Fiba zvezam očita kontradiktornost, v Sloveniji čakajo na sklepe

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mednarodna košarkarska organizacija Fiba je spet zapretila nacionalnim zvezam iz nekdanje Jugoslavije, še vedno pa je negotovo, kako bo v prihodnji sezoni potekala regionalna liga ABA.

Od marca Fiba ne priznava trenutne regionalne lige. Zagnala je kolesja za ustanovitev novega tekmovanja, zvezam pa takrat dala vedeti, da jih bo sankcionirala, če bodo njihovi klubi nastopili v ligi ABA.

V sodelovanju s Fibo Europe ter po nekaj popravkih klubov in zvez je nato pripravila zasnovo za novo ligo, za katero misli, da je sprejemljiva za predstavnike iz regionalnega okolja. "V zadnjih šestih tednih sta Fiba in Fiba Europe vložili sredstva za pomoč pri ustanovitvi nove regionalne lige. Po vaših predlogih smo se odločili, da bi bili klubi v novi ligi 84-odstotni lastniki, enak delež bi imeli tudi pri dobičku in volilni pravici, medtem ko bi imelo šest nacionalnih zvez 16-odstotni delež. Kot smo izvedeli, je vodstvo lige ABA naznanilo, da bodo klubi prihodnjo sezono igrali v njihovi ligi. Vse to je kontradiktorno," je med drugim pisalo v pismu Fibe, ki je bilo naslovljeno na nacionalne zveze.

Tematika o regionalni ligi bo na dnevnem redu sestanka izvršnega odbora Fibe 18. in 19. junija, zato lahko takrat pričakujemo sklepe, ki jih bo mednarodna košarkarska organizacija sprejela.

"Postopke, ki jih bo naročila Fiba, bomo morali izvesti"

"S Fibe smo prejeli dopis in v njem so navedli točke, v katerih se kršijo zahteve. Kot zveza moramo skrbeti za ene in druge. Nič še ni konkretnega. Po sestanku, ki ga bo imela Fiba, bo več jasno. Liga kot liga je super zamisel. Na klubih je, ali to sprejmejo ali ne. Vsak odloča o svoji usodi," je na to temo uvodoma dejal generalni sekretar KZS Rašo Nesterović.

Fiba je v zadnjem zapisu prav tako navedla, da bo upoštevala pravila in statut, zato je že naslovila zahtevo na Fibo Europe in tekmovalni organ Fibe, da preuči, kakšne so alternative, če se nacionalnim zvezam prepove nastop na tekmovanjih pod okriljem Fibe/Fibe Europe.

Fiba je namreč dala jasen signal, da ne podpira regionalne lige ABA in da bodo tiste nacionalne zveze, katerih klubi bodo nastopili v njej, dobile prepoved igranja na evropskih in svetovnih prvenstvih.

"Klubom glede na dobljene informacije svetujemo, kaj in kako. Postopke, ki jih bo naročila Fiba, bomo morali izvesti. Morali bomo počakati in upam, da se bo vse dobro rešilo," je še povedal Nesterović.

Ne spreglejte