Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2018,
14.08

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

ženska slovenska košarkarska reprezentanca KZS

Sreda, 12. 12. 2018, 14.08

5 let, 4 mesece

Žreb za EP 2019 v košarki

Slovenske košarkarice na EP v Nišu s Turčijo, Italijo in Madžarsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Teja Oblak | Slovenske košarkarice bodo nastopile na EP drugič zapored. | Foto Sportida

Slovenske košarkarice bodo nastopile na EP drugič zapored.

Foto: Sportida

Žreb je določil, da bodo slovenske košarkarice na evropskem prvenstvu 2019 v Srbiji in Latviji igrale v skupini s Turčijo, Italijo in Madžarsko. Prvenstvo je na sporedu od 27. junija do 7. julija, Slovenija pa bo predtekmovanje igrala v Nišu.

Na evropskem prvenstvu bo nastopilo šestnajst ekip. Zmagovalke skupin se bodo neposredno uvrstile v četrtfinale, drugo- in tretjeuvrščene ekipe pa bodo igrale repasaž za preostala štiri prosta mesta. Zaključni boji bodo potekali v beograjski Areni.

Slovenija bo prvo tekmo igrala z Madžarsko, naslednji dan jo čaka Turčija, po dnevu premora pa Italija.

Slovenija, ki je drugič zapored udeleženka evropskega prvenstva, je bila na žrebu v Beogradu uvrščena v zadnji, četrti kakovostni razred, saj ima glede na to, da bo za njo to šele drugi nastop na EP, najnižjo uvrstitev na lestvici Fibe med vsemi udeleženkami tega evropskega prvenstva. Slovenija je na svetovni lestvici Fibe na 63. mestu, med evropskimi reprezentancami pa na triindvajsetem.

Na papirju bo najtežja tekmica Turčija

Iz prvega bobna je Slovenija dobila Turčijo, šesto reprezentanco na svetu in tretjo v Evropi, Italija, ki je 31. na svetu in 16. v Evropi, je bila v drugem bobnu, v tretjem pa Madžarska, ki zaseda 50. mesto na svetu oziroma 19. v Evropi.

Slovensko žensko izbrano vrsti vodi Damir Grgić. | Foto: Vid Ponikvar Slovensko žensko izbrano vrsti vodi Damir Grgić. Foto: Vid Ponikvar

Kapetanka Nika Barič in selektor Damir Grgić z žrebom zadovoljna

Niki Barič se je izpolnila želja, saj si v skupini ni želela Francije oziroma Španije. | Foto: Vid Ponikvar Niki Barič se je izpolnila želja, saj si v skupini ni želela Francije oziroma Španije. Foto: Vid Ponikvar "Z žrebom smo lahko zadovoljni. Dobili smo atraktivno skupino, v kateri so reprezentance približno enake kakovosti kot mi. Zavedamo se, da imata Italija in Turčija bogato tradicijo, Madžarska pa zadnja leta ogromno vlaga v žensko košarko. Tekmice zelo spoštujemo. Kljub temu, da še vedno veljamo za novince na velikih tekmovanjih, se ne bomo vnaprej predali. Na prvenstvo se bomo dobro pripravili, se borili in ob številčni ter glasni podpori fantastičnih slovenskih navijačev prikazali všečno košarko, ki nas krasi v zadnjem obdobju," je po žrebu dejal selektor reprezentance Damir Grgić.

Z žrebom je zadovoljna tudi kapetanka Nika Barič: "Mislim, da smo lahko z žrebom vsi zadovoljni. Sama sicer pred žrebom nisem imela nekih pričakovanj, v skupini si nisem želela le Francije in Španije. Na prvenstvu je možno vse. Vsaka tekma je zgodba zase in veliko bo odvisno tudi od dnevne forme. Verjamem, da bomo imele glasno podporo naših navijačev. Že se veselim priprav in komaj čakam, da se prvenstvo začne."

Slovenija je bila v skupino C uvrščena neposredno, saj jo je gostiteljica Srbija izbrala kot partnersko zvezo. Tekme predtekmovanja bo igrala v dvorani Čair, ki sprejme 4.000 gledalcev.

Slovenija je na EP 2017 v Pragi zasedla 14. mesto. Premagala je Izrael (59:56), visoko izgubila s Srbijo (69:88) in za las zgrešila zmago nad Francijo (68:70), ki je kasneje v finalu izgubila proti Španiji.

Na žrebu sta bili predstavljeni tudi maskoti evropskega prvenstva - mački z imenoma Pick in Roll, ki ju je oblikovala agencija Zadrga iz Maribora.

Žreb za EP 2019:

Skupina A (Riga): Ukrajina, Velika Britanija, Latvija, Španija
Skupina B (Riga): Švedska, Francija, Češka, Črna gora
Skupina C (Niš): Madžarska, Turčija, Italija, Slovenija
Skupina D (Zrenjanin): Belorusija, Rusija, Belgija, Srbija

Luka Dončić
Sportal Koga bodo Dončić in rojaki gledali na malih ekranih?
Rašo Nesterović
Sportal Nesterović ostaja na odgovornem položaju KZS
Ne spreglejte