Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
18. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7

5

Natisni članek

Igor Kokoškov Klemen Prepelič Goran Dragić Goran Dragić EuroBasket 2017

Ponedeljek, 18. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Dragić ne spusti Kokoškova, Prepelič ne Dragića

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7

5

prepelic | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenija je sredi Istanbula opravila posel, ki bo za večno zapisan v zgodovino. Kapetan Goran Dragić in soigralci so osvojili zlato medaljo, potem ko so v velikem finalu s 93:85 premagali Srbijo. Selektor Igor Kokoškov je popeljal Slovenijo med nesmrtne. Bo nadaljeval na čelu Slovenije tudi v prihodnje? Če vprašate Dragića, potem je odgovor jasen: "Igorja ne damo."

Slovenska pravljica se je končala sredi Istanbula, začela pa se je pisati na pripravah v Zrečah. Slovenija ima zgodovinsko zlato medaljo v košarki. Vse od osamosvojitve se je v ozadju napovedovala, letos pa se je zgodil veliki trenutek, ki gre v anale.

Povrhu vsega je imela Slovenija v Goranu Dragiću MVP prvenstva. V velikem finalu je dosegel 35 točk, kar je četrti najboljši dosežek v zgodovini finalnih obračunov. Povrhu vsega je bil izbran v idealno peterko prvenstva, v kateri mu je družbo delal slovenski košarkarski virtuoz Luka Dončić.

Slovenska košarkarska reprezentanca je v finalu EP 2017 premagala Srbijo s 93:85 in osvojila evropski naslov. V ponedeljek se bo vrnila v domovino. Slavnostni sprejem na Kongresnem trgu v Ljubljani se bo začel ob 18. uri.

"Upam, da so fantje naredili narod ponosen, kot so mene kot trenerja"

Igor Kokoškov je s čisto desetko odvodil prvenstvo. | Foto: Vid Ponikvar Igor Kokoškov je s čisto desetko odvodil prvenstvo. Foto: Vid Ponikvar A oba nista dokončala tekme na parketu. Luka si je v tretji četrtini poškodoval gleženj, Gogi pa je imel na koncu krče, zato se je selektor odločil, da ga pusti na klopi. In spet je imel prav. Zaupal je fantom na igrišču in ti so popeljali Slovenijo do velikega zmagoslavja pred sedem tisoč slovenskimi navijači, ki so pripotovali v Istanbul, da bi bili del zgodovinskega dosežka.

"Neverjetna zmaga za slovensko košarko. Zelo sem ponosen na fante. Velika podpora iz Slovenije. Več tisoč jih je prišlo. Skušali smo biti osredotočeni na parketu. Ni bilo lahko. S čustvenega vidika je bilo težko. Veliko stari se dogaja zunaj parketa - družine, prijatelji. Naša glavna stvar je bila, da smo se osredotočili na tekmo. Pomembnost tekme ni smela spremeniti našega toka priprav. Vse smo delali na isti način, vztrajali smo pri naši filozofiji. Perfekten rezultat. Vesel sem za igralce. Vsa čast gre njim. Velika podpora zveze, Raša Nesterovića, Mateja Erjavca … Verjeli so. Nikdar nisem dvomil, nikdar obljubil. Vem, da moj šef iz Utah Jazz to gleda. Dejal mi je, naj pripravim poseben govor. Nimam kaj povedati. Vesel sem za slovensko ekipo, slovenski narod. Upam, da so fantje naredili narod ponosen, kot so mene kot trenerja," je po velikem zmagoslavju dejal selektor Igor Kokoškov.


* Perfektna Slovenija za zgodovinsko zlato in Dragićeva pravljica
* Hrvati čestitali prvakom: Janezi se veselijo, briljantna Slovenija
* Navijaško ogrevanje pred ponedeljkovim sprejemom
* Maribor sporoča: Ponosni smo, da bomo druga najboljša ekipa


"Tisti, ki vodi kvalifikacije, si zasluži, da vodi ekipo"

V tem trenutku marsikoga zanima, ali bo nadaljeval tudi v prihodnje na čelu slovenske reprezentance. Če bi bilo to vprašanje zastavljeno pred dvema letoma, bil bil odgovor lahek. Zdaj pa je Mednarodna košarkarska zveza FIBA zakomplicirala sistem in je uvedla kvalifikacije. Prve so na vrsti za svetovno prvenstvo 2019. Po prejšnjem sistemu bi imela Slovenija mesto na njem že zagotovljeno. Zdaj mora v kvalfifakcije. In v teh kvalifikacijah košarkarji in trenerji, ki so del lige NBA ali evrolige, ne bodo igrali v vseh predvidenih reprezentančnih oknih, saj v omenjenih tekmovanjih ne mislijo spreminjati toka svojih tekmovanj.

Sedem tisoč slovenskih navijačev se je veselilo zgodovinskega trenutka. | Foto: Vid Ponikvar Sedem tisoč slovenskih navijačev se je veselilo zgodovinskega trenutka. Foto: Vid Ponikvar

Na vprašanje, kaj pa če bi tisti del kvalifikacij, ko zaradi lige NBA ne bo mogel biti poleg, vodil reprezentanco eden od pomočnikov, je Kokoškov odgovoril: "Ni pošteno, da dam jaz ta odgovor. To je odločitev zveze. Oni morajo narediti, kar bo najbolje za njih. Najbolj pomembna je kontinuiteta. Pomembno je, da tisti, ki vodi kvalifikacije, čuti ekipo. Težko je biti nadomestni učitelj. Ko nekoga menjate in nimate avtoritete in vsega ... Tisti, ki vodi kvalifikacije, si zasluži, da vodi ekipo."

Igorja ne dajo, potem ostane tudi Dragić

Slovenija in zgodovinski trenutek - osvojeno prvo mesto na evropskem prvenstvu. | Foto: Vid Ponikvar Slovenija in zgodovinski trenutek - osvojeno prvo mesto na evropskem prvenstvu. Foto: Vid Ponikvar Ali se je kaj pogovarjal s predstavniki Košarkarske zveze Slovenije, je dodal: "Nismo imeli časa za ta pogovor. Uživati moramo v trenutku. Za reprezentanco je najbolj pomembno, da so fantje na razpolago," nato ga je prekinil Dragić: "Igorja ne damo. Ostaja v Sloveniji." Svoje pa je dodal Prepelič: "Potem tudi Goran ostane."

Tako kot Dragić je tudi Gašper Vidmar pred časom dejal, da bo to prvenstvo njuno zadnje. Pa bo res tako?

Evropski košarkarski prvaki na Brniku ob 18.45

Letalo z zelo dragocenim tovorom, kompletom zlatih medalj, bo danes na brniškem letališču predvidoma pristal ob 18.45. Slovenska košarkarska reprezentanca, ki je v nedeljo osvojila naslov evropskega prvaka, se bo nato odpravila v Ljubljano, kjer bo slavnostni sprejem na Kongresnem trgu. Na oder bo stopila okrog 20. ure.

Na Policijski upravi Kranj tiste, ki bi se morda odločili športnike pričakati že na letališču na Brniku, opominjajo na pravila za gibanje in zadrževanje na območju letališča ter spoštovanje pravil cestnega prometa.

Ne spreglejte