Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 12. 2019,
10.07

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,06

4

Natisni članek

Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 2. 12. 2019, 10.07

4 leta, 4 mesece

PO ZMAGI DALLASA NAD LA LAKERS (114:100)

Dončićev sanjski večer: zmaga nad vzornikom in poteza, ki je statistika ne beleži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,06

4

Dončić in Green | Ljubljanska znanca: Luka Dončić in nekdanji košarkar Olimpije Danny Green | Foto Getty Images

Ljubljanska znanca: Luka Dončić in nekdanji košarkar Olimpije Danny Green

Foto: Getty Images

Dallas Mavericks z znova odlično razpoloženim Luko Dončićem (27 točk, devet skokov in deset asistenc) so sinoči točno mesec dni po bolečem porazu pred domačimi navijači v gosteh premagali Los Angeles Lakers, najboljšo ekipo zahoda. Luka Dončić je znova igral proti svojemu vzorniku LeBronu Jamesu in bil povsem blizu novemu trojnemu dvojčku, a to ni bilo tisto, kar mu je najbolj polepšalo dan.

Odločnost, s katero so se košarkarji LA Lakers, skorajda po vzoru mestnega tekmeca (Clippers), v obrambi nedeljskega obračuna z Dallasom lotili Luke Dončića, gre razumeti kot nov dokaz njegove izjemnosti. Tudi v očeh vseh tekmecev je 20-letni Ljubljančan osrednja tarča, tisti protagonist, ki ga je treba za vsako ceno omejiti.

Če je zvezdnikom iz mesta angelov to v prvem polčasu še nekako uspevalo, na kar je Slovenec odgovoril z modro igro, v kateri ni pretiraval z zaletavostjo in z meti iz neizdelanih položajev, pa se mu je v tretji četrtini vendarle odprlo. A čeprav je tekmo končal z vrhunsko statistiko (27 točk, 11 asistence in 9 skokov), je ob iskanju temeljev zmage opozoril predvsem na obrambo.

"Odločilna je bila tretja četrtina. Predvsem obramba v njej. Takrat nam je steklo," je dejal Dončić, ki je bil tokrat lahko vesel tudi izjemne pomoči soigralcev. Kar peterica je presegla mejo 15 točk, posebna dodana vrednost pa sta bila tokrat kot aduta s klopi Delon Wright in Justin Jacskson.

Luka Dončić in Kristaps Porzingis | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Tega statistika ne beleži: ko se srečata Luka in mali borec Kris 

Točke, skoki, meti, pridobljene žoge ... A ameriška košarkarska statistika vendarle ne beleži povsem vsega. Tega, kar se je dogajalo na parketu kultne dvorane malo pred tekmo, zanesljivo ni.

"To mi je polepšalo dan," je ob delitvi fotografij s srečanja z malim Krisom na družbenem omrežju Twitter zapisal Luka Dončić in dal vedeti, da je včasih skrb za drugega vendarle vredna več kot športni rezultat.

Ganljiv trenutek je požel ogromno pozornosti med navijači in mediji, več kot očitno pa je obisk ogromno pomenil tudi Dončiću, ki je tako kot vsa Slovenija doniral sredstva za plačilo zdravljenja malemu Krisu. Ta je trenutno na zdravljenju v Los Angelesu.

Zaradi oslabljenega imunskega sistema si tekme ni mogel ogledati.

Tokrat ni čakal na dres svojega vzornika

"Moj prvi polčas je bil grozen. V drugem delu sem se počutil boljše. Bolj sem napadal. Bolje sem se počutil," je po tekmi pripovedoval Dončić. "Ta zmaga veliko pomeni. Je dokaz, da lahko zmagujemo proti najboljšim," je nadaljeval zvezdnik, trenutno tretji strelec, drugi asistent in sedemnajsti skakalec lige, za katerega je bila tekma znova nekaj posebnega, saj je na drugi strani stal LeBron James.

Toda Luka tokrat ni bil več tisti novinec, ki je lani pred slačilnico čakal, da mu je eden od zaposlenih prinesel dres z LeBronovim podpisom. Ne, bil je tisti mojster, ki je vzorniku "prodal" trik z metom po koraku nazaj. "Običajno pred tekmami nisem živčen. Takrat, ob prvem srečanju z njim, sem bil. Bilo je nekaj posebnega. Ko sem odraščal, sem ga spremljal, zato je bilo nekaj posebnega igrati proti LeBronu. Danes? Še vedno sem navdušen nad njim, saj je bil idol mojih otroških dni," pripoveduje Dončić.

LeBron James se je tokrat ustavil pri 25 točkah. | Foto: Getty Images LeBron James se je tokrat ustavil pri 25 točkah. Foto: Getty Images

Natančno en mesec pozneje

Dallas je sinoči gostitelje premagal suvereno s 114:100, a je njihov trener Rick Carlisle kljub močni predstavi po tekmi miril strasti. "Zmaga pomeni, da smo imeli dober dan in da smo storili veliko dobrih potez, a ostati moramo ponižni," je poudaril strateg Mavs.

Dallas je Lakerse premagal natančno mesec dni po bolečem porazu v domači dvorani. Jezerniki so takrat zmagali v podaljšku (119:110), Dončić, ki je po koncu tekme potreboval zdravniško pomoč (trije šivi), pa je v statistične kolone vpisal 31 točk, 13 skokov in 15 asistenc. 

Tudi sinoči je bil blizu trojnemu dvojčku. V slabih 33 minutah je dosegel 27 točk (met iz igre: 10/23, za tri: 4/10, prosti meti: 3/3), devetkrat skočil za odbito žogo in prispeval deset asistenc. Do novega trojnega dvojčka mu je tako zmanjkal le en skok, a njegova pomoč na koncu tekme ni bila več potrebna, zato ga je Carlisle še pred zadnjimi minutami potegnil na klop.

Dallas je z zmago v Staples Centru prekinil niz desetih zaporednih zmag Jezernikov, ki so s 17 zmagami in tremi porazi trdno v sedlu vodilnega moštva na zahodu. Dallas bo naslednjo zmago v noči na sredo lovil v New Orleansu. 

Dirk Nowitzki | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Zvezda večera je bil tudi Nowitzki

Z Dallasom je v Los Angeles pripotoval tudi zdaj že upokojeni zvezdnik Dirk Nowitzki. Kalifornijsko občinstvo ga je ob naznanitvi in spremljanju posnetka na osrednjem ekranu nagradilo z glasnim aplavzom. "Počaščen sem. Nisem vedel, da mi pripravljajo nekaj takega," je dejal Nemec, ki po tekmi ni mogel mimo vprašanj o evropskem nasledniku v teksaškem moštvu. "Po vsem, kar se je lani dogajalo, sem mislil, da bo malce zbledel. A sem se zmotil. Še boljši je. Fantastičen je," je o Dončiću povedal Nowitzki.
Sportal Ganljiv trenutek: Dončić pred bitko z Jamesom objel malega bojevnika Krisa #video
Luka Dončić
Sportal Padli tudi najboljši: Luka Dončić zasenčil svojega vzornika! #video
Luka Dončić
Sportal Sanjski mesec, v katerem je Luka Dončić postal obraz lige NBA
Ne spreglejte