Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
30. 1. 2019,
19.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 30. 1. 2019, 19.00

5 let, 2 meseca

Luka Dončić in njegove številke v primerjavi z legendami

Dončić in pogled proti Air Jordanu, Kralju Jamesu …

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25
Luka Dončić | Luka Dončić z odločnimi koraki hodi po ZDA. | Foto Reuters

Luka Dončić z odločnimi koraki hodi po ZDA.

Foto: Reuters

Prišel je v prvo ekipo Real Madrida in si kmalu priigral status prvokategornika, prišel v ligo NBA in si pri Dallas Mavericks izboril status nezamenljivega. Čeprav Luka Dončić še ni dopolnil 20 let, igra tako, kot so legende svetovne košarke.

Statistika na zadnjih desetih tekmah je pri Luki Dončiću občudovanja vredna. 24,7 točke, 7,8 skoka in 7,2 asistence so številke, pod katere se je podpisal slovenski mladenič, ki v ligi NBA igra kot tisti najboljši košarkarji. V tem obdobju je dosegel tudi dva trojna dvojčka, kar je bil zgodovinski dogodek, saj se pred njim še nobenemu najstniku ni uspelo podpisati pod takšna dosežka.

Veliko skeptikov je bilo pred začetkom sezone. Pravzaprav že pred začetkom nabora za ligo NBA. Klubi, ki so izbirali prvi, niso želeli tvegati in v svoje vrste pripeljati Evropejca, saj so se nekateri v preteklosti že opekli. Za vse je bil Luka velika skrivnost. Tudi za Atlanto, ki ga je izbrala kot tretjega, nato pa naredila zamenjavo s petim Dallasom. Zdaj bi se klubi verjetno drugače odzvali, potem ko so videli, kaj slovenski mladenič počne proti najboljšim košarkarjem na svetu.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić: Dirk, ne kriči preveč name, prosim

Tretji v zadnjih 20 letih?

Blake Griffin je bil zadnji novinec, ki je igral na tekmo zvezd. To se je zgodilo leta 2011. | Foto: Reuters Blake Griffin je bil zadnji novinec, ki je igral na tekmo zvezd. To se je zgodilo leta 2011. Foto: Reuters Košarkarski navdušenci širom sveta so ga vzljubili, mu namenili ogromno podporo pri glasovanju za tekmo All-Star. Ker so šteli tudi glasovi igralcev ter medijev, mu ni uspelo priti v prvo peterko, vsi pa se sprašujejo, ali ga bodo uvrstili med sedem rezervistov, ki bodo na vsaki strani na tekmi vseh zvezd.

Po Goranu Dragiću bi postal drugi Slovenec s tovrstnim dosežkom, povrhu vsega pa šele tretji novinec v zadnjih dvajsetih letih. Leta 2011 je to uspelo Blakeu Griffinu, osem let pred tem pa Kitajcu Yao Mingu. Zadnji je prišel na tekmo zvezd zaradi velikega vpliva Kitajske, saj v krstni sezoni takrat ni imel hvalevrednih številk – 13 točk in 8,1 skoka na tekmo.

Sicer pa so v prejšnjem stoletju novinci dobivali več priložnosti na tekmi vseh zvezd. Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Shaquille O'Neal, Hakeem Olajuwon, Patrick Ewing, Kareem Abdul-Jabbar, Oscar Robertson, Wilt Chamberlain so le nekatera slavna imena …

Luka Dončić
Sportal Dončić ukradel rekord najboljšemu in se naposlušal pohval #video

V družbi legend

Če gledamo le čase moderne košarke, potem vidimo, da je Luka statistično v rangu najboljših, ki so bili v večini starejši ob vstopu v ligo NBA. Air Jordan, ki se lahko pohvali s šestimi naslovi prvaka, je bil ob stiku z ligo NBA star že 21 let. Kralj Lebron James je bil ob prihodu v ligo NBA star le 18 let, a je že v krstni sezoni pokazal odlične predstave, ki so ga v nadaljevanju kariere nato pripeljale do treh šampionskih prstanov.

 

James in Antetokounmpo sta se privajala, zdaj pa sta osrednja zvezdnika

Harden se je v prvi sezoni lovil, v tej pa je s 36 točkami z naskokom najboljši strelec lige NBA. | Foto: Reuters Harden se je v prvi sezoni lovil, v tej pa je s 36 točkami z naskokom najboljši strelec lige NBA. Foto: Reuters A lahko v zgornji grafični podobi tudi vidimo, kako so nekateri zdajšnji zvezdniki lige NBA preživljali drugačen krst kakor Dončić. James Harden, ki ima noro to sezono in v povprečju dosega več kot 36 točk na tekmo – njegov letošnji rekord znaša 61 točk –, je ob vstopu v ligo NBA igral le po 22 minut na tekmo in dosegal po 9,9 točke na tekmo.

Kapetan ene ekipe na letošnji All Star tekmi, Grk Giannis Antetekounmpo, je potreboval čas, da se je privadil na igro v svetu najboljših. V prvi sezoni je dosegal le po 6,8, v drugi 12,7 točke, v šesti sezoni pa je že med osrednjimi zvezdniki lige (26,5 točke, 12,6 skoka in 5,9 asistence).
Luka Dončić
Sportal Čarobna predstava Dončića, novega rekorderja lige NBA #video

Dončićev vrstnik Trae Young, ki je bil vključen pri menjavi med Atlanto in Dallasom, je na primer stoodstotno prepričan, da bo tudi on naredil velik korak naprej in bo v obdobju od pet do deset let igranja v ligi NBA boljši od slovenskega košarkarskega dragulja. "To je tekmovalnost, ki jo imam v krvi, zato je zame to očiten odgovor," je Young nedavno dejal, hkrati pa poudaril, da ceni Dončićeve dosežke.

Mnogi so v preteklosti že govorili, da je pri Luki meja nebo, zato bo z zanimanjem spremljati njegovo nadaljnjo košarkarsko pot v ligi NBA. Morda se mu bodo nova vrata odprla že 17. februarja, ko bo v Charlottu tekme vseh zvezd. Jasno pa je, da mu pripada mesto na vikendu All-Star, saj bo nastopil na tekmi vzhajajočih zvezd.

Trae Young, Luka Dončić
Sportal Trae Young meni, da bo boljši od Luke Dončića
Luka Dončić
Sportal Strelski rekord Dončića v domači dvorani, Dallas uspešen drugič zapored
Pero Antić
Sportal Luka Dončić bo zaigral v Skopju
Ne spreglejte