Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
28. 1. 2019,
12.33

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Kawhi Leonard Rick Carlisle Liga NBA Nick Nurse Toronto Raptors Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 28. 1. 2019, 12.33

5 let, 2 meseca

Po novem podvigu Luke Dončića

Dončić ukradel rekord najboljšemu in se naposlušal pohval #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Luka Dončić | Luka Dončić je proti Torontu dosegel rekordnih 35 točk. | Foto Reuters

Luka Dončić je proti Torontu dosegel rekordnih 35 točk.

Foto: Reuters

Nova tekma Luke Dončiča, novi presežki. Čeprav ga do 20. rojstnega dneva loči še mesec dni in je imel proti Torontu opravka z velemojstri obrambne igre, se je Ljubljančan podpisal pod enega najbolj veličastnih rekordov, kar jih je v ligi NBA kdajkoli spisal najstnik (35 točk, 12 skokov in 10 asistenc). Zato po tekmi ni začudilo, da so iz tabora Toronta na njegov naslov deževale vse mogoče pohvale.

Luka Dončić
Sportal Čarobna predstava Dončića, novega rekorderja lige NBA #video

Ne le 35 točk, kolikor jih je dosegel prvič, odkar igra na drugi strani velike luže. Luka Dončić je dosegel še 12 skokov in 10 asistenc, vse skupaj proti Torontu, enemu najboljših klubov v ligi NBA in kandidatu za naslov. Kot da bi hotel dokazati, da si vendarle zasluži mesto na tekmi All Star, kjer je v obeh konferencah še odprt natečaj za sedem ''rezervistov''. Izbrali jih bodo trenerji, odločitev pa bo znana v petek ob 1. uri zjutraj.

Vrhunci Luke Dončića proti Torontu:

Na zadnjih dveh tekmah je dosegel v povprečju 33,5 točke, 10 skokov in 9 asistenc. Mu lahko takšne predstave pomagajo, da dokončno prepriča trenerje in si prisvoji vstopnico za spektakel vseh spektaklov, ki ga bo 17. februarja gostil Charlotte?

''Upam,'' je v svojem skromnem slogu odgovoril Dončić in se nasmehnil, ko so ga po izjemni predstavi proti Torontu v slačilnici obkrožili novinarji. Na vprašanja sedme sile odgovarja kratko in pazljivo, na trenutke celo sramežljivo. Na igrišču kaže povsem drugačen obraz. Bolj konkreten in glasen. Njegove najljubše besede so dejanja.

Kralju Jamesu ukradel rekord

Čeprav nima rad besede mejnik (angl. milestone), jih je proti Torontu postavil toliko, da so družbena omrežja kar tekmovala v tem, kdo jih bo naštel več. Postal je najmlajši košarkar v zgodovini lige NBA, ki je dosegel več kot enega trojnega dvojčka. Prvi in edini najstnik. Rekord je ukradel LeBronu Jamesu (20 let in 23 dni), najbolj priljubljenemu košarkarju v ligi NBA, in popravil njegov dosežek za skoraj dva meseca. Dosegel ga je pri 19 letih in 333 dneh.

Postal je šele četrti novinec, ki je v zadnjih 35 letih dosegel trojni dvojček s tako razkošnimi številkami. Kako težko je to doseči v krstni sezoni, vedo le še resnični asi, Michael Jordan, Jason Kidd in Stephen Curry.

To pa še ni vse. Dončić se je pridružil še eni zvezdniški druščini. V 72-letni zgodovini beleženja novincev je postal šele sedmi ''rookie'', ki je dosegel trojni dvojček z vsaj 30 doseženimi koši. Zdaj je na seznamu izbrancev, na katerem so bili Oscar Robertson, Jerry West, Elgin Baylor ter prej omenjeni trojec Jordan, Kidd in Curry, še mladi Ljubljančan, aktualni slovenski športnik leta.

Takšno energijo pokazati tudi v gosteh

Pogosto ga je kril Kawhi Leonard. | Foto: Reuters Pogosto ga je kril Kawhi Leonard. Foto: Reuters Kaj pa o vsem poreče Dončić, ki mejnikom ne posveča pretirane pozornosti, ampak veliko raje polni rubriko klubskih zmag?

''To je bila ena mojih najboljših predstav. Bila bi še bolj posebna, če bi zmagali, a smo žal izgubili. Tekmec je bil agresiven vso tekmo. Na igrišču je bilo zahtevno. Ko so igrali consko obrambo, bi morali več prodirati,'' je dejal zvezdnik Dallasa, ki je v teksaškem velemestu sprožil lukamanijo in pohvalil najboljšega igralca Toronta Kawhija Leonarda, ki je po njegovem mnenju upravičil sloves enega najboljših obrambnih, pa tudi napadalnih igralcev v ligi.

Leonard je dosegel 33 točk, dve manj od prvega strelca Dončića, ki si želi, da bi Dallas podobne predstave, kot jih prikazuje doma, kazal tudi na gostovanjih. Tam je na 24 tekmah zmagal le štirikrat, od njega pa ima slabši izkupiček v gosteh le še Phoenix.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić in njegova pravica

''V gosteh moramo začeti igrati z enako energijo kot v Dallasu,'' je pripomnil mladi fenomen Dallasa, ki je po zadnjih dveh tekmah (32 in 24 točk) dvignil strelsko povprečje v ligi NBA na 20,5 točke in se na lestvici najboljših strelcev povzpel na 26. mesto. En mesec pred 20. rojstnim dnevom!

Vedno teži k še boljšemu

Košarkarski svet se upravičeno sprašuje, kakšne predstave bo šele nudil vroči Evropejec, ko bo pridobil še več izkušenj. Luka je na vprašanje, koliko je napredoval od prvega dne, ko je oblekel dres Dallasa, s kratkim premislekom odvrnil: ''Ne vem. To je težko vprašanje. Dejstvo je, da zame ni nikoli dovolj, vedno težim k temu, da bi bil še boljši. Ne morem kar reči, da sem že dober in da ne bom več delal. Še naprej bom delal in se trudil, da napredujem,'' je pojasnil, kako želi v prihodnosti zaigrati še boljše.

Dallas igra neprimerno bolje v domači dvorani kot pa na gostovanjih. | Foto: Reuters Dallas igra neprimerno bolje v domači dvorani kot pa na gostovanjih. Foto: Reuters

V zadnjih štirih tekmah je dosegel kar dva trojna dvojčka! ''Dobro. Le to bom rekel,'' se je nasmejal Dončić in s tem ponižno odgovoril na vprašanje, kaj si misli o razigranih predstavah v zadnjem času.

Komaj verjame, česa je zmožen pri svojih letih

Bo mladi Slovenec zaigral na tekmi All Star? | Foto: Reuters Bo mladi Slovenec zaigral na tekmi All Star? Foto: Reuters Z novo predstavo, v kateri je dosegal točke na različne, bolj ali manj spektakularne načine, hkrati pa zaposloval in hranil soigralce z nesebičnimi podajami, pa ni osvojil le srca Dallasa, ampak tudi njegovih tekmecev. Če bodo trenerji, ki se v teh dneh odločajo o tem, katerim igralcem še zaupati nastop na tekmi All Star, razmišljali podobno kot strateg Toronta, bi lahko Slovenija v petek dočakala veliko novico!

"Nikakor ga nismo mogli spraviti iz ritma, čeprav sem nadenj poslal več igralcev. Res je neverjeten, zelo spreten z žogo," je po tekmi o Dončiću dejal trener gostov, Nick Nurse. Lani je prevzel mesto glavnega stratega, pred tem je pet sezon pomagal Dwanu Caseyju.

Ko je po zmagi v Dallasu, ki se je je zelo razveselil, nanesla beseda na 19-letnega slovenskega legionarja, je Nurse navdušeno odvrnil: ''Neverjetno. Uf. Saj sploh ne morem verjeti, kaj vse zmore. Naši fantje so ga napadali, skušali smo ga ustaviti na različne načine, a je ostal močan,'' ga je navdušila sposobnost Dončića, da s preigravanjem pridobiva prostor, nato pa zna prelisičiti tekmeca in vrže v zadnjem trenutku.

''Kapo dol Dončiću. Je odličen igralec, pred njim je lepa prihodnost. Poskušali smo mu otežiti delo, zlasti s tesnim pokrivanjem, a je Luka poseben,'' ga je pohvalil Fred VanFleet.

Toronto na lestvici vzhodne konference zaseda visoko drugo mesto. | Foto: Reuters Toronto na lestvici vzhodne konference zaseda visoko drugo mesto. Foto: Reuters

Njegov soigralec CJ Miles je dodal: "Dončić je nadarjen. On lahko res igra košarko! Na igrišču mi je najbolj padla v oči njegova samozavest,'' je dejal izkušeni košarkar, ki igra v ligi NBA več kot deset sezon.

Njun soigralec Danny Green, nekdanji košarkar Olimpije, je prepričan, da bi si Dončić zaslužil nastop na tekmi All Star. Izpostavil je njegov visoki košarkarski inteligenčni kvocient.

Carlisle: Dončić je igral dobro, a ...

Slovenski košarkarski biser bo v četrtek gostoval v kultni dvorani Madison Square Garden. | Foto: YouTube Slovenski košarkarski biser bo v četrtek gostoval v kultni dvorani Madison Square Garden. Foto: YouTube Kaj pa je o novem podvigu najboljšega strelca Teličkov povedal njegov trener Rick Carlisle? Ko ga je domači novinar vprašal, kaj dodati o Dončiću, ki skoraj vsak večer poskrbi za nekaj posebnega, je dolgoletni strateg Dallasa dejal: ''Dončić je igral dobro, a ... To je vendarle moštvena igra,'' je imel v mislih poraz (120:123), ki je njegove izbrance še bolj oddaljil od končnice.

Nato je dodal, da se moštvo ni izkazalo proti postavljeni conski obrambi, in se posul s pepelom. ''Moral bi jih bolje pripraviti, to je naloga trenerja. Odgovornost za poraz je moja,'' je opozoril na težave proti coni, še bolj pa ga je zmotilo prejetih 70 točk v prvem polčasu. 

Košarkarji Dallasa imajo priložnost za novo zmago v noči na četrtek, ko bodo gostovali v New Yorku. To bo še zadnja tekma pred tem, ko bo Dončić izvedel, ali bo nastopil na tekmi All Star.

Luka Dončić
Sportal Strelski rekord Dončića v domači dvorani, Dallas uspešen drugič zapored
Ne spreglejte