Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
28. 1. 2019,
7.18

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Miami Heat Liga NBA Toronto Raptors Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 28. 1. 2019, 7.18

5 let, 2 meseca

Liga NBA, 27. januar

Čarobna predstava Dončića, novega rekorderja lige NBA #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Luka Dončić | Luka Dončić je postavil nov osebni strelski rekord v ligi NBA. | Foto Reuters

Luka Dončić je postavil nov osebni strelski rekord v ligi NBA.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski biser Luka Dončić je v noči na ponedeljek z Dallasom po najboljši predstavi, odkar nastopa v ligi NBA, doma izgubil proti Torontu (120:123). Prispeval je 35 točk,12 skokov in 10 asistenc, popravil strelski rekord in postal prvi najstnik v zgodovini tekmovanja z dvema trojnima dvojčkoma. Miami je brez poškodovanega Gorana Dragića zmagal v New Yorku (106:97).

Učinek Luke Dončića: 35 točk (3/9 za tri, 11/15 za dve, 4/6 prosti meti), 12 skokov, 10 asistenc, 3 izgubljene žoge v 35 minutah in 53 sekundah.

Povprečje v sezoni: 20,5 točke, 6,9 skoka, 5,4 asistence, 1,1 ukradene žoge, 3,2 izgubljene žoge, 0,3 blokade v 32,1 minute.

Odkar je Luka Dončić, prvi kandidat za najboljšega novinca sezone v ligi NBA, izvedel, da ni uvrščen v začetno peterko, v povprečju na tekmo dosega kar 33,5 točk, 10 skokov in 9 asistenc! Proti Torontu, ki je v dvorani Airlines American Center upravičil vlogo favorita, drugega najboljšega člana vzhodne konference (123:120), se je podpisal pod izjemen dosežek.

Luka Dončić
Sportal Dončić ukradel rekord najboljšemu in se naposlušal pohval #video

S 35 točkami je bil najboljši strelec dvoboja, pri 19 letih izboljšal strelski rekord v ligi NBA (prejšnjega je dosegel konec leta 2018 proti New Orleansu – 34 točk), hkrati pa postal najmlajši košarkar v zgodovini lige NBA z dvema trojnima dvojčkoma.

Izjemna predstava Luke Dončića proti Torontu:

Postal je prvi najstnik, ki se lahko pohvali z dvema ''triple-double''. To ni uspelo niti LeBronu Jamesu, prejšnjemu rekorderju (dva trojna dvojčka je dosegel pri 20 letih in 100 dnevih), čeprav je v ligi NBA zaigral že z 18 leti. Dončić je tako v manj kot tednu dni dosegel dva trojna dvojčka, za še boljši moštveni izkupiček pa je ponovno pogrešal v svojih vrstah bolj razigranega soigralca. Zlasti v zadnjih minutah, ko se je lomil rezultat in je pri Torontu, ki se je takrat odločil za consko obrambo, blestel Kawhi Leonard. Nekdanji zvezdnik San Antonia, ki bo 17. februarja na tekmi All Star v Charlottu za razliko od Dončića član začetne peterke, je prispeval 33 točk in 10 skokov.

Končnica se oddaljuje za Dallas

Dončić še ni imel tako vročega večera v ligi NBA, odkar se dokazuje na drugi strani velike luže, a je imel opravka z eno najboljših ekip tekmovanja. | Foto: Reuters Dončić še ni imel tako vročega večera v ligi NBA, odkar se dokazuje na drugi strani velike luže, a je imel opravka z eno najboljših ekip tekmovanja. Foto: Reuters Telički so po prvem polčasu, v katerem se je Dončić izkazal s 17 točkami in številnimi čarobnimi potezami, izstopala je zlasti prekrasna asistenca Dennisu Smithu Jr., zaostajali z 58:70. Igro v obrambi so izboljšali v tretji četrtini, ki so jo dobili kar s 30:15 in prevzeli vodstvo. V zadnji četrtini je potekala velika bitka, polna preobratov.

Dončić je bil v napadu neustavljiv, iz igre pa je bil zelo natančen, zlasti pri metu za dve točki. Ko je gostitelje z novo "step-back" trojko povedel v vodstvo s 104:99, ga je trener Rick Carlisle za nekaj minut potegnil na klop. Slovenski as si je odpočil, a njegovi soigralci niso bili kos izzivu. Toronto si je opomogel in preobrnil tekmo v svojo korist.

Gostje so povedli s 111:108 in nato na krilih Leonarda zadržali prednost in se veselili že 37. zmage v tej sezoni. Na vzhodu zaostajajo le za vodilnim Milwaukeejem, Dallas pa ostaja pri 22 zmagah (ob 27 porazih), tako da je od nastopa v končnico oddaljen že šest zmag.

Navijače Dallasa je navduševal tako in drugače:

Izločilni del lige NBA se nasmiha drugemu Slovencu, izkušenemu, a trenutno tudi žal poškodovanemu Goranu Dragiću. Vročica je brez pomoči Ljubljančana v gosteh odpravila New York in na vzhodni lestvici ohranila sedmo mesto. Pri gostih se je najbolj izkazal Wayne Ellington, ki je kar 10 od 19 točk dosegel v zadnjih dveh minutah in 16 sekundah. Hassan Whiteside je dodal 13 točk in 16 skokov, veteran Dwyane Wade, ki igra zadnjo sezono v ligi NBA in je bil v New Yorku deležen ovacij, pa 15 točk in 10 asistenc.

V noči na četrtek pri skromnem New Yorku

V kultni dvorani Madison Square Garden, kjer se je nedeljske zmage razveselil Miami, bo v noči na četrtek gostoval Dallas. To bo zadnja tekma Dončića pred odločitvijo trenerjev, kateri zvezdniki se bodo še udeležili tekme All Star v Charlottu poleg že znanih članov začetnih peterk. Bo med izbranci tudi slovenski košarkarski fenomen, ki je na zadnjih dveh tekmah dosegel kar 67 točk? New York je v porazni formi. Na zadnjih 18 tekmah je zmagal le enkrat, grenkobo poraza pa okusil že devetkrat zapored.

Dončić ni bil srečen, Carlisle prevzel odgovornost za poraz

Dončić bi veliko raje od strelskega rekorda in novega trojnega dvojčka v ligi NBA videl, da bi njegov klub vknjižil novo zmago. | Foto: Reuters Dončić bi veliko raje od strelskega rekorda in novega trojnega dvojčka v ligi NBA videl, da bi njegov klub vknjižil novo zmago. Foto: Reuters ''To je bila ena mojih najboljših predstav, zagotovo, a nismo zmagali. Bila bi nekaj posebnega, če bi zmagali,'' Luka Dončić po novem presežku v ligi NBA ni bil preveč dobre volje, saj je s klubom ostal brez zmage. Telički so po dveh zaporednih zmagah morali priznati premoč tekmecu, Dončić pa je že šestič v tej sezoni presegel mejo 30 točk v ligi NBA in se na večni lestvici "najstnikov" na četrtem mestu izenačil s Kevinom Durantom.

''V prvem polčasu si ne bi smeli dovoliti, da prejmemo 70 točk. Morali bi pokazati več moči. Nismo se tudi dobro odzvali na njihovo consko obrambo. To je stvar, ki se tiče trenerjev, zato je to moja krivda. Prevzemam odgovornost za poraz,'' je trener Carlisle poudaril, da se čuti odgovornega za poraz. Gostje so v zadnji četrtini metali izza velike črte 5/7, skupno pa zadeli 13 od 20 metov. Preveč za obrambo Dallasa, ki v napadu ni našel pravega odgovora na consko obrambo gostov in zgrešil preveč odločilnih metov. ''Žal je zadnja četrtina spominjala na prvi polčas,'' je dodal Carlisle.

Vrhunci dvoboja v Dallasu:

Toronto je bil na gostovanju v Teksasu kar polovično natančen pri metu za tri točke (17 od 34), Dallas pa je dragocene točke zapravljal na črti prostih metov, saj jih je od 34 zgrešil kar 11. Če bi jih zgrešil štiri manj, bi se veselil tretje zaporedne zmage …

George zadel kar osem trojk, Westbrook ...

Oklahoma City je v domači dvorani Chesapeake Energy Arena premagala Milwaukee (118:112). Russell Westbrook je kljub skromnemu metu iz igre 5/20 (za dve zgolj 3/15) dosegel trojni dvojček (13 točk, 13 skokov in 11 asistenc). To je že njegov 120. v karieri. Gostitelji se lahko za zmago najbolj zahvalijo Paulu Georgu.

Ostrostrelec, ki je iz začetne peterke zahoda iztisnil Luko Dončića, je prispeval 36 točk, za tri točke metal kar 8/12 (zadel jih je največ v tej sezoni), dodal pa še 13 skokov. Pri gostih je Grk Giannis Antetokounmpo dvoboj končal pri 27 točkah, a tudi slabšem metu iz igre (8/22), in 18 skokih. V prvem polčasu je dosegel le tri točke. Zanimivo je, da so na tej tekmi rezervisti obeh ekip skupno dosegli le 39 od 230 točk. Oklahoma City je vknjižila peto zaporedno zmago, Milwaukee pa je izgubil prvič po šestih tekmah.

Vrhunci Paula Georga proti Milwaukeeju:

Houston je doma ugnal Orlando (103:98), prvi strelec dvoboja pa je bil kdo drug kot James Harden. Bradati zvezdnik se je v statistiko vpisal s 40 točkami, 11 skoki, šestimi asistencami in tremi blokadami. Že 23. zapored je v ligi NBA presegel mejo 30 točk. Rakete so pozdravile vrnitev Chrisa Paula (12 točk in šest asistenc), ki je zaradi poškodbe stegenske mišice preskočil 17 tekem. Pri gostih za kaj več od tesnega poraza z -5 nista zadoščala niti dvojna dvojčka Aarona Gordona (23 točk in 10 skokov) ter Črnogorca Nikole Vučevića (19 točk in 17 skokov).

Clippers končno zmagali doma

Los Angeles Clippers so v kalifornijskem obračunu vzeli mero Sacramentu. Kralji so v prvem polčasu zaostajali že za 25 točk, a v zadnji četrtini vseeno za kratek čas zapretili gostiteljem, ki so na koncu zmagali s 122:108. Montrezl Harrell, ki je tekmo začel na klopi, je z natančnim metom iz igre (11/13) dosegel 25 točk, Clippers pa so prekinili niz štirih zaporednih domačih porazov. Pri gostih je bil najboljši strelec De'Aaron Fox (21).

Utah je na gostovanju napolnil mrežico Minnesoti (125:111). Največ preglavic je gostiteljem povzročal Donovan Mitchell, resen kandidat za nastop na tekmi All Star (29 točk), z dvomestnim številom točk pa se je lahko pohvalilo še šest njegovih soigralcev. Pri Minnesoti je izstopal Andrew Wiggins (35 točk).

Največ točk je padlo v San Antoniu, kjer so ostroge premagale Washington s 132:119. LaMarcus Aldridge je dosegel 30 točk, nekdanji košarkar Olimpije David Bertans pa je dodal 21 točk, od tega kar pet trojk (met za tri 5/8).

Jezerniki brez treh najboljših boljši od Kokoškova

Phoenix je v zadnji tekmi večera poskušal presenetiti Los Angeles Lakers v dvorani Staples Centre, ki je v nedeljo gostila kar dve tekmi lige NBA, a so se gostitelji izkazali za prehud zalogaj. Jezerniki so zmagali s 116:102, pod obročem pa je kraljeval Hrvat Ivica Zubac. Dosegel je 24 točk, prispeval 16 skokov in štiri blokade, s tem pa postavil nov rekord kariere, kar se tiče statistike skokov. Priznanje najboljšega strelca tekme si je razdelil s soigralcem, saj je 24 točk dosegel tudi Kentavious Caldwell-Pope.

Pri izbrancih Igorja Kokoškova, ki so z 11 zmagami najslabši člen zahodne konference, je kot edini mejo 20 točk presegel Devin Booker (21). Deandre Ayton, številka ena lanskega drafta, zaradi bolezni ni stopil na igrišče. Pri Jezernikih so zaradi zdravstvenih težav manjkali trije najboljši igralci LeBron James, Kyle Kuzma in Lonzo Ball.

Najslabše moštvo v tej sezoni, Cleveland Cavaliers, je dočakalo deseto zmago. Chicago ni izkoristil prednosti domačega parketa (101:104), gostje pa so se v razburljivem srečanju, ki je postreglo s 23 menjavami v vodstvu, razveselili komaj druge zmage v zadnjih 20 tekmah. Pri bikih je izstopal Finec Lauri Markkanen (21 točk in 15 skokov).  

Liga NBA, 27. januar:

 

 Lestvici:

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić in njegova pravica
Luka Dončić
Sportal Legendarni Barkley se je potegnil za Dončića, nato si je premislil še Shaq
Luka Dončić
Sportal Strelski rekord Dončića v domači dvorani, Dallas uspešen drugič zapored
Draymond Green, Kyrie Irving
Sportal Prvaki v gosteh dokazali, da šampionskega prstana ne nosijo brez razloga

 

 

Ne spreglejte