SiolNET. Sportal Košarka
8,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger
POGLED S TRIBUNE

Luka Dončić in njegova pravica

8,66

termometer

Luka Dončić
Foto: Getty Images

Končano glasovanje za prvi peterki tekme zvezd severnoameriške poklicne lige NBA nikakor ne more biti poraz za Luko Dončića. Še manj zarota, ki bi se zrcalila v veliki krivici. Ne, na vseh treh ravneh gre za priznanje mlademu Ljubljančanu, odobravanje novega sloga, v marsičem celo za veliko preskakovanje dogodkov, predvsem pa dokaz velikanskih pričakovanj.

Luka Dončić Sportal Luka Dončić ostal brez mesta v prvi peterki tekme zvezd

"Nikoli ne spremljam medijev, a kar ste zapisali zadnjič, ne drži čisto povsem," mi je pred leti dejal znan in izjemno uspešen trener in z izrečenim protislovjem nakazal na dokaj uveljavljeno športno pozo, po kateri je marsikdo navzven samozavesten in nedojemljiv za vplive okolice, pod kožo pa vendarle krvav in kot tak v odnosu do javnega mnenja nezmožen ostati brezbrižen. Še bolj poseben je svet družbenih medijev, kaj šele anonimnih spletnih komentarjev, kjer mora biti naslovnik še toliko bolj kritičen in selektiven. Tudi spletnih komentarjev večina "ne bere", a se zgraža nad zapisanim. Protagonist tovrstnih zapisov, še zdaleč ne zgolj anonimnih, kar odzivu vendarle daje večjo težo, je danes Luka Dončić in njegov (ne)izbor v prvo peterko tekme zvezd, ki je sprožil plaz nekritičnosti.

Luka Dončić Foto: Reuters Preskakovanje

Morda bo Dončič zaigral na letošnji članski All-star tekmi. Če bodo trenerji prisluhnili navdušenju, poskušali ugajati javnosti in med merila vključili tudi tovrsten šov, so njegove možnosti za uvrstitev med rezerviste celo precejšnje. To bi bilo nedvomno novo priznanje za sanjski preskok iz evrolige v ligo NBA. Jasno, še bolj spektakularna bi bila Ljubljančanova vključitev v prvo peterko. A če za trenutek snamemo navijaška očala, moramo priznati, da to še zdaleč ni njegova pravica, da ima tam rezervirano svoje mesto, da brezpogojno spada tja. Ne, ne še. Bilo bi izjemno. A s tem bi - jasno, zakaj pa ne?! – preskočil marsikatero stopnico.

Poraz? Daleč od tega

Je dejstvo, da so navijači Dallasovega novinca gladko porinili v peterko, pravzaprav pod sam vrh, igralci in mediji pa so znižali vrednost njegovih delnic, poraz? Ne, daleč od tega. Nastop na All-star tekmi je pač predvsem prestiž, košarkarski statusni simbol. Obenem pa tudi odsev sedanjega stanja. In po tem Luka pač še ne spada med najboljših pet v konferenci oziroma med najboljša dva ali tri na igralskih položajih. Zgolj za grob statistični oris: Luka je trenutno 31. strelec, 55. skakalec in 33 asistent lige. Res je, je vodja svoje ekipe, ki pa zdaj ne kotira tako visoko, da bi bila označena kot udeleženka končnice. Je pa novinec. Odličen novinec. Bržčas najboljši v razredu, za nameček z velikim potencialom za rast.   

Igor Kokoškov Sportal Bolnišnica pri zlatem slovenskem selektorju, Curry strelski junak večera #video

Junak navijačev

Navijači so se zavzeli za Dončića. Zakaj? Deloma zaradi agresivne teksaške kampanje in skorajda plebiscitarne slovenske podpore, ki je verjetno pljusknila tudi v republike nekdanje Jugoslavije ali v celo širši evropski bazen, a tudi oziroma predvsem zaradi njegovih iger in tega, kar predstavlja. Ker je princ, ki odkriva Ameriko, čudežni deček, ki po pokorjeni Evropi ni trčil ob ameriški zid. Ker je v očeh navijačev nekaj novega, nasprotje ameriškega košarkarskega napuha in klasičnega privzdignjenega zvezdništva. Ker deluje resničen, realen, ljudski. In ker je pod koši neustrašen, bojevit in priučen vrlin tako ameriških mojstrov kot trikov iz "Jugo basketa". Ker njegovi koši niso običajni, pač pa skorajda vsak vključuje vloženo energijo in delček čarobnosti. Na kratko, ker je Luka zgodba sam po sebi.

Luka Dončić Foto: Reuters

V očeh medijev in igralcev

Razložljiva je tudi neskladnost med glasovi navijačev na eni ter igralcev in medijev na drugi strani. Ne, še zdaleč ne gre za zaroto, tradicionalno odklanjanje neameriškega ali učno uro evropskemu "zelencu", na kar bi, če se vrnem k uvodu tega zapisa, mnogi radi opozorili. Gre za manj čustven, realnejši in časovno uokvirjen pogled. A čeprav na teh dveh lestvicah Dončiča ni med peterico, pa so ga tako mediji kot igralci vendarle uvrstili zelo visoko – na 6. in 8. mesto. Iz tega lahko sklenemo, da so tudi oni deloma upoštevali njegovo mladost in ga zato uvrstili više, kot kaže slika na parketu. Upoštevali so tudi – pričakovanja. In prav to je Dončičeva zmaga. V njem zdaj svetle prihodnosti ne vidijo le nekoliko navijaško zaslepljeni slovenski navijači, temveč praktično vsi v svetu košarke. Na pragu dvajsetih let.  

Charles Barkley Sportal Legendarni Barkley se je potegnil za Dončića, nato si je premislil še Shaq

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 170
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin