Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
4. 12. 2017,
21.03

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

liga ABA Petrol Olimpija Devin Oliver Jordan Morgan

Ponedeljek, 4. 12. 2017, 21.03

6 let, 4 mesece

Olimpijina Američana malo drugače

Devin Oliver: Vedno sem bil prezrt. Tudi Slovenija je pogosto spregledana. #video

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Nosilca igre Petrola Olimpije sta to sezono Američana, 25-letni Devin Oliver in leto starejši Jordan Morgan. Za oddajo Zicer sta v sproščenem pogovoru razkrila marsikatero podrobnost iz osebnega življenja.

Že dolgo pri izboru ameriških okrepitev v Petrol Olimpiji niso tako zelo zadeli v polno kot z njima. Pa ne le s košarkarskega vidika. Predvsem gre za dobra človeka; Devin Oliver je vselej za šalo, Jordan Morgan nekoliko zadržan. V kratkem času sta postala dobra prijatelja, ki se v prostem času rada družita, najraje med obiskom stare Ljubljane. "Sicer manj, kot bi si želela, saj je urnik zelo natrpan. Vsak drugi dan imamo tekmo: tekma, počitek, trening, tekma," je v pogovoru za Planet TVpovedal Morgan.

Vedno je bil prezrt, podobno kot Slovenija

"Vedno sem bil avtsajder, prezrt. To nekako povezujem s Slovenijo. Tudi Slovenija je pogosto spregledana, je ne poznajo, ne dobi priložnosti, ki si jo zasluži." | Foto: Vid Ponikvar "Vedno sem bil avtsajder, prezrt. To nekako povezujem s Slovenijo. Tudi Slovenija je pogosto spregledana, je ne poznajo, ne dobi priložnosti, ki si jo zasluži." Foto: Vid Ponikvar

"V Slovenijo sem se zaljubil," je dejal Oliver, ki za Olimpijo igra že drugo sezono. "V srednji šoli sem se pozno dokazal, enako na kolidžu. Vedno sem bil avtsajder, prezrt. To nekako povezujem s Slovenijo. Tudi Slovenija je pogosto spregledana, je ne poznajo, ne dobi priložnosti, ki si jo zasluži. Ko pa prideš sem in jo vidiš, je neverjetna, čudovita, z dobrimi ljudmi." Prevzela je tudi Jordana, čeprav priznava, da je še pred nekaj meseci ni poznal. Pa čeprav je minulo sezono igral v Italiji.

Preizkusila sta se tudi v ameriškem nogometu

Reprezentančni premor je Devin izkoristil za obisk Londona, Jordan je ostal v Ljubljani. Seveda nista zamudila tekme Detroit Lionsov na zahvalni dan. Sta strastna navijača tega kluba lige NFL. Tudi sama sta se preizkusila v ameriškem nogometu: Jordan je igral štiri leta ob koncu osnovne šole, tudi v vlogi podajalca; Devin pa le eno leto kot lovilec, saj je bil suh kot trlica.

Še vedno sanjata o ligi NBA

"Jaz imam rad predvsem dobro košarko. Morda zveni osladno. Rad imam sicer domače Pistonse. " | Foto: Vid Ponikvar "Jaz imam rad predvsem dobro košarko. Morda zveni osladno. Rad imam sicer domače Pistonse. " Foto: Vid Ponikvar

Na kolidžu sta se povsem posvetila košarki. O ligi NBA še danes sanjata. Ni skrivnost, koga najraje gleda Oliver. "Vedno sem bil navijač LeBrona Jamesa. Ker se igralci v NBA pogosto menjujejo, nimam najljubšega kluba. Zaradi LeBrona sem zdaj za Cleveland. Jordan me zaradi tega vedno zbada," je povedal v smehu. "LeBron je eden od tistih, ki jih res spoštuješ. Predvsem ga spoštujem kot osebnost. Je družinski človek. Vse oči so uprte vanj, pa ni imel nikoli nobenih težav."

Pa Jordan? "Jaz imam rad predvsem dobro košarko. Morda zveni osladno. Rad imam sicer domače Pistonse. Ko sem odraščal, imel sem 13 let, so osvojili prstan. Zato se mi je ta nekako vtisnil  v spomin. Sicer pa nisem toliko navijač kakšne ekipe, raje gledam dobro košarko, prave talente. Trenutno je ogromno res velikih talentov."

Očim zanj pravi oče

Slovenija? "Neverjetna, čudovita, z dobrimi ljudmi."  | Foto: Twitter - Voranc Slovenija? "Neverjetna, čudovita, z dobrimi ljudmi." Foto: Twitter - Voranc

Morgana smo izzvali, ali je morda razmišljal, da bi si dal na dres napisati kar svoje ime, Jordan. V smehu je odgovoril: "S tem bi si letvico postavil previsoko. Biti moraš na realnih tleh. Ne vem, ali je mama ime izbrala zaradi Michaela Jordana." Mama ga je več let vzgajala kot samohranilka. Priimek Morgan je priimek njegovega očima.

"Z biološkim očetom v otroštvu nisem imel stikov. Mama je očeta, tako ga imenujem, spoznala, ko sem imel kakšnih osem let. Ko sem imel 10 let, sta se poročila, pri mojih 13 me je posvojil. Bil je izjemen oče. V pravem času je prišel v moje življenje, ko sem odraščal, ko sem potreboval očetovski lik. Od prvega dne me je imel za sina. Zelo sem mu hvaležen."

Prek košarke navezuje stik z ljudmi

Postala sta prijatelja. | Foto: Vid Ponikvar Postala sta prijatelja. Foto: Vid Ponikvar

Tudi za Devina je družina zelo pomembna in komaj čaka, da ga domači za praznike znova obiščejo v Ljubljani.

"Imam zelo ljubeče starše. Nismo bili bogati, a ko sem odraščal, sem imel vedno vse. Zelo smo povezani. Imam sestrico, ki ima Downov sindrom. Ni ji bilo lahko. Zato je zame od nekdaj pomembno, da navezujem stike z ljudmi. Košarka je način za komunikacijo z ljudmi, da se mi lahko približajo, se pogovarjajo z mano. Košarka mi je omogočila, da sem spoznal ljudi po vsem svetu. Jordana prej nisem poznal, pa sva iz istih krajev. Zdaj pa sva v kratkem času postala prijatelja in tako imam zaradi košarke prijatelja za vse življenje," je sklenil Oliver.

Ne spreglejte