Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
29. 4. 2021,
13.45

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

2

Natisni članek

Aleksander Sekulić Xavi Pascual Dimitris Itoudis Berlin KZS EuroBasket 2022

Četrtek, 29. 4. 2021, 13.45

3 leta

EUROBASKET 2022

Luka Dončić in druščina v Nemčiji od začetka do konca

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

2

EuroBasket 2017 | Slovenija bo kot evropski prvak lovoriko prihodnje leto začela braniti v Kölnu in merila proti Berlinu. | Foto Vid Ponikvar

Slovenija bo kot evropski prvak lovoriko prihodnje leto začela braniti v Kölnu in merila proti Berlinu.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski košarkarji bodo v prvem delu evropskega košarkarskega prvenstva prihodnje leto igrali v Kölnu. Tekmeci evropskih prvakov bodo Nemčija, Litva, Francija, Madžarska in BIH. Prvenstvo, na katerem bo znova sodelovalo kar 24 reprezentanc, bo potekalo med prvim in 18. septembrom 2022. 

EuroBasket 2022

Skupina A (Tbilisi): Gruzija, Turčija, Španija, Rusija, Belgija, Bolgarija.

Skupina B (Köln): Nemčija, Litva, Francija, Slovenija, Madžarska, BiH

Skupina C (Milano): Italija, Estonija, Grčija, Hrvaška, Ukrajina, Velika Britanija

Skupina D (Praga): Češka, Poljska, Srbija, Finska, Izrael, Nizozemska

Pred natančno 1.320 dnevi je Goran Dragić kot kapetan slovenske reprezentance visoko v zrak dvignil pokal ob doseženem naslovu evropskega košarkarskega prvaka. Ta ostaja v slovenski lasti. In bo ostal še vsaj dobrih 500 dni, kolikor nas loči do finala naslednjega EuroBasketa. Gostil ga bo Berlin, in sicer v mogočni Mercedes-Benz Areni (nekdanji O2). Le nekaj korakov oddaljena glasbena dvorana Verti je bila prizorišče žreba predtekmovalnih skupin tega evropskega prvenstva. Ples kroglic je določil, da bo Slovenija v prvem delu EuroBakseta "domovala" v Kölnu, njeni nasprotniki pa bodo Nemčija, Litva, Francija, Madžarska ter Bosna in Hercegovina.

Vse poti (ne) vodijo v Berlin

Čeprav je Slovenija aktualni evropski prvak, si je morala nastop na prvenstvu zagotoviti v kvalifikacijah. In ker je pred tem v neuspešnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo močno pokvarila svoj položaj na Fibini lestvici, je bila kroglica z napisom Slovenija pred žrebom razporejena v tretji kakovostni boben. Vseeno to ne spreminja osnovne usmerjenosti aktualnih evropskih prvakov. To je preboj v izločilni del zaključnega turnirja, ki se bo začel z osmino finala. V to fazo tekmovanja vodi uvrstitev na eno od prvih štirih med šestčlanskimi skupinami.

Aleksander Sekulić: nazadnje slovenski selektor. Tudi v prihodnje? | Foto: Sportida Aleksander Sekulić: nazadnje slovenski selektor. Tudi v prihodnje? Foto: Sportida

Slovenija ni le zadnji evropski prvak, temveč tudi zadnja država, ki je evropsko prvenstvo gostila v celoti (leta 2013). Vlogo gostitelja si bodo leta 2022 namreč še tretjič zapored razdelile štiri države. Skupinski del prvenstva bo potekal v Milanu (Italija), Tbilisiju (Gruzija), Pragi (Češka) in v Kölnu (Nemčija), v izločilnem delu pa se bodo najboljše reprezentance preselile v Berlin. Slovenija bo tako v Nemčiji igrala vse tekme EP 2022.

Edo Murić | Foto: Vid Ponikvar Edo Murić Foto: Vid Ponikvar Prvi odzivi: "V polni postavi, nato pa …"

"Težka skupina. Primarni cilj je uvrstiti se v osmino finala ter nato iz tekme v tekmo napadati čim višja mesta. Po drugi strani pa se s tekmeci ne smemo preveč obremenjevati. Na prvenstvu bomo branili naslov evropskega prvaka in naša obveza bo, da na parketu pokažemo najboljši obraz. Predvsem upam, da bomo zdravi in posledično popolni," je berlinski ples kroglic komentiral reprezentančni kapetan Edo Murić in dodal, da je prvi slovenski izziv poletni olimpijski kvalifikacijski turnir. Nanj meri tudi Zoran Dragić, ki pa o tekmecih za EP 2022 pravi: "Sami stari znanci. Vsaka tekma bo zgodba zase. Potrebno se bo res dobro pripraviti in iti s tekme v tekmo. Upam, da se bomo zbrali v popolni postavi in napadli najvišja mesta v skupini ter se v izločilnih bojih izognili kateri izmed višje postavljenih reprezentanc."

Kdo bo selektor?

Kakovosti predtekmovalne skupine s samimi starimi znanci danes zanesljivo ne bo mogel oceniti selektor slovenske reprezentance. Izbrana vrsta namreč še vedno nima prvega dirigenta. Pri Košarkarski zvezi Slovenije so potrdili le seznam treh kandidatov, na katerem so Španec Xavi Pascual, Grk Dimitrios Itoudis in adut iz domačega trenerskega bazena Aleksander Sekulić. Vprašanje selektorja je trenutno bolj kot v luči EuroBasketa 2022 pomembno zaradi poletnih kvalifikacij v Kaunasu (29. 6.–4. 7.), na katerih si bo Slovenija poskušala izboriti nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.

Slovenske tekme:

1. 9. 2022:
Slovenija – Litva
3. 9. 2022: Madžarska – Slovenija
4. 9. 2022: Slovenija – BiH
6. 9. 2022: Nemčija – Slovenija
7. 9. 2022: Francija - Slovenija

Luka Dončić | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Čakajoč na prvega zvezdnika

Domet slovenske izbrane vrste bo tako v Kaunasu kot v Berlinu v precejšnji meri odvisen od razpoložljivosti igralskega kadra, v prvi vrsti prisotnosti nespornega prvega zvezdnika. Luka Dončić je za Slovenijo nazadnje igral prav v nepozabnem istanbulskem finalu EuroBasketa 2017. Priložnost za vrnitev se teoretično ponuja že letos poleti, a ob predpogoju, da bo Dallas sezono v ligi NBA končal pred konferenčnim finalom. Vsaj na papirju ovir za njegov nastop na EuroBasketu 2022 ne bi smelo biti. Za Slovenijo bo to sicer že štirinajsti zaporedni nastop na prvenstvu najboljših evropskih reprezentanc. Zanimivo, prvega je odigrala prav v Nemčiji - leta 1993.

Video: kako je potekal žreb?

 
Dario Šarić in Luka Dončić
Sportal Šarić razkril Dončićev notranji konflikt
Slovenija : Ukrajina, slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal Ruska pogodba na mizi. Kaj pa slovenska?
Cedevita Olimpija - Mega
Sportal Olimpija močnejša na diplomatskem kot košarkarskem parketu
Ne spreglejte