SiolNET. Sportal Košarka
2,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger
CEDEVITA OLIMPIJA

Cedevita Olimpija: kjer je dim, je tudi zmajev ogenj

2,75

termometer

cedevita olimpija
Foto: Vid Ponikvar

Potem ko je Petrol Olimpija izpadla iz lige ABA, "rešil" pa je ni niti pirejski Olympiaocos s širitvijo jadranske lige, zdaj košarkarski prah dviguje namig o spojitvi Cedevite in Olimpije. Zgodba ima, kot vse kaže, že zelo trdne temelje in je tik pred uresničitvijo.

Petrol Olimpija Sixt Primorska Sportal Košarkarsko presenečenje: Cedevita Olimpija v EuroCupu in ligi ABA

Zagrebška Cibona je na krilih nekdanjega zmaja Damirja Markote v četrtek zvečer z velikim preobratom na še četrti zaporedni tekmi premagala mestnega tekmeca Cedevito in po letu 2013 znova postala državni prvak. Prav med tekmo pa je v hrvaške medije pricurljala senzacionalna novica o tem, da utegne biti to zadnja tekma Cedevite v tej obliki. Prvi mož Atlantic Grupe Emil Tedeschi dviguje sidro. Dovolj ima nemočnega naskakovanja jadranskega vrha in evrolige, predvsem pa hladnega zagrebškega odziva. Kot smo poročali že včeraj, pa je še nekoliko bolj presenetljiva nadaljnja ideja – selitev v Ljubljano. Projekt: Cedevita Olimpija, ki bo nastopala v ligi ABA in EuroCupu, eden od ciljev pa bi bil tudi evroligaški status.

Že po objavi pričujočega prispevka, natančneje ob 13.00, so iz Petrola Olimpije sporočili: "Z veseljem lahko potrdimo, da potekajo pogovori s športnim prijateljem iz Zagreba, košarkarskim klubom Cedevita Zagreb." Podrobnosti projekta bosta predsednika klubov, Tomaž Berločnik in Emil Tedeschi, predstavila v torek.

Klubski molk, toda …

Pri Cedeviti govoric o tem, da bo novi klub prevzel tekmovalne pravice zagrebškega kluba in domovanje ljubljanskega (v Zagrebu bi ostala le mlada razvojna ekipa), ne komentirajo. Tudi v Petrolu Olimpiji ne. Za mnoge v Stožicah je bila vest tudi popolno presenečenje. Nadaljnje poizvedovanje pa vendarle potrjuje, da gre za zgodbo o dimu in ognju. Dogovarjanje in priprava projekta sta potekala v strogi tajnosti in predvsem v ozkem krogu deležnikov, zato je Tedeschija in snovalce pronicanje novic v javnost dodobra presenetilo. Po naših informacijah so namreč nameravali močan regijski projekt predstaviti šele po 17. juniju. Dokumentacijski temelji naj bi že stali. Osnovna ideja je močan klub v Ljubljani z razvojno-produkcijskim zaledjem v Zagrebu.

Trenerska uganka: bo trener Olimpije res postal Slaven Rimac? Trenerska uganka: bo trener Olimpije res postal Slaven Rimac? Foto: Vid Ponikvar

Kdo bo vodil? Kdo bo igral?

Ker je zgodba, za katero stojita že omenjeni hrvaški podjetnik Tedeschi in predsednik Petrola Olimpije Tomaž Berločnik (ta naj bi ostal na položaju, medtem ko v zgodbi naj ne bi bilo prostora za Romana Lisca), na nepotrjeni ravni luč sveta ugledala nenadno, je tudi znanih podrobnosti zelo malo. Še največ jih ponuja hrvaški športni časnik Sportske novosti. Ta namiguje na scenarij, po katerem bi večino ključnih položajev v klubu prevzeli Hrvati. Vključno z direktorjem Davorje Užbincem in glavnim trenerjem Slavenom Rimcem. Po tem scenariju torej na klopi ne bo prostora za Jureta Zdovca. Isti medij navaja tudi finančni vložek v višini 2,5 milijona evrov ter del ekipe, v kateri bi bili Andrija Stipanović, Filip Krušlin, Domagoj Bošnjak in Darko Bajo.

Sportalova anketa: kaj prinaša Cedevita Olimpija?

Peter Vilfan Foto: Vid Ponikvar Peter Vilfan, nekdanji igralec in trener Olimpije: "Novica me ni povsem presenetila, saj mi je vse skupaj že pred časom prišlo na uho. Vse skupaj sprejemam z zadovoljstvom. To je način, po katerem lahko Olimpija postane klub z ugledno ekipo. Ne le na območju Balkana. To je projekt, ki je pripravljen veliko bolje kot dogajanje leta 2005, ko je Olimpija sodelovala z Modul Groupom. To je resna in pozitivna zgodba."

Jamin Hukić Foto: Vid Ponikvar Jasmin Hukić, nekdanji igralec Olimpije: "Najboljši sodnik, ki bo pokazal, ali je ta poteza dobra, bo čas. Težko bi vam odgovoril na vprašanje, ali je to dobro za slovensko košarko. Še manj na vprašanje, kaj to pomeni za hrvaško košarko. A v tem trenutku je ta združitev zanesljivo edini mogoč scenarij, po katerem bi se Olimpija izognila nastopanju v drugi ligi ABA. Hkrati to Ljubljani prinaša stik z Evropo."

Primož Brezec Foto: Urban Urbanc/Sportida Primož Brezec, nekdanji košarkar Olimpije: "Za zgodbo sem izvedel iz medijev. Če je res, da bo Olimpija na ta način prišla do mesta v ligi ABA in močnem tekmovanju, je to za klub vsekakor dobro. Bi se pa vzdržal podrobnega komentarja, saj vem premalo. V takšnih projektih je namreč ključno, da so čvrsti, da se ve, kdo je za kaj odgovoren … Ponavljam, vem premalo, da bi sodil."

Jurica Golemac Sportal "Če se počutiš dobro, je lepo tudi v Libiji" Finale DP: Sixt Primorska vs Petrol Olimpija Sportal Primorska brez praske do zgodovinske lovorike #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin