Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
10. 4. 2015,
12.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Fiba ABA sankcije

Petek, 10. 4. 2015, 12.52

7 let, 12 mesecev

Ali vojna dejansko koristi košarki ali gre za napihovanje mišic?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na mednarodni košarkarski zvezi Fibi so se odločno podali v boj za prevlado v evropski klubski košarki. Ogenj se je že zanetil, vprašanje pa je, kam vse se bo razširil oziroma kako ga bodo pogasili.

Ko smo izvedeli, da se je mednarodna košarkarska organizacija Fiba odločila prekrižati pot ligi ABA ter posledično sankcionirati nacionalne zveze, če bodo njeni klubi nastopili v tem tekmovanju, so se začela porajati številna vprašanja.

Videti je, da želijo na Fibi imeti celoten nadzor nad košarkarskim dogajanjem v Evropi, saj naj bi šli tudi v izvedbo evropske lige po vzoru evrolige. Kot prvo so potisnili v kot regionalno ligo ABA, ki je tudi ena od ustanoviteljic evrolige.

Njihova želja je še naprej imeti regionalno tekmovanje, v kateri sta v zadnji sezoni nastopala Union Olimpija in Krka, a želijo očitno sami kontrolirati potek in vključiti nacionalne zveze. Predstavniki teh so se ta teden sestali v Ženevi in prišli do zaključka, da je regionalno tekmovanje pomembno, a ne s trenutnim vodstvom.

Malce sporno je, da se izrablja klube za tovrstno početje, da morajo v drugo tekmovanje, saj bi posledično s sankcijami trpele reprezentance, ki že od leta 2016 ne bi smele nastopati na največjih tekmovanjih.

Klubi bodo hoteli biti tam, kjer bo poskrbljeno za finančni in tekmovalni vidik

Če se je Fiba odločila za tovrstne poteze, lahko slutimo, da so se njeni vodilni premišljeno lotili teh korakov. Pa se lahko novo tekmovanje naredi kar čez noč? Naslednja sezona se namreč začne oktobra, kar pomeni, da morajo biti smernice, organizacijski in finančni vidiki … postavljeni v roku meseca ali dveh.

Poleg tega bi morali ponuditi klubom takšne pogoje, kot jih imajo v trenutni ligi ABA, v kateri z izjemo stroškov potovanj igrajo zastonj. Kot primer: slovensko državno prvenstvo je dražje tekmovanje od regionalnega.

Klubi bodo verjetno tisti, ki bodo povedali, kakšna bo njihova usoda. Jasno je, da imajo že zdaj težave s financami, zato bodo gledali v tej vojni Fibe na ta segment, kar pomeni, da si bodo želeli igrati v tekmovanju, ki jim prinaša Evropo. Vse to posledično prinese večje zanimanje pokroviteljev in lažje funkcioniranje. Zagotovo ne bodo šli v tekmovanje, ki je samo sebi namen.

Burni tedni in meseci

Ideja Fibe je tudi najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje, ki naj bi ga vpeljala spet v naslednji sezoni. Pred 15 leti smo imeli nazadnje evroligo pod okriljem Uleba in suproligo (pod okriljem Fibe), a se je pot slednje hitro končala, številni evropski velikani, kot so Maccabi, Panathinaikos, CSKA …, pa so se po sezoni 2000/01 nato odločili za igranje v Ulebovem elitnem tekmovanju.

Na koncu bo tudi tu denar prevladal. Če ga bo imela Fiba več kot Ulebova evroliga, bo lahko prepričala klube, ki so zdaj večinski lastnik elitnega tekmovanja.

Grožnje niso pravi način, saj te velikokrat za seboj prinesejo dodatne razsežnosti. Povrhu vsega pa je treba upoštevati, da znajo v ospredje priti tudi tožbe, če bo prišlo do sprememb v tekmovanjih. Konec koncev ima tudi vsaka država drugačno pravno okolje.

Upamo lahko le, da Fiba s temi potezami dela v korist košarke in ne za napihovanje mišic v evropski košarki …

Pred nami so zatorej burni tedni in meseci, saj naj bi se Fiba sestala tudi s predstavniki večjih nacionalnih košarkarskih zvez.

Ne spreglejte