Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 2. 2020,
12.00

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,37

3

KK Krka Novo mesto Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija KK Koper Primorska liga ABA liga ABA

Natisni članek

Sreda, 12. 2. 2020, 12.00

4 leta, 6 mesecev

LIGA ABA, 19. KROG

Mornar zapletel položaj, Crvena zvezda kaznovana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,37

3

Jurica Golemac | Cedevita Olimpija je pred domačimi navijači premagala Zadar. | Foto Vid Ponikvar

Cedevita Olimpija je pred domačimi navijači premagala Zadar.

Foto: Vid Ponikvar

Košarkarji Cedevite Olimpije so v 19. krogu z 90:82 premagali Zadar, s tem pa se je domačim navijačem v Stožicah na najlepši možen način predstavil tudi nov ljubljanski trener Jurica Golemac. "Zmaji" se borijo za končnico, položaj pa je z zmago proti Crveni zvezdi zapletel Mornar. FMP je premagal Koper Primorsko, ki s etako oddaljuje od polfinala. Tretji slovenski predstavnik Krka je gostoval pri Igokei in v zadnjo četrtino vstopil s prednostjo, nato pa so Dolenjci zapravili zmago (82:92). V zadnjih treh krogih si bodo Dolenjci skušali zagotoviti obstanek.

V Stožicah je bilo bolj napeto kot kaže končni izid tekme, Zadarčanom so Ljubljančani ušli šele v zadnjih minutah tekme, najboljši posameznik tekme pa je bil Jaka Blažič s 30 točkami, šestimi skoki in tremi asistencami. Filip Krušlin jih je k zmagi domačih prispeval 14, Mikael Hopkins 12 in Edo Murić 11. Hopkins je ob dodatnih 10 skokih dosegel dvojni dvojček, Murić je bil s sedmimi drugi skakalec Olimpije. Najboljši strelec Zada je bil Ive Ivanov z 18 točkami, 16 jih je dodal Bryon Allen, 14 pa Dominik Mavra.

Še vedno preveč padcev v igri

"Čestitke igralcem za težko prigarano zmago. Hkrati se iskreno zahvaljujem navijačem, ki so nas spodbujali v trenutkih, ko smo to najbolj potrebovali. Pričakoval sem težko tekmo, nenazadnje se Zadar bori za obstanek v Ligi ABA, mi pa se borimo za mesto v končnici. Še vedno imamo veliko vzponov in padcev v naši igri, zadovoljen pa sem, da smo dvignili raven igre v obrambi. Prav tako smo dobili skok in igrali hitreje v obrambi. Toda takšna obdobja v naši igri moramo podaljšati, in se izogniti prevelikim padcem," je zmago ocenil Jurica Golemac.

V Beogradu rekord lige ABA

Na tekmi med Partizanom in Budućnostjo se je zgodil rekord. V beograjski Areni se je namreč zbralo kar 16.531 gledalcev. Prejšnji rekord je znašal 16.200 in je bil v veljavi od leta 2010, ko sta se v Beogradu pomerila Partizan in Cibona.

Cedevita Olimpija - Zadar (foto: Vid Ponikvar):

Fotogalerija
1
 / 39

Eden najbolj zaslužnih za zmago zmajev je bil kapetan Jaka Blažič: "Vsaka tekma v ligi ABA je za biti ali ne biti. Vedeli smo, kaj nam tekma z Zadrom prinaša, zato smo jo morda tako nervozno tudi začeli. Toda v drugi polčas smo nato vstopili bolje, skozi celoten drugi del tekme pa smo zelo dobro igrali v obrambi, in prejeli zgolj 32 točk. To je ključ do zmage. Za igro v napadu imamo v našem moštvu dovolj nadarjenih košarkarjev, a obramba je tista, v kateri imamo še veliko prostora za napredek."

Koprčani poraženi v Beogradu, Novomeščani bodo še trepetali

Nekdanji klub Jurice Golemca Koper Primorska je gostoval v Beogradu pri FMP-ju in izgubil s 65:77. V koprski ekipi je sicer zablestel Srb Marko Luković, ki je zbral 31 točk, pet skokov in asistenco. Pri domačih je bil z 18 točkami najboljši Stefan Đorđević.

Košarkarji Krke so iskali pot do zmage na gostovanju pri Igokei. Tekma je bila pomembna za obe ekipi, saj se borita za obstanek v ligi ABA. Na koncu so imeli razlog za veselje domači, ki so v zadnji četrtini, v katero so vstopili ob zaostanku s 65:66, preobrnili potek srečanja in prišli do zmage.

Košarkarji Krke so izgubili na gostovanju pri Igokei. | Foto: Grega Valančič/Sportida Košarkarji Krke so izgubili na gostovanju pri Igokei. Foto: Grega Valančič/Sportida

Krka je po porazu na desetem mestu od skupno 12 ekip. Neposredno izpade zadnja ekipa, predzadnja pa bo morala odigrati dodatne kvalifikacije za obstanek z drugo ekipo iz druge ABA lige. Novomeščani zadnji najverjetneje ne bodo bili, saj imajo pred zadnjim Zadrom tri tekme pred koncem rednega dela dve zmagi varne prednosti - v medsebojnih obračunih so namreč obakrat zmagali. Zato pa jih bo ogrožal predzadnji Mega Bemax, ki ima v medsebojnih obračunih boljši izkupiček, sicer pa za Novomeščani zaostaja za zmago.

Crvena zvezda ob 18.000 evrov

Disciplinski sodnik košarkarske lige Aba Saša Pavličić-Bekić je Crveni zvezdi naložil denarno kazen v višini 18.000 evrov zaradi številnih nepravilnosti na tekmi 18. kroga proti Partizanu. Na tekmi, ki je bila 3. februarja, je Crvena zvezda premagala mestnega tekmeca z 92:86.

Disciplinski sodnik je Crveni zvezdi naložil visoko denarno kazen zaradi žaljenja gostujoče ekipe, trenerja in igralcev ter sodnikov, neprimernega obnašanja njenih privržencev in metanja predmetov na igrišče.

Ob tem je eden od privržencev rdeče-belih 37 sekund pred koncem dvoboja pljunil proti igralcu Partizana Nemanji Gordiću, eden od navijačev domače ekipe pa je hotel tudi telesno obračunati s srbskim sodnikom Markom Jurasom.

Liga ABA, 19. krog:

Lestvica:

Preberite še:

 

Andrej Žakelj
Sportal "Kar je, je čarovnija. Vsi gledajo, kako je to mogoče."
Sani Bečirović
Sportal Jadranska fronta Olimpije: reševanje dveh sezon hkrati
Ne spreglejte