Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
15. 5. 2017,
21.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Po Sloveniji Sportalov zakaj, Sportalov zato

Ponedeljek, 15. 5. 2017, 21.50

6 let, 6 mesecev

SPORTALOV ZAKAJ/SPORTALOV ZATO

Zelena barva bo postala v Sloveniji v središču pozornosti zaradi posebnega razloga

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Po Sloveniji zelena majica | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Želja kolesarjev je, da so na posamezni, zlasti pa na največjih svetovnih dirkah, odeti v eno izmed majic, ki so na plečih najboljših. Tudi na dirki Po Sloveniji so na voljo štiri majice, najbolj prestižna pa je tista za končnega kralja. Vse do letošnjega leta je prevladovala rumena, od letos pa bo osrednji junak odet v zeleno barvo, zaradi česar bodo marsikateri, ki se bodo potegovali za skupno zmago, nekoliko zavistni. Zakaj po novem zelena barva? Razlog se skriva v trajnostni zavezi naše dežele, da ohranimo naš planet zelen.

Najbolj prestižne majice na vseh kolesarskih dirkah so tiste, ki pripadajo najboljšemu kolesarju. Na sloviti dirki po Franciji je že vse od leta 1919 v uporabi rumena majica. Prvič so jo vpeljali leta 1913, a je Belgijec Philippe Thys ni želel obleči. Kot prvi si jo je nato šest let pozneje nadel Eugene Christophe, ki pa so se mu ljudje posmehovali. Ob progi so namreč posnemali kanarčke in ga primerjali s to ptico, ki je rumene barve.

Zdaj si jo vsak želi nositi, takšne barve pa je zaradi tega, ker so bile takrat strani revije glavnega sponzorja dirke rumene barve.

Za drugo največjo dirko Giro, ki se pravkar dogaja v Italiji, je značilna rožnata majica (barve športnega časnika La Gazzetta dello Sport), na španski Vuelti pa je v ospredju rdeča (nosilna v španski zastavi). V Španiji so imeli v preteklosti paleto barv za najboljše kolesarje, zadnjih nekaj let pa se je zasidrala rdeča barva.

Na največji slovenski kolesarski dirki je bila vse do letos v ospredju rumena majica, kot je praksa na številnih dirkah po svetu.

"Zelena, da ohranimo naš planet zelen"

Organizatorji dirke Po Sloveniji so se za letos odločili za spremembo. Slovenija je po svetu znana kot zelena dežela, ključen razlog za spremembo barve pa se skriva v trajnostni zavezi naše dežele.

Po Sloveniji zelena majica | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"'Fight for green'/ 'Borite se za zeleno', je novi, izjemno močan in hkrati večplastni slogan dirke, ki se v neposrednem pomenu sicer nanaša na kolesarski boj za majico vodilnega – ta bo odslej zelena, ne rumena kot doslej –, posredno pa nakazuje na precej širši pomen trajnostne zaveze naše dežele in slovenskega turizma z mislijo, naj 'ohranimo naš planet zelen'. Boj za čisto in zdravo okolje ostaja tudi v ospredju naše kolesarske dirke Po Sloveniji, tokrat še z nekoliko večjim čustvenim in siceršnjim nabojem," je direktor dirke Bogdan Fink razložil odločitev za preskok z rumene na zeleno.

Letošnja dirka Po Sloveniji bo doživela 24. izvedbo, za končni uspeh pa bo najpomembnejša tretja etapa, ki bo potekala od Celja do Rogle. Kraljeva trasa bo dala končnega zmagovalca, ki bo v Novo mesto, kjer je tradicionalno cilj dirke, prikolesaril v zeleni majici. In ta bo kot prvi v zgodovini postal kralj slovenske kolesarske pentlje, odet v zeleno opravo, ne več rumeno.

Ne spreglejte