Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 6. 2019,
9.30

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Sobota, 22. 6. 2019, 9.30

2 tedna, 6 dni

Jože Ravbar, kolesarski navdušenec

Zastava, mimo katere se je Roglič zapeljal v odločilnih trenutkih kariere #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Jože Ravbar Zvone Ucman | Zvest spremljevalec kolesarstva Jože Ravbar in njegov prijatelj Zvone Ucman na Predmeji, goskem cilju 4. etape letošnje dirke Po Sloveniji.  | Foto Siol.net

Zvest spremljevalec kolesarstva Jože Ravbar in njegov prijatelj Zvone Ucman na Predmeji, goskem cilju 4. etape letošnje dirke Po Sloveniji.

Foto: Siol.net

Slovenski ljubitelji kolesarstva bodo danes že peti dan zapored vztrajali ob trasi 26. dirke Po Sloveniji. Domiselnost njihovih inštalacij v čast slovenski kolesarski pentlji bi mestoma lahko primerjali kar z atraktivnostjo navijaških postavitev ob trasi Dirke po Italiji in Franciji. Eden tistih navijačev, ki so stalnica kolesarskih prireditev doma in na prej omenjenem Giru in Touru, je tudi Jože Ravbar. Energični Novomeščan na slovenskem krogu ni manjkal niti letos. 

Jožeta Ravbarja, nekdanjega komercialista pri Krki in dolgoletnega organizatorja smučarskih in kolesarskih potovanj – bil je tudi prvi, ki je v Krki organiziral dogodek Vsi na kolo za zdravo telo –, boste prepoznali že od daleč.

Giovanni Visconti
Sportal Italijanski dan: junak kraljevske etape Visconti, Ulissi brez težav zadržal zeleno majico #video

Če je na kolesu, po rdeče-belem dresu kolesarskega moštva Adria Mobil in manjši slovenski zastavici na nahrbtniku, ki poskrbi, da je bolj opazen, če navija ob progi ali na cilju, pa po veliki slovenski trobojnici, ki jo vihti na drogu in mimo katere so se zapeljali že številni kolesarji.

Tudi Primož Roglič v dveh ključnih trenutkih svoje kariere.

Leta 2015, ko je zmagal na vzponu na Tri kralje, kar je bolj kot ne vodilo v njegovo skupno zmago na dirki Po Sloveniji in njegovo ime poneslo širše, in leta 2017, ko je Zasavec slavil svojo prvo etapno zmago na Touru. Ravbar se je takrat najprej s kolesom povzpel do gorskega cilja na 2642 metrov visokem Col du Galibierju, nato pa je Rogliča pričakal v cilju.

Ravbar je tudi na 4. etapi dirke Po Sloveniji navijal na opaznem mestu: na gorskem cilju na Predmeji, najvišji točki letošnje dirke Po Sloveniji. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Ravbar je tudi na 4. etapi dirke Po Sloveniji navijal na opaznem mestu: na gorskem cilju na Predmeji, najvišji točki letošnje dirke Po Sloveniji. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Jože je bil navijaško razpoložen tudi včeraj, ko se je s slovensko zastavo v roki postavil na vrh gorskega cilja na Predmeji, z 897 metri najvišji točki letošnje dirke Po Sloveniji, medtem ko so se ostali prijatelji, prav tako kolesarski navdušenci, ki so že ob 7. uri zjutraj krenili iz Novega mesta na zahod Slovenije, razporedili nižje ob trasi.

Jože Ravbar o pomenu slovenske zastave:

"Pomembno je, da pokrivamo več točk na trasi," je opozarjal kleni Dolenjec, ki je že vse življenje velik ljubitelj športa. Še posebej sta mu ljuba alpsko smučanje in kolesarstvo. Zanju je pripravljen tvegati in prepotovati marsikaj. 

"Začelo se je že v otroštvu, ko sem se s kolesom vozil do stare mame, ki je živela štiri kilometre proč od naše hiše," je zgodbo o spremljanju kolesarstva začel nekdanji zastopnik za kozmetiko (oče znanega popotnika in fotografa Uroša Ravbarja, ki je pred leti z avtom prepotoval svet), ki svoj urnik pogosto prilagaja kolesarskim dirkam.

Primož Roglič in nekdanji kolesar Klemen Štimulak, ki se danes ukvarja tudi z organizacijo kolesarskih potovanj, leta 2016 z Jožetovo zastavo na cilju etape na Golte. | Foto: osebni arhiv Jožeta Ravbarja Primož Roglič in nekdanji kolesar Klemen Štimulak, ki se danes ukvarja tudi z organizacijo kolesarskih potovanj, leta 2016 z Jožetovo zastavo na cilju etape na Golte. Foto: osebni arhiv Jožeta Ravbarja

Zaradi kolesarstva se večkrat odpravi tudi v tujino. Maja letos si je na primer v živo ogledal več etap Gira, tudi epske 16. etape z vzponom na brutalno zahteven Mortirolo in dan pozneje še etapo s ciljem v biatlonskem središču Antersleva, kjer je srečal tudi starše Primoža Rogliča.

Rogličeva starša na letošnji Dirki po Italiji. | Foto: osebni arhiv Jožeta Ravbarja Rogličeva starša na letošnji Dirki po Italiji. Foto: osebni arhiv Jožeta Ravbarja

Zadnjih pet dni živi za slovensko pentljo, že prihodnji mesec pa se zopet odpravlja v Francijo, na ogled francoskega Toura. "Takoj ko izvem za traso, si rezerviram nočitve. Tudi letos ni nič drugače," je povedal.

"Brez balkanske krvi in zahodnjaškega znanja bi se mi bolj slabo pisalo"

Pravi, da bi se mu na Touru, ki velja za največjo in najpomembnejšo kolesarsko dirko na svetu, bolj slabo pisalo, če ne bi imel balkanske krvi in zahodnjaškega znanja.

"Če bi se na Touru držal pravil, ne bi videl ničesar," pravi. Tako pa se je treba znajti in včasih tudi prelisičiti redarje ali policijo, da pride do želene točke. "Ne bom hodil 'za brezveze' tako daleč, potem pa ne bom mogel navijati na pomembnih točkah ob trasi," namigne Ravbar, ki bo danes popoldne v Novem mestu, kjer se bo sklenila 26. dirka po Sloveniji, zagotovo med bolj glasnimi.

Oglejte si še nekaj fotografij letošnjega navijaškega utripa na dirki Po Sloveniji:

navijač po sloveniji | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

navijač po sloveniji | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

navijači dirka po sloveniji | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

navijači dirka po sloveniji | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

navijači dirka po sloveniji | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

navijači dirka po sloveniji | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

navijači dirka po sloveniji | Foto: Sportida Foto: Sportida

Ne spreglejte