Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 1. 2022,
9.27

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

1

Natisni članek

svetovno prvenstvo ciklokros Tom Pidcock

Ponedeljek, 31. 1. 2022, 9.27

2 leti, 2 meseca

Švicar, ki tekmuje za Pogi Team, svetovni prvak med mladinci

Vsestranski Britanec v slogu Supermana do še ene mavrične majice #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

1

Thomas Pidcock | Thomas Pidcock je do naslova svetovnega prvaka v ciklokrosu pridrvel v udarni pozi Supermana. | Foto Guliverimage

Thomas Pidcock je do naslova svetovnega prvaka v ciklokrosu pridrvel v udarni pozi Supermana.

Foto: Guliverimage

Ob odsotnosti Mathieua van der Poela in Wouta Van Aerta je Tom Pidcock v Fayettevillu v ameriški zvezdni državi Arkansas zlahka osvojil naslov svetovnega prvaka v ciklokrosu. Dvaindvajsetletni Britanec je v cilj pridrvel v slogu Supermana.

Tom Pidcock je postal prvi Britanec z naslovom svetovnega prvaka v ciklokrosu v članski konkurenci. To je že njegov tretji naslov v tej disciplini, pred tem je kraljeval med mladinci in člani do 23 let, osvojil pa ga je vsega pol leta po tem, ko je v Tokiu postal olimpijski prvak v olimpijskem krosu.

Thomas Pidcock | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Včeraj na tekmi ni imel posebno težkega dela. Ob odsotnosti velikanov ciklokrosa, Mathieua van der Poela, ki ga še vedno mučijo bolečine v hrbtu, in Wouta Van Aerta, ki se po uspešni sezoni v ciklokrosu že posveča sezoni v cestnem kolesarstvu, je konkurenco res obvladal kot pravi Superman.

Tom Pidcock | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Od tekmecev se je odlepil že po petem od devetih krogov in vodstvo brez težav ohranil vse do cilja. Imel je celo toliko prednosti, da je imel čas za interakcijo z navijači, ki jim je dajal petke.

30 sekund za njim je v cilj pripeljal Nizozemec Lars van der Haar, ki je v boju za srebro prehitel Belgijca Elijo Iserbyta.

Thomas Pidcock | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Vedno sem vedel, da bo to izredno težka dirka. Belgijci so poskušali s svojo taktiko, a sem našel priložnost in vztrajal," je po tekmi povedal novi svetovni prvak v ciklokrosu, ki je v tej vlogi nasledil van der Poela.

"Brez prisotnosti Wouta in Mathieua se mi zdi, da je bilo še težje priti do zmage. Ampak sem smo prišli z načrtom, se ga držali in vse se je dobro končalo," se je smejalo Britancu, ki je bil v cilju izredno kritičen do štartne procedure. Ta narekuje, da iz prve vrste štarta osmerica najbolje uvrščenih na tekmah svetovne serije v ciklokrosu, kjer je Pidcock 11. - sezono je začel šele decembra in izpustil kar nekaj tekem -, zato je moral štartati iz druge vrste.   

Tekmovalci so na vsakem krogu morali premagati 38 stopnic: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UCI (@uci_cycling)

Britanci se tako v domovino vračajo z dvema mavričnima majicama. Le 24 ur pred Pidcockom je naslov svetovne prvakinje v ciklokrosu osvojila 17-letna kolesarka iz Walesa Zoe Bäckstedt, ki je zmagala v ženski mladinski konkurenci.

Švicar v dresu Pogi Teama do naslova svetovnega prvaka med mladinci

Švicar Jan Christen, ki je član ekipe Pogi Team, je osvojil naslov svetovnega prvaka med mladinci. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Švicar Jan Christen, ki je član ekipe Pogi Team, je osvojil naslov svetovnega prvaka med mladinci. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Čeprav Slovenija na svetovnem prvenstvu ni imela svojega predstavnika, pa je delno vendarle povezana z njim. 18-letni Švicar Jan Christen, ki nastopa za ekipo Pogi Team, ki jo je Tadej Pogačar ustanovil znotraj Kolesarskega društva Rog, je namreč postal svetovni ciklokros prvak med mladinci.

Jan Christen | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zmago si je priboril v silovitem ciljnem šprintu, kjer je premagal Belgijca Aarona Dockxa in Britanca Nathana Smitha.

Ne spreglejte