Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2011,
18.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jani Brajkovič Grega Bole

Ponedeljek, 6. 6. 2011, 18.52

8 let

Vinokourov novi vodilni na Dauphineju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jurgen Van Den Broeck je zmagovalec 1. etape kolesarske dirke Criterium du Dauphine. Jani Brajkovič je zasedel 10. mesto. Aleksander Vinokourov je novi vodilni v skupnem seštevku.

V 144 kilometrov dolgi etapi so bili na sporedu štirje kategorizirani klanci. Na 22. kilometru so glavnini pobegnili Sven Vandousselaere (Omega Pharma-Lotto), Leonardo Duque (Cofidis) in Vincent Jerome (Europcar). Na dirki svetovnega koledarja nastopa 175 kolesarjev iz kar 33 držav. Ubežniki so imeli največ slabih šest minut prednosti pred glavnino, v kateri so tempo narekovali kolesarji ekipe Rabobank.

Deset kilometrov do cilja so bili ubežniki ujeti. Sledil je zadnji vzpon v etapi oz. ciljni vzpon, ki je bil zelo selektiven. Dobrih šest kilometrov do cilja so glavnini pobegnili Sivtsov, Voeckler in Van Den Broeck. Slaba dva kilometra do cilja je bil v ospredju le še Van Den Broeck, ki se mu je že pričela nasmihati etapna zmaga. V samem zaključku etape ga je skušal uloviti Joaquin Rodriguez, a se je moral lanski zmagovalec skupnega seštevka dirk Pro Toura zadovoljiti z drugim mestom. Slavil je Van Den Broeck, ki je s tem dosegel svojo prvo zmago v karieri med profesionalci.

Jani Brajkovič je ciljno črto prečkal kot deseti. Sicer je izgubil nekaj sekund proti največjim tekmecem, a se Belokranjec s tem ne obremenjuje. Že pred dirko je napovedal, da ni v dovolj dobri formi, da bi lahko ponovil lansko zmago. Vrhunec forme namreč planira za Tour. ''Vsekakor sem zelo zadovoljen s prvima dvema dnevoma dirke. Noge so dovolj močne in trenutno gre vse po pričakovanjih. Vsekakor se pa tudi pozna mesec dni dolga odsotnost z dirk,'' je v cilju etape za Sportal povedal Brajkovič.

Grega Bole in Kristjan Koren sta v cilj prikolesarila slabi dve minuti za zmagovalcem. ''Ne znam opisati hitrosti s katero smo kolesarili v prvem delu ciljnega vzpona. Tri kilometre je še šlo, a sem nato pet kilometrov do cilja omagal in nato kolesaril v drugi skupini. Tudi slednjo sem spustil kilometer do cilja, saj ni imelo smisla trošiti moči. Vedel sem namreč, da prve ne moremo več uloviti,'' je v cilju kar nekoliko razočaran za Sportal povedal Bole. Jan Tratnik je etapo končal na 120. mestu, slabe štiri minute za zmagovalcem.

Ne spreglejte