Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 2. 2024,
18.36

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

Natisni članek

Visma | Lease a Bike Jonas Vingegaard

Petek, 23. 2. 2024, 18.36

2 meseca, 1 teden

O Gran Camino, 2. etapa

Vingegaard na prvi pravi dirki do zanesljive zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86
Jonas Vingegaard Vuelta 2023 | Jonas Vingegaard je udarno začel novo sezono. | Foto Guliverimage

Jonas Vingegaard je udarno začel novo sezono.

Foto: Guliverimage

Danski kolesarski zvezdnik Jonas Vingegaard Hansen (Visma-Lease a Bike) je zmagovalec druge etape dirke O Gran Camino po Galiciji. V etapi od Taboade do Chantade (151,2 km) se je na zadnjem vzponu nad Chantado otresel tekmecev in s samostojno vožnjo vpisal prvo zmago v sezoni in skupno 28. v karieri.

Dvakratni zaporedni zmagovalec dirke po Franciji je tako kot lani sezono začel v Galiciji na večdnevni dirki ravni 2.1 Mednarodne kolesarske zveze Uci.

Potem ko Jonas Vingegaard in številni ostali kolesarji zaradi odločitve organizatorjev, da zaradi močnega vetra v četrtkovi vožnji na čas ne bodo upoštevali časovnih razlik in delili točk Uci, dan prej niso vozili na polno, je tokrat 27-letni Danec pokazal svoje mojstrstvo.

Na zadnjem vzponu na Alto de San Pedro de Licora (5,2 km/6,1 %) je hitro napadel iz večje skupine, ujel zadnjega izmed ubežnikov ter nato pred vrhom še enkrat napadel in se otresel preostalih tekmecev v boju za zmago. Po prečkanju vrha je sledilo še nekaj spusta in ravninskih kilometrov, Danec pa je ciljno črto prečkal 24 sekund pred zasledovalci.

Drugo mesto je zasedel nekdanji zmagovalec Toura (2019), Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers). Tretji je bil z istim časom Venezuelec Jefferson Cepeda (Caja Rural-Seguros RGA).

V skupnem seštevku ima Vingegaard, ki je pred kratkim vzel tudi ženin priimek Hansen, 28 sekund naskoka pred Bernalom in 30 pred Cepedo. Četrti je novinec v dresu Visma-Lease a Bika Belgijec Cian Uijtdebroeks (+0:50).

V četrtek je bil Vingegaard v 14,8 km dolgem kronometru po rezervirani vožnji šele 45. Etapa je sicer pripadla evropskemu prvaku Britancu Joshui Tarlingu (Ineos Grenadiers).

Ne spreglejte