Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2013,
17.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rigoberto Uran Vincenzo Nibali Trbiž

Torek, 14. 5. 2013, 17.59

7 let, 12 mesecev

VIDEO: Uranu prva gorska etapa na Giru, Nibali ostaja v rožnatem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kolumbijec Rigoberto Uran je zmagovalec 10. etape letošnje kolesarske dirke po Italiji. Vincenzo Nibali ostaja odet v roza majico vodilnega. Vsi trije Slovenci v cilju etape. Vrečer 54.

V današnji 167 kilometrov dolgi etapi sta bila na sporedu dva kategorizirana vzpona. Na osemindvajsetem kilometru je glavnini pobegnila skupina, v kateri je bilo 13 kolesarjev. Daniele Bennati (Saxo-Tinkoff), Kenny Dehaes (Lotto-Belisol), Elia Viviani (Cannondale), Tiago Machado, Jaroslav Popovič (oba RadioShack-Leopard), David Millar, Thomas Dekker (oba Garmin-Sharp), Maarten Tjallingii (Blanco), Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli-Venezuela), Serge Pauwels (Omega Pharma-Quick Step), Oscar Gatto (Vini Fantini-Selle Italia), Pim Ligthart (Vacansoleil-DCM) in Pavel Brutt (Katjuša) so si hitro prikolesarili 8 minut prednosti pred glavnino. Vzpon na prelaz Cason di Lanza so ubežniki pričeli s petimi minutami prednosti pred glavnino. Ubežnikom je pobegnil Rodriguez, medtem ko v ozadju glavnini ni mogel slediti lanski zmagovalec dirke Ryder Hesjedal. Vrh prelaza je Rodriguez prečkal s štirimi minutami prednosti pred glavnino, v kateri ni bilo več kot 40 kolesarjev. Od favoritov je manjkal le Hesjedal.

Sledil je spust ter počasno vzpenjanje proti cilju. Vzpon je bil dolg skoraj 22 kilometrov, medtem ko je bilo zadnjih 5 kilometrov zelo strmih. Dobrih deset kilometrov do cilja sta bila kot zadnja ubežnika ujeta Rodriguez in Pauwels. Osem kilometrov do cilja se je za napad odločil Rigoberto Uran (Sky), ki je očitno ubogal navodila vodstva ekipe in s tem prisilil druge kolesarje, da so ga lovili. A slabe 3 kilometre do cilja Bradley Wiggins ni mogel več slediti prvi skupini, v kateri so bili Nibali, Evans, Betancur, Pozzovivo, Majka, Kišerlovski in Santambrogio. S pobegom je nato poskusil Pozzovivo, ki je le pripravil teren za pobeg Betancurja. Kolumbijec je napadel pred pričetkom zadnjega kilometra. Sicer ni uspel uloviti Urana, ki je slavil etapno zmago, a je zasedel 2. mesto. Nibali je odšprintal tekmece in osvojil 3. mesto.

Vsekakor se je po etapi postavilo vprašanje, ali bo Uran v nadaljevanju dirke dobil vlogo kapetana v ekipi Sky ali ne. Nibali ostaja v rožnatem, medtem ko je zopet prišlo do nekaterih sprememb v deseterici najboljših v skupnem seštevku. Odlično je z etapo opravil Poljak Rafal Majka, ki se je prebil na 10. mesto v skupnem seštevku, medtem ko je Hesjedal zaostal več kot 20 minut.

Vsi trije Slovenci so uspeli prikolesariti v cilj etape. Najboljši je bil Robert Vrečer, ki je zaostal slabih 15 minut in osvojil 54. mesto. Vsekakor bodo zelo veseli današnjega transferja, saj bo celotna karavana dirke prespala v Kranjski Gori.

Ne spreglejte