Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 7. 2019,
16.30

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

Natisni članek

Jan Tratnik Matej Mohorič Matej Mohorič Julian Alaphilippe Ineos Egan Bernal Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Sobota, 27. 7. 2019, 16.30

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 20. etapa

Nibaliju skrajšana predzadnja etapa, 22-letnemu Kolumbijcu Tour #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88
Egan Bernal Geraint Thomas | Egan Bernal je pravzaprav že zmagovalec letošnjega Toura, jutri mora le še varno pripeljati v Pariz in postal bo prvi Kolumbijec z zmago na Touru. Njegov moštveni kolega pri Ineosu in lanski zmagovalec Geraint Thomas mu je že čestital. | Foto Reuters

Egan Bernal je pravzaprav že zmagovalec letošnjega Toura, jutri mora le še varno pripeljati v Pariz in postal bo prvi Kolumbijec z zmago na Touru. Njegov moštveni kolega pri Ineosu in lanski zmagovalec Geraint Thomas mu je že čestital.

Foto: Reuters

Veliki finale letošnje Dirke po Franciji je pokvarilo vreme, po tem, ko so morali prireditelji zaradi hudega naliva s točo prekiniti 19. etapo takoj, ko so se začeli kolesarji spuščati s prelaza Iseran, so zaradi posledic neurij in napovedi novih neviht močno skrajšali tudi današnjo 20. etapo. Namesto prvotnih 130 kilometrov od Albertvilla do Val Thorensa so danes kolesarji odpeljali le 59,5 kilometra, najhitreje Italijan Vincenzo Nibali (Bahrain Merida). Rumeno majico je obdržal Kolumbijec Egan Bernal (Ineos). Dvaindvajsetletni kolesar je skoraj že zmagovalec letošnje dirke.

Kolesarji so se danes spopadli pravzaprav le z zaključnim, več kot 33-kilometrskim vzponom v znano smučarsko središče Val Thorens, ki leži 2.365 metrov nad morjem. Štart je bil v olimpijskem Albertvillu na nadmorski višini 345 metrov. Pravi vzpon najvišje kategorije se je za kolesarje začel približno po 26 kilometrih ogrevanja, na vrh pa je prvi prišel Vincenzo Nibali.

Rumeno majico je ubranil 22-letni Kolumbijec Egan Bernal, ki je pravzaprav že tudi veliki zmagovalec letošnje francoske pentlje, jutri mora namreč le še varno pripeljati v Pariz. Bernal bo v nedeljo postal prvi Kolumbijec z zmago na največji kolesarski dirki na svetu.

Bernal še ne more dojeti, kaj mu je uspelo

"Še vedno moram priti v Pariz, a do konca je le še ena etapa. Nisem še dojel, kaj se mi je zgodilo. Danes sem malo mirnejši, ampak potreboval bom nekaj dni, da bom dojel. Res neverjetno, ne morem opisati, kaj mi je danes uspelo. Počutil sem se dobro, imel sem močne noge, a sem šel kilometer po kilometer. Po vsakem sem si rekel: 'Eden manj.' Uspeha sem se zavedal, ko sem videl cilj in ko mi je Geraint Thomas podal roko. Takrat sem se zavedal, da sem osvojil dirko po Franciji," je bil v cilju jasno presrečen mladi Kolumbijec.

Na stopničkah v Parizu mu bosta družbo delala še moštveni kolega Thomas in Nizozemec Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma).

Še dve uri pred začetkom današnje skrajšane etape je bilo pod vprašajem, ali se bodo kolesarji danes sploh podali na pot, potem pa se je vreme zjasnilo in kolesarjem v primerjavi s petkovo etapo, ki je bila prekinjena, ni povzročalo težav. V beg zadnje alpske etape se je podalo 29 kolesarjev. V zadnjih 20 km je skupno vstopilo pet kolesarjev, 12 km pod vrhom pa se je za samostojni napad odločil Italijan Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida). Kljub napadom iz ozadja je 34-letni Italijan po uri in slabih 52 minutah prikolesaril do šeste etapne zmage na Touru.

Nibali najmočnejši

Nibali je bil danes deset sekund hitrejši od Španca Alejandra Valverdeja (Movistar), tretji je bil še en Španec iz moštva Movistar, Mikel Landa, ki je za morskim psom iz Mesine zaostal 14 sekund. Bernal je bil četrti, peti Thomas, Alaphilippe pa je do cilja pridelal več kot dve minuti in pol zaostanka in je v skupnem seštevku zdrsnil na peto mesto.

Nibalijeva moštvena kolega pri Bahrain Meridi, Slovenca Jan Tratnik in Matej Mohorič, sta bila danes 96. in 142., v skupnem seštevku je Tratnik 92. (+ 2;57:37), Mohorič pa 119. (3;33:02).

Majico najboljšega hribolazca je zadržal Francoz Romain Bardet (AG2R La Mondiale), zeleno majico za najboljšega po točkah bo dobil Slovak Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), Bernal pa bo ob prestižni majici najboljšega kolesarja na Touru okronan tudi za najboljšega mladega kolesarja.

"Trpel sem, klanec se je zdel neskončen"

"Trpel sem, klanec se je zdel neskončen, pa čeprav je bila etapa kratka. Ko sem vozil sam, se mi je zdelo, kot da sem na gorskem kronometru," je dejal Nibali, junak predzadnje etape letošnjega Toura, dirke, ki jo je leta 2014 tudi dobil, letos pa skupno število etapnih zmag povečal na šest. "Ni mi bilo lahko, bil sem utrujen po napornem Giru. Poskusil sem dirkati na skupni seštevek, pa eksplodiral. Name je letelo mnogo kritik, razmišljal sem že, da bi odstopil in odšel domov, a sem vseeno vztrajal in s tem izkazal čast Dirki po Franciji."

Vincenzo Nibali je zmagovalec močno skrajšane 20. etape Dirke po Franciji. | Foto: Reuters Vincenzo Nibali je zmagovalec močno skrajšane 20. etape Dirke po Franciji. Foto: Reuters

Jutri karavano čaka le še 128 nezahtevnih kilometrov od Rambouilleta do Pariza, v francoski prestolnici pa bodo za prestižno etapno zmago na Elizejskim poljanah obračunali šprinterji. Boja za skupno zmago v zadnji etapi tradicionalno ni.

Izidi 20. etape:

  1. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida)                     1;51:53

  2. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                         + 0:10

  3. Mikel Landa (Špa/Movistar)                                  0:14

  4. Egan Bernal (Kol/Ineos)                                     0:17

  5. Geraint Thomas (VBr/Ineos)                                  0:17

  6. Rigoberto Uran (Kol/EF Education First)                     0:23

  7. Emanuel Buchmann (Nem/Bora-Hansgrohe)                       0:23

  8. Steven Kruijswijk (Niz/Jumbo-Visma)                         0:25

  9. Wouter Poels (Niz/Ineos)                                    0:30

 10. Nairo Quintana (Kol/Movistar)                               0:30

...

 96. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Merida)                           15:52

142. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Merida)                         20:50

 

Skupni vrstni red:

  1. Egan Bernal (Kol/Ineos)                                 79:52:52

  2. Geraint Thomas (VBr/Ineos)                                + 1:11

  3. Steven Kruijswijk (Niz/Jumbo-Visma)                         1:31

  4. Emanuel Buchmann (Nem/Bora-Hansgrohe)                       1:56

  5. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-QuickStep)               3:45

  6. Mikel Landa (Špa/Movistar)                                  4:23

  7. Rigoberto Uran (Kol/EF Education First)                     5:15

  8. Nairo Quintana (Kol/Movistar)                               5:30

  9. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                           6:12

 10. Warren Barguil (Fra/Arkea Samsic)                           7:32

...

 92. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Merida)                         2;57:37

119. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Merida)                       3;33:02

dirka po Franciji
Sportal Vreme še naprej kroji usodo dirke po Franciji: skrajšana tudi 20. etapa

Potek 20. etape:

Cilj: Vincenzo Nibali slavi etapno zmago! Egan Bernal je ubranil rumeno majico.

16:23: Solerju je pošla sapa, Nibaliju se je približal na 35 sekund in popustil. Rumena skupina za Italijanom tri kilometre pred vrhom zaostaja 43 sekund.

16:21: štiri kilometre pred ciljem Nibalija lovi Marc Soler (Movistar), skupina z Bernalom za Italijanom zaostaja 45 sekund.

Zadnji kilometer etape:

TDF19 - profil 20. etape - zadnji km | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

16:17: dobrih pet kilometrov pred ciljem je iz rumene skupine skočila torica Simn Yates, Soler in Barguil, ujel jih je še Nairo Quintana, četverica je prehitela Zakarina in lovi vodilnega Nibalija, ki ima še 29 sekund prednosti. Skupina z rumeno majico za Nibalijem zaostaja 33 sekund.  

16:10: vodilni Nibali ima le še osem kilometrov do cilja, 23 sekund za njim vozi Rus Ilnur Zakarin (Katjuša), skupina favoritov okoli rumenega Bernala za Italijanom zaostaja natanko minuto. Tempu najboljših nista mogla slediti nosilca bele in pikčaste majice, Francoza Gaudu in Bardet. Tudi še pred kratkim rumeni Alaphilippe izgublja čas in je v skupnem seštevku zdrsnil že na peto mesto.  

16:00: 13 kilometrov pred ciljem se je glavnina ubežnikom približala na manj kot minuto, tempo v ospredju je dvignil Nibali in se otresel soubežnikov. Sam zdaj vozi kakšno minuto pred skupino z rumeno majico, iz katere pa je izpadel Julian Alaphilippe, ki v skupnem seštevku izgublja tudi boj za stopničke.

15:50: vodilni peterici se je pridružil še Oscar Fraile, deset zasledovalcev zaostaja minuto in sedem sekund, glavnina, iz katere je izpadel zeleni Peter Sagan, je zaostanek za vodilno šesterico zmanjšala na minuto in 33 sekund. Do cilja na vrhu klanca je 18 kilometrov. Bernal in njegovi najnevarnejši tekmeci v skupnem seštevku pazijo drug na drugega.

15:30: skupinice kolesarjev se na mogočnem klancu trgajo, v ospredju vztraja peterica z Nibalijem, dobre pol minute za njo je deseterica zasledovalcev, glavnina z majicami pa je s tempom, ki ga diktirajo kolesarji Jumbo Visme, zaostanek za vodilnimi zmanjšala na dve minuti.

 

15:24: 28 kilometrov pred ciljem vodil peterica Perichon, Nibali, Gallopin, Zakarin in Woods, 30 sekund za njimi vozi 22 zasledovalcev, popustil je Thomas de Gent, ki je več kot dve minuti za vodilnimi in le še 20 sekund pred glavnino. 

15:10: ubežniki so že začeli vzpon na Val Thorens (2365 m.n.v., 33,4-kilometra, povprečni naklon 5,4 odstotka).

15:05: 39 kilometrov do cilja so zasledovalci ujeli šesterico ubežnikov, vodi zdaj skupina 29 kolesarjev, ki ima dobri dve minuti prednosti pred glavnino. Ubežniki so: Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step), Tony Gallopin (AG2R-La Mondiale), Vincenzo Nibali in Dylan Teuns (Bahrain-Merida), Sébastien Reichenbach (Groupama-FDJ), Nelson Oliveira (Movistar), Omar Fraile, Magnus Cort in Gorka Izagirre (Astana), Alberto Bettiol in Michael Woods (EF Education First), Daryl Impey (Mitchelton-Scott), Joey Rosskopf (CCC), Rui Costa in Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Nicolas Roche (Sunweb), Pierre-Luc Périchon (Cofidis), Jens Keukeleire (Lotto-Soudal), Lilian Calmejane, Niccolo Bonifazio in Anthony Turgis (Total Direct Energie), Ilnur Zakarin in Nils Politt (Katusha-Alpecin), Frederik Backaert in Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert), Stephen Cummings in Ben King (Dimension Data) in Maxime Bouet (Arkéa-Samsic).

Takole so danes v cilju v val Thorensu odstranjevali posledice današnjih neviht.  | Foto: Reuters Takole so danes v cilju v val Thorensu odstranjevali posledice današnjih neviht. Foto: Reuters

14:50: takoj po štartu so se začeli napadi, glavnini pa je pobegnila šesterica. Dylan Teuns (Bahrain-Merida), Magnus Cort (Astana), Rui Costa (UAE Team Emirates), Alberto Bettiol (EF Education First), Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) in Lilian Calmejane (Total Direct Energie). Na 12. kilometru etape je karavana raztrgana na tri dele, ubežni šesterici sledi skupina 23 zasledovalcev s 30 sekundami zaostanka, glavnina z vsemi majicami je še minuto za njo. 

14:30: V Albertvillu se je začela predzadnja, 20. etapa letošnje Dirke po Franciji. Pred kolesarji je vsega 59 kilometrov trase, od tega kar 33,4 kilometra vzpona na Val Thorens.

tdf19 profil 20. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

 

Preberite še:

Thibaut Pinot
Sportal Nesrečni Francoz doživel največje razočaranje v karieri #video
Julian Alaphilippe
Sportal Dvojni šok za Francijo: jok, jeza, razočaranje #video
Egan Bernal
Sportal Toča skrajšala etapo, Bernal Alaphilippu vzel rumeno majico, Pinot odstopil #video
Ne spreglejte