Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 3. 2022,
17.34

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86

7

Natisni članek

olimpijski kros Gorsko kolesarjenje Kolesarska zveza Slovenije pomoč Ukrajina

Sreda, 16. 3. 2022, 17.34

2 leti, 1 mesec

V Sloveniji bo zatočišče našlo 21 ukrajinskih kolesarjev in dojenček

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86

7

Jana Belomojna | V Sloveniji bo začasno zatočišče našla tudi ena najboljših tekmovalk v olimpijskem krosu, 29-letna ukrajinska kolesarka Jana Belomojna.  | Foto Guliverimage

V Sloveniji bo začasno zatočišče našla tudi ena najboljših tekmovalk v olimpijskem krosu, 29-letna ukrajinska kolesarka Jana Belomojna.

Foto: Guliverimage

V Sloveniji bo zatočišče pred vojno v Ukrajini našlo tudi 21 gorskih kolesarjev iz ukrajinske reprezentance v olimpijskem krosu. Med njimi je tudi ena največjih zvezdnic tega športa Jana Belomojna. Vse potrebno za prihod ukrajinskih kolesarjev usklajuje Kolesarska zveza Slovenije, za brezplačno nastanitev pa so poskrbeli na Občini Kočevje.

Vojno stanje v Ukrajini se nadaljuje in nič ne kaže, da bi se razmere kaj kmalu umirile. Državo je do zdaj zapustilo že več kot tri milijone beguncev, varno zatočišče in svobodo iščejo tudi številni ukrajinski športniki.

V Logatcu je tako začasno nastanitev že našla večja skupina mladih nogometašev in njihovih trenerjev ter spremljevalcev, v prihodnjih dneh v Slovenijo prihajajo tudi člani ukrajinske reprezentance v olimpijskem krosu.

"Prejšnji četrtek se je na Kolesarsko zvezo Slovenije obrnila sekretarka ukrajinske zveze in nas prosila za pomoč. Takoj smo stopili v akcijo. Za zdaj smo s pomočjo Občine Kočevje, ki je ponudila, da bo krila stroške njihove nastanitve, kolesarjem in trenerjem že uredili bivanje, začeli smo tudi zbirati sredstev za njihove potrebe," je za Sportal pojasnil Jan Starman, predsednik Odbora za gorsko kolesarstvo pri Kolesarski zvezi Slovenije.

Jana Belomojna | Foto:

21 kolesarjev in dojenček

V Slovenijo bo pripotovalo 21 Ukrajincev, starih od 16 do 29 let. Med njimi je 16 kolesarjev in kolesark, pet trenerjev oz. spremljevalcev in žena enega od kolesarjev, ki bo k nam pripotovala s 14-mesečnim dojenčkom.

Prvi trije kolesarski begunci - 29-letna olimpijka Jana Belomojna, številka ena na UCI lestvici v olimpijskem krosu leta 2017, evropska članska prvakinja leta 2017 in tretja na svetovnem prvenstvu leta 2015, obetaven mladinec Oleksandr Hudima in trener Maksim Gavrilenko - so že pripotovali v Slovenijo in so trenutno nastanjeni v bližini Nove Gorice.

Preostali dve skupini pričakujejo do konca meseca.

V iskanju najugodnejše rešitve

Prihodnji teden naj bi v Kočevje pripotovali štirje kolesarji, ki so trenutno na kolesarskih dirkah v Turčiji in se bodo na pot odpravili s kombijem, konec meseca pa naj bi prišla še tretja skupina, ki bo največja.

"Zanje trenutno iščemo najugodnejši ali brezplačni letalski prevoz. Dogovarjamo se z letalsko družbo Turkish Airlines, tudi kolesarji, ki so trenutno v Turčiji, kjer trenirajo in dirkajo, prek svojih turških stikov poskušajo najti optimalno rešitev," je pojasnil Starman.

Ukrajinski kolesarji bodo lahko trenirali v kolesarskem parku v Kočevju. | Foto: Polona Marinček Ukrajinski kolesarji bodo lahko trenirali v kolesarskem parku v Kočevju. Foto: Polona Marinček

V Kočevju jih čakajo optimalni pogoji za trening

Kolesarji bodo začasno bivali v hostlu v Kočevju, stroške nastanitve pa jim bo krila občina. Glede na to, da se Kočevje lahko pohvali s kolesarskim parkom (MTB trail center Kočevje), bodo tam imeli tudi odlične pogoje za trening.

Če želite pomagati …

Na Kolesarski zvezi Slovenije so hitro zagnali tudi kolesje akcije zbiranja sredstev za ukrajinske kolesarje. Z donacijo se je že izkazal Kolesarski klub Perutnina Ptuj, z boni za nakup živil in preostalih življenjskih potrebščin se je odzval tudi Spar.

Če bi želeli pomagati ukrajinskim gorskim kolesarjem to lahko storite z donacijo na račun Kolesarske zveze Slovenije, št. računa SI56 03100-1001890208 (namen nakazila "donacija"), ali se oglasite na e-naslov kzs@kolesarska-zveza.si oziroma jan.starman@gmail.com.

 

 

Ne spreglejte