Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
21. 9. 2017,
17.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

1

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič svetovno prvenstvo

Četrtek, 21. 9. 2017, 17.34

6 let, 7 mesecev

V čast mu je, da piše zgodovino

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

1

Primož Roglič SP 2017 | Foto KZS/Aleš Kalan

Foto: KZS/Aleš Kalan

Šele pred dobrimi štirimi leti je pravzaprav spoznal, kaj cestno kolesarstvo sploh je, nato pa je vse kolesarske zakone obrnil na glavo. Primož Roglič je leta 2013 iz smučarskih skokov presedlal v kolesarstvo in se ekspresno pomešal med elito. Letos je poskrbel za dva izjemna dosežka. Kot prvi Slovenec je osvojil etapo na prestižnem francoskem Touru, v sredo pa kot prvi osvojil srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu v kronometru. "Na Galibierju sem dobil potrditev, da imam čast, da pišem zgodovino slovenskega kolesarstva," je povedal Rogla.

V kolesarskem svetu še vedno ne morejo povsem verjeti svojim očem. Slovenec Primož Roglič iz leta v leto ekspresno napreduje, potem ko se je v kolesarstvo podala šele leta 2013 in ga je pod svoje okrilje vzela novomeška Adria Mobil.

Pred tem je bil smučarski skakalec, pohvali se lahko z nazivom mladinski svetovni prvak in podprvak na ekipni tekmi. In ker ta dva športa nimata praktično nobene skupne točke, je njegov vzpon še toliko bolj nepričakovan in nenavaden.

Preberite še:

"Precej neverjetno je, samo uživam lahko"

"Zelo sem srečen. Medalja je medalja. Super občutek. Vedno želiš zmagati, tudi jaz sem si to želel in s tem v mislih sem štartal." | Foto: Getty Images "Zelo sem srečen. Medalja je medalja. Super občutek. Vedno želiš zmagati, tudi jaz sem si to želel in s tem v mislih sem štartal." Foto: Getty Images Letos je že zablestel. Med junake se je zapisal na prestižni dirki po Franciji. V 17. etapi je na vzponu najvišje kategorije, na prelaz Galibier, začel napadati in za seboj pustil vse kolesarske zvezdnike ter se kot prvi Slovenec veselil zmage na dirki vseh dirk.

A to letos ni bil njegov labodji spev, saj je v sredo zablestel še na svetovnem prvenstvu. V kronometru je bil izvrsten srebrn ter kot prvi Slovenec v tej disciplini osvojil medaljo; njegov selektor Andrej Hauptman je bil leta 2001 bronast na cestni dirki.

"Zelo sem srečen. Medalja je medalja. Super občutek. Vedno želiš zmagati, tudi jaz sem si to želel in s tem v mislih sem štartal. Tom Dumoulin je bil za razred boljši. Čestital sem mu. Precej neverjetno je, samo uživam lahko," je za STA po velikem dosežku povedal Roglič.

"Dobival sem informacije o zaostankih. Težko je bilo."

"Močno sem začel in ugotovil, da je treba pritisniti, kjer šteje. Potem pa še zadnji vzpon. Prepričan sem bil, da če bo uspela menjava, da se nihče ne more tako hitro vzpenjati s kronometrskim kolesom kot se lahko jaz z navadnim." | Foto: KZS/Aleš Kalan "Močno sem začel in ugotovil, da je treba pritisniti, kjer šteje. Potem pa še zadnji vzpon. Prepričan sem bil, da če bo uspela menjava, da se nihče ne more tako hitro vzpenjati s kronometrskim kolesom kot se lahko jaz z navadnim." Foto: KZS/Aleš Kalan Pred njim je bil le Nizozemec Tom Dumoulin, za katerim je zaostal 57 sekund, za seboj pa je pustil velikega kolesarskega zvezdnika Chrisa Frooma. Uspeh Rogliča je z desetim mestom dopolnil Jan Tratnik, ki je le za štiri sekunde zaostal za nekdanjim svetovnim prvakom Tonyjem Martinom - ta se lahko pohvali s štirimi zlatimi medaljami na kronometru.

Rogla je bil dobro na poti, na vzponu na Floyen, kjer je bil cilj kronometra za mavrično majico, je imel celo najboljši čas: "Dobival sem informacije o zaostankih. Težko je bilo. Močno sem začel in ugotovil, da je treba pritisniti, kjer šteje. Potem pa še zadnji vzpon. Prepričan sem bil, da če bo uspela menjava, da se nihče ne more tako hitro vzpenjati s kronometrskim kolesom kot se lahko jaz z navadnim."

Kolesarske zakone obrnil na glavo, sam pa pravi, da mu je v čast, da lahko piše zgodovino

"Na Galibierju sem dobil potrditev, da sem tega sposoben, in v čast mi je, da pišem zgodovino slovenskega kolesarstva." | Foto: Facebook "Na Galibierju sem dobil potrditev, da sem tega sposoben, in v čast mi je, da pišem zgodovino slovenskega kolesarstva." Foto: Facebook Čeprav se mu letošnje vožnje na čas niso izšle, kot si je želel, je pravo predstavo pokazal prav na svetovnem prvenstvu: "Sem že pozabil, da ste novinarji rekli, da mi ne gre. Treba je verjeti v svoje sposobnosti, vedeti, kje lahko greš hitro, kje lahko računaš na dober rezultat in kje ne. Skušal sem narediti vse čim bolj optimalno. Zagotovo se je vse povrnilo," je o tem odvrnil Roglič.

V štiri letih je spisal že ogromno lepih zgodb, a se pri njih ne namerava ustavljati, saj ima jasno zastavljene cilje in jim skuša slediti. Tega, kar uspeva njemu, svet kolesarstva ne pomni. Vse kolesarske zakone je obrnil na glavo, saj je presedlal iz športa, ki s kolesarstvom nima praktično nič skupnih točk.

"Zavedati se moraš svojih sposobnosti. Na Galibierju sem dobil potrditev, da sem tega sposoben, in v čast mi je, da pišem zgodovino slovenskega kolesarstva," je Rogla še povedal svoje mnenje o tem, kako uresničiti zadane cilje.

Ne spreglejte