Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 8. 2014,
18.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tim Wellens

Sobota, 16. 8. 2014, 18.35

7 let, 12 mesecev

Timu Wellensu zmaga in rumena majica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Belgijski kolesar Tim Wellens je zmagovalec predzadnje, šeste etape dirke po Beneluksu, današnja zmaga pa mu je dan pred koncem prinesla tudi skupno vodstvo na dirki.

Kolesar Lotta je sam pobegnil na zadnji vzpon in ciljno črto prečkal 50 sekund pred Nizozemcem Larsom Boomom na drugem in 52 pred Belgijcem Gregom van Avermaetom na tretjem mestu. Slovenskih kolesarjev v današnji 173,3 kilometra dolgi etapi od Heerlena do Aywailla, ki je imela 16 vzponov, ni bilo v ospredju. Jan Polanc (Lampre-Merida) na 45., Kristijan Koren (Cannondale) na 69. in Borut Božič (Astana) na 70. mestu so vsi v cilj prišli z 11:57 minute zaostanka za zmagovalcem, Luka Mezgec (Giant-Shimano) pa je bil danes 126. z zaostankom 24:03 minute.

Zato pa je 23-letni belgijski kolesar prepričljivo slavil zmago in ima zdaj v skupni razvrstitvi osem sekund prednosti pred Nizozemcem Larsom Boomom, ki je bil danes drugi. Wellens, ki je prišel do prve zmage v karieri, je napadel deset kilometrov pred ciljno črto; v boj za zmago se je sprva podal skupaj s Francozoma Alexandrom Pichotom in Arnoldom Jeannessonom, nato pa ju je pustil za seboj.

Do danes vodilnemu Belgijcu Tomu Dumoulinu ni preostalo drugega, kot da odgovori na napad in se spusti v lov za Wellensom. Sprva se je zdelo, da bo lov uspešen, še sploh, ker se je nanj prilepili najprej Boom, nato pa še Greg Van Avermaet in Andrij Grivko, vendar se je izkazalo, da je Wellens danes nezaustavljiv. Sam je prišel na zadnji vzpon in slavil gladko zmago, medtem ko je glavnina pogoltnila skupinico zasledovalcev, preden se je Boom spustil še v zadnji lov.

Dumoulin, ki je imel na začetku etape skoraj minuto naskoka pred Wellensom, je na koncu izgubil majico vodilnega in ima po današnjem četrtem mestu zdaj za Wellensom 13 sekund zaostanka na tretjem mestu, vmes je na drugem še Boom.

Najboljši od četverice Slovencev na dirki je Božič (+ 14:11) na 37. mestu, Koren (+ 20:30) je 46., Polanc (+ 29:57) 78. Mezgec (+ 37:01) pa 101.

V nedeljo čaka kolesarja zadnja, sedma etapa, dolga 183,4 kilometra, ko se bodo tekmovalci za končno zmago udarili med Riemstom in Sittard-Geleenom.

Ne spreglejte