Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 4. 2017,
18.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

gorsko kolesarstvo Tanja Žakelj

Nedelja, 23. 4. 2017, 18.57

6 let, 7 mesecev

Tanja Žakelj že sedmič zmagovalka Kamniškega krosa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Slovenka Tanja Žakelj in Italijan Luca Braidot sta zmagovalca mednarodnega 20. Kamniškega krosa. Najboljša slovenska gorska kolesarka zadnjih sezon je omenjeno dirko dobila že sedmič in se po številu zmag povzpela na prvo mesto. Luca Braidot je ponovil lansko slavje.

Gorska kolesarka Tanja Žakelj je v odličnem tekmovalnem ritmu. | Foto: Anže Malovrh, STA Gorska kolesarka Tanja Žakelj je v odličnem tekmovalnem ritmu. Foto: Anže Malovrh, STA To je bila že četrta zaporedna zmaga Žakljeve na mednarodni dirki prve kategorije, ki je hkrati štela za točke slovenskega pokala. Kamniški kros je sicer največja gorsko kolesarska dirka v olimpijskem krosu v Sloveniji.

Žakljeva je lani s četrto zmago zapored ulovila Blažo Klemenčič, ki je na Kamniškem krosu zmagala šestkrat, od danes pa je članica Unior Tools Teama sama na vrhu te statistike. To je bila njena sedma dirka letos in tretja zmaga, prva je bila še v Premanturi v krosu in v maratonu.

Nekdanja zmagovalka svetovnega pokala je za seboj za slabih devet minut pustila Ukrajinko Irino Popovo in za skoraj 10 minut Srbkinjo Ivano Crnogorac.

Ve, da je lahko še boljša

"To danes je bila kar moja dirka. Že prej sem pričakovala, da ne bo močne konkurence. Okrog Slovenije so močne mednarodne dirke. Vseeno sem se morala potruditi od začetka, to je še vedno moja šibka točka. Zadala sem si, da prva pridem na tehnične dele. Tam sem naredila razliko. Vse sem odvozila nadzorovano, nič nisem tvegala," je potek dirke opisala Žakljeva, ki pravi, da je ujela pravi tekmovalni ritem na uvodu sezone: "Sem zadovoljna. Par dobrih dirk sem oddirkala. Sem v tekmovalnem ritmu. Vem, da sem lahko še boljša. Nočem si dajati pritiska. Želim le dobro dirkati."

Čeprav sama pravi, da ji kamniška proga ne leži najbolj, je v zadnjih letih na njej nepremagljiva, ne glede na tekmice, ki se pojavijo na startu. "Všeč mi je, ker je močna mednarodna dirka na domačih tleh. Prav mi je, da se udeležujem dirke, čeprav bi lahko šla kam drugam. Prav je, da se podpre domače organizatorje."

V ženski članski konkurenci je na petem mestu končala tekmovalka domače ekipe Calcit Bike Teama Tina Perše. Na startu elite in U23 je bilo 13 tekmovalk.

Tekmece v moški konkurenci sta tako kot lani premagala italijanska dvojčka Braidot. Danes je bil tako kot v minulem letu močnejši Luca Braidot, ki je brata ugnal za minuto in pol. Tretje mesto je osvojil Marc Bouwmeester s zaostankom 3:27 minute. Luca Braidot, sedmi z lanskih olimpijskih iger v Riu de Janeiru, je postal prvi gorski kolesar z dvema zaporednima zmagama.

Najboljši Slovenec je bil Rok Naglič iz Calcit Bike Teama, med deseterico je končal še njegov klubski kolega Gregor Krajnc, sicer slovenski državni prvak.

"Startal sem super. Na vrhu klanca sem bil celo prvi, potem se je malo ustavilo. Noge še niso bile najbolje ogrete, mrzlo je bilo, 15 do 20 jih je šlo mimo mene. To mi je malo vzelo motivacijo. Rekel sem si, bori se do konca. Začel sem pridobivati, spute sem vozil res odlično. Nisem vedel, na kateri poziciji sem. Sproščeno sem vozil od konca in rezultat je tu," je povedal Naglič, ki na mednarodnih dirkah prve kategorije tako visoko kot danes v Kamniku še ni bil.

Na dirki je v vseh kategorijah tekmovalo 270 tekmovalcev iz 12 držav.

Ne spreglejte