SiolNET. Sportal Kolesarstvo
3,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tadej Valjavec: Iz krempljev dolgov sem moral rešiti vilo in podjetje.

3,40

termometer

Tadej Valjavec
Foto: Sportida

Iz kolesarskega kluba Kranj je prišla senzacionalna novica, da se na dirke vrača eden najboljših slovenskih kolesarjev vseh časov Tadej Valjavec. Zdaj štiridesetletni Besničan, ki se je leta 2013 od kolesa uradno poslovil po domnevnem dopinškem prekršku (tega mu niso nikoli dokazali), bo nastopil že na hrvaški dirki Istrska pomlad. Dirka se bo s prologom začela v četrtek v Umagu.

"Priznam, ob svojem slovesu leta 2013 sem globoko v sebi čutil, da še nisem rekel zadnje. To je v zadnjih letih vse bolj prihajalo na plan. Največ sem se v tem času vozil na gorskem kolesu, a ko je bil čas, sem zajahal tudi specialko. Po bolj načrtni pripravi v letošnjem zimskem času je padla odločitev, da se najprej preizkusim na magistrali," so bile prve besede otroka kranjskega kluba, ki je v karieri pozneje zastopal še barve Fassa Bortola, Phonaka, Lampreja, AG2R, Manisasporja, kariero pa nato končal v dresu domačega kluba leta 2013 po domači dirki v Kranju, kjer je osvojil deseto mesto.

"Na kolesu se še vedno počutim odlično"

Istrska pomlad bo pravzaprav le ena od preizkušenj za Valjavca, ki se bo v tej sezoni posvetil dirkanju na gorskem kolesu. "Že vse od svojih  začetkov sem se rad vozil na gorskem kolesu, a v kasnejši karieri za to ni bilo veliko časa. Po letu 2013 sem veliko kilometrov opravil po Pokljuki in v sebi vedno ohranjal nekaj upanja, da bi nekoč nastopil na dirki za svetovni pokal. V letošnji zimi sem se bolj za šalo kot zares udeležil ciklokrosa v Škofji Loki in med dirko sem se odločil, da letos poskusim. Na kolesu se še vedno počutim odlično, tudi rezultati kažejo, da sem morda v še boljši formi kot takrat, ko sem končeval kariero. Zavedam se, da je dirka v svetovnem pokalu nekaj povsem drugega, a odločil sem se poskusiti, zakaj pa ne," je svoje želje in cilje razkril Valjavec, ki bo torej od četrtka dalje na voljo Matjažu Zevniku na cestah Istre, med drugim pa tudi odlična in prepotrebna podpora mlajšim sotekmovalcem v ekipi.

Tadej Valjavec Foto: Sportida

Valjavec je imel leta 2010 nepravilnosti v biološkem potnem listu, nikoli pa mu niso dokazali zlorabe prepovedanih sredstev, nikoli ni bil pozitiven na dopinškem testu. Kljub temu so ga kaznovali z dveletno prepovedjo nastopanja. Po kazni se je sicer leta 2013 vrnil, odvozil nekaj dirk in se na domači v dresu matičnega kluba tudi poslovil.

Moral se je rešiti dolgov

"Zadnja štiri leta sem bil zaprt med štiri stene. Iz krempljev dolgov sem moral rešiti vilo in podjetje. Delal sem 24 ur na dan, za nekoga, ki je bil ves čas aktiven, je to kot zapor. Govoril sem si, moram nekaj storiti za svojo telesno pripravljenost, a nisem. Mogoče sem šel dvakrat na teden za kakšno urico ven, ampak vse skupaj me je začelo ubijati. Edino rešitev sem videl v tem, da obljubim, da bom začel dirkati, le tako je res lahko prišlo do tega. Vem, da nikoli ne bom več profesionalec, kolo pa potrebujem za sprostitev," je glavni razlog za vrnitev opisal nekdanji reprezentant, ki se sprva ni mislil vrniti na cestne dirke, a se je za to odločil po pogovoru s trenerjem kranjskega kluba Matjažem Zevnikom.

"Zagotovo se bom dobro 'zgonil', zagotovo bom tudi trpel." "Zagotovo se bom dobro 'zgonil', zagotovo bom tudi trpel." Foto: Sportida

Na kolesu je enkrat tedensko

Priložnost za pripravo je videl na dirki Istrska pomlad, kjer seveda rezultatskih ciljev ne bo imel, bo pa pomagal mlajšim kolesarjem, hkrati pa bo poskrbel še za svojo pripravljenost: "Zagotovo se bom dobro 'zgonil', zagotovo bom tudi trpel. Če po pravici povem, trenutno na kolesu treniram enkrat tedensko, tako da me veliko ljudi sprašuje, zakaj si sploh želim dirkati. Moram reči, da so mi razmere šle na roko, saj imajo tudi drugi težave pri pripravi. Glavni razlog vrnitve pa niso rezultati, ampak dejstvo, da bi rad užival, da bi se rad sprostil. Kaj pa bodo te dirke pomenile za naprej, bomo videli. Nikoli ne veš, nikoli ne reci nikoli."

Prvi preizkus bo že v četrtek

"S Tadejem sva o tej ideji govorila že nekajkrat med zimo, a bolj kot ne v šali. Nato je padla odločitev, da zares poskusi. Bomo videli, zagotovo je to dobrodošlo za naš klub, tudi s tekmovalnega vidika, predvsem pa me veseli dejstvo, da bo lahko svoje bogate izkušnje prenašal na naše mlade fante. Sam pravi, da je pripravljen dobro, karkoli napovedovati pa je za zdaj prezgodaj. Prvi preizkus bo že v četrtek, nato bomo videli, kje smo," je za spletno stran kluba dejal Zevnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin