Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2013,
20.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jani Brajkovič Vincenzo Nibali

Ponedeljek, 4. 3. 2013, 20.54

7 let, 12 mesecev

Štirje Slovenci na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V sredo se bo z ekipnim kronometrom pričela 48. kolesarska dirka od Tirenskega do Jadranskega morja (2.WT). Na dirki tudi Grega Bole, Jani Brajkovič, Kristijan Koren in Robert Vrečer.

Prvič je bila dirka od Tirenskega do Jadranskega morja na sporedu leta 1966, ko je skupno zmago slavil Italijan Dino Zandegu. Takrat so bile na sporedu tri etape. Dirka, ki je nastala kot odgovor na francosko dirko Pariz-Nica, služi večini kolesarjev kot zadnja priprava na veliko bolj legendarno enodnevno klasiko Milano-San Remo. Lansko zmago bo na 1060 kilometrov dolgi dirki branil Italijan Vincenzo Nibali, a ne gre pričakovati, da bi kolesarju ekipe Astana v naslednjih letih uspelo to, kar je med letoma 1972 in 1977 uspelo Belgijcu Rogerju de Vlaemincku. Slednji je edini doslej uspel dirko zmagati šestkrat zapored.

Poleg uvodnega ekipnega kronometra bo zadnji dan na sporedu tudi posamičen kronometer. Trasa obeh kronometrov bo povsem ista kot lani, ko so etapne zmage slavil kolesarji ekipe Orica-GreenEdge (ekipni kronometer) in nekdanji svetovni prvak v tej disciplini Fabian Cancellara. Švicar je najboljše s to traso opravil že predlani, ko je prav tako slavil zmago v dresu svetovnega prvaka. A lani je slednjo premagal s tri sekunde slabšim časom kot leto pred tem. Poleg omenjenih dveh etap bosta 2. in 3. etapa namenjeni šprinterjem, medtem ko bosta 4. in 5. etapa namenjeni kolesarjem, ki so odlični pri vožnji v klanec in se bodo borili za zmago v skupnem seštevku dirke. Predzadnja etapa tudi ne bo lahka, saj bo zelo razgibana.

Na dirki bo nastopilo veliko več odličnih specialistov za etapne dirke kot jih v tem trenutku nastopa na dirki Pariz-Nica. Na dirki bodo nastopili kolesarji dvaindvajsetih ekip. Alberto Contador, Christopher Froome, Vincenzo Nibali, Cadel Evans, Roman Kreuziger, Michael Rogers, Rigoberto Uran, Fabian Cancellara, Joaquin Rodriguez, Samuel Sanchez, Andy Schleck, Peter Sagan, Moreno Moser, Matthew Goss, Tony Martin, Mark Cavendish, Niki Terpstra, Juan Jose Cobo, Daniel Moreno, Andre Greipel, Thibaut Pinot, Thor Hushovd, Bauke Mollema, Lars Boom, Fredrik Kessiakoff in Filippo Pozzato so samo nekateri kolesarji, ki sodijo v širši krog favoritov za etapne ali skupno zmago.

Od četverice Slovencev bi se lahko v skupnem seštevku najvišje zavihtel Jani Brajkovič. "Enostavno ne vem povedati, kako visoko se lahko zavihtim s to formo. Sicer je forma vse boljša, a bom veliko več lahko rekel že po ekipnem kronometru," je pred odhodom na dirko za Sportal povedal Jani Brajkovič. Poleg njega bodo na dirki nastopili še Grega Bole, ki je pretekli vikend potrdil, da se vrača v "staro formo", Robert Vrečer, ki se na dirke vrača po poškodbi, in Kristijan Koren. "Osebno nimam nikakršnih pričakovanj. Zavedam se, da bomo morali odpeljati odličen ekipni kronometer. Peter Sagan bo iskal priložnost v etapah, medtem ko bo Moreno Moser skušal poseči čim višje v skupnem seštevku dirke. Ne verjamem, da mi bo nato ostalo še kaj moči v nogah za posamičen kronometer, ki bo na sporedu zadnji dan. Poleg tega bom verjetno že moral hraniti moči za dirko Milano-San Remo," je za Sportal povedal Kristijan Koren.

Na dirki bo nastopilo šest zmagovalcev zadnjih desetih izvedb dirke.

Ne spreglejte