Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 5. 2014,
15.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rigoberto Uran Jan Polanc Borut Božič Luka Mezgec

Petek, 23. 5. 2014, 15.43

8 let

Sreča tokrat na strani ubežnikov, Mezgec sedmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Petindvajsetletni Marco Canola je presenetljivi zmagovalec 13. etape kolesarske dirke po Italiji. Mezgec, Božič in Polanc so etapo končali na 7., 10 in 25. mestu. Rigoberto Uran ostaja vodilni.

Tokratna etapa je bila namenjena šprinterjem. Dolga je bila le 157 kilometrov. Kot vedno je glavnina tudi tokrat dovolila pobeg skupini kolesarjev, ki so ob koncu močno pritisnili na pedala. Dvajset kilometrov do cilja so imeli Maksim Belkov (Katjuša), Marco Canola (Bardiani-CSF), Jeffry Johan Romero (Colombia), Angelo Tulik (Europcar), Gert Dockx (Lotto-Belisol) in Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli-Venezuela) še dve minuti prednosti pred glavnino. Na čelu te je bilo največ kolesarjev francoske ekipe FDJ.fr. Šestnajst kilometrov do cilja je prednost ubežnikov znašala le še minuto in pol in vse je kazalo, da jih bodo ujeli še pred začetkom zadnjega kilometra etape. Medtem ko so v ospredju preostalim trem ubežnikom pobegnili Canola, Tulik in Rodriguez, so kolesarji ekipe FDJ.fr prenehali lov na ubežnike. Glavnina se je ustavila in prednost treh v ospredju je narasla na skoraj dve minuti. V glavnini dolgo časa ni bilo ekipe na čelu, ki bi jih poskušala dohiteti. Prvi so napadli kolesarji ekipe Trek Factory Racing, pridružili so se jim še kolesarji ekipe Giant-Shimano.

A že pet kilometrov do cilja je bilo jasno, da tokrat glavnina ne more več uloviti ubežnikov. Ti so v zadnjem kilometru imeli dovolj časa za taktiziranje. Prvi je iz zadnjega ovinka, od koder je bilo do cilja še 250 metrov, prikolesaril Canola in začel šprint. Tekmecema ga je do ciljne črte uspelo uloviti, a je bilo prepozno, da bi lahko še švignila mimo. Canola je tako slavil največjo zmago v karieri in je šele drugi italijanski kolesar z etapno zmago na letošnji dirki. Pred njim je že dve etapni zmagi dosegel Diego Ulissi. Glavnina, ki je zaostala 11 sekund, se je lahko bojevala le še za 4. mesto. To je osvojil Nacer Bouhanni, ta lahko zagotovo obžaluje odločitev vodstva ekipe, ki je njegovim moštvenim kolegom 16 kilometrov do cilja ukazalo, da naj prenehajo z lovom na ubežnike. Luka Mezgec je ciljno črto prečkal kot 7., Borut Božič kot 10. in Jan Polanc kot 25. V skupnem seštevku ni bilo sprememb. Kolumbijec Rigoberto Uran ostaja odet v rožnato majico vodilnega. V soboto bo na sporedu 164 kilometrov dolga in zahtevna gorska etapa s ciljnim vzponom v Oropo. Pred tem kolesarje čakajo še trije kategorizirani vzponi.

Ne spreglejte