Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
19. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Po Sloveniji Rog

Ponedeljek, 19. 6. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Slovenija slavi 18-letnika, ki ga že ta teden čaka zrelostni preizkus

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Tadej Pogačar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Da se Tadej Pogačar razvija v pravega tekmovalca, so se lahko v zadnjih štirih dneh prepričali vsi slovenski ljubitelji kolesarstva. Vsega 18-letni član Roga iz Ljubljane je osvojil končno peto mesto in belo majico za najboljšega kolesarja na dirki Po Sloveniji. Kaj kmalu lahko pričakujemo, da ga bo pot ponesla v tujino, v prihodnjem tednu pa ga čaka poseben zrelostni izpit.

Ljubljanski kolesarski klub dobro dela z mladimi kolesarji. Nad Tadejem Pogačarjem je zadnji dve leti bedel zdajšnji slovenski selektor Andrej Hauptman, v letošnjem tekmovalnem obdobju pa dela z njim Marko Polanc, oče Jana Polanca.

Ena od njegovih prvih stopničk, računa pa, da jih bo še veliko

Z velikim veseljem je odprl šampanjec in se razveselil dobrega dosežka na dirki Po Sloveniji. | Foto: Vid Ponikvar Z velikim veseljem je odprl šampanjec in se razveselil dobrega dosežka na dirki Po Sloveniji. Foto: Vid Ponikvar "Tadej iz leta v leto preseneča. Ne smemo pozabiti, da zaključuje maturo. Na zadnjih tekmah sploh ni bil prisoten. Nismo vedeli točno, koliko mu manjka tekmovalni ritem. Pri vzponu na Roglo je spet presenetil. Lahko samo čakamo, kako se bo razvijal in se tega veselimo," je prepričan slovenski selektor, ki verjame, da bo Pogačar v bodoče postal odličen kolesar.

Osemnajstletnik je izvrstno opravil s sobotnim vzponom na Roglo in pozitivno presenetil prav vse ljubitelje kolesarstva. Starša ob uspehu sina nista mogla skriti solza sreče. Na koncu je osvojil izvrstno peto mesto, bil najboljši slovenski kolesar dirke Po Sloveniji, na svojih plečih pa nosil še belo majico najboljšega mladega kolesarja.

"To je ena izmed prvih stopničk v karieri. Upam, da jih bo še veliko in bo šlo tako naprej. Da bom en dan morda tudi zmagal na dirki Po Sloveniji in še kakšno višjega ranga," pravi kolesar, ki prihaja iz Komende.

Z dirke neposredno za knjige, da bo opravil zrelostni izpit

Po prvih dveh etapah je bil vodilni za belo majico (najboljši mlajši kolesar) klubski kolega Žiga Jerman, ki je bil na koncu vesel Tadejevega uspeha. | Foto: Vid Ponikvar Po prvih dveh etapah je bil vodilni za belo majico (najboljši mlajši kolesar) klubski kolega Žiga Jerman, ki je bil na koncu vesel Tadejevega uspeha. Foto: Vid Ponikvar "Nisem točno vedel, kje je. Vedel sem, da je dober. Vem, da ima kakovost, nisem pa vedel, kam spada v konkurenci teh kolesarjev. On ima velik potencial. Tadej je kompleten kolesar. Lahko tudi šprinta, dober je v kronometru," ga je pohvalil trener Polanc.

Da bomo v prihodnosti še veliko slišali o njegovih predstavah, je dal vedeti že lani, ko je zmagal Giro Lunigiana, ki spada med najbolj pomembne dirke, na kateri tekmujejo mladi kolesarji.  V preteklosti sta jo osvojila tudi Vincenzo Nibali in Damiano Cunego, etapnih zmag pa so se denimo veselili Peter Sagan, Tony Martin, Ivan Basso, Diego Ulissi

Pred začetkom dirke Po Sloveniji ni natančno vedel, kako močne so noge, saj je veliko časa prebil za knjigami. Opraviti je moral s tremi pisnimi in enim ustnim izpitom. Že jutri pa se bo spet zakopal v knjige, saj ga v prihodnjem tednu čakajo kar trije ustni izpiti v sklopu mature, ki je za vsakega zrelostni izpit.

Garač je. Nič mu ni težko narediti.

Naslednje leto lahko pričakujemo njegov napad še na višja mesta, saj ima željo, da bi enkrat tudi zmagal na največji slovenski kolesarski pentlji. Čez dve leti pa ga lahko najverjetneje že pričakujemo v kakšni tuji ekipi. | Foto: Vid Ponikvar Naslednje leto lahko pričakujemo njegov napad še na višja mesta, saj ima željo, da bi enkrat tudi zmagal na največji slovenski kolesarski pentlji. Čez dve leti pa ga lahko najverjetneje že pričakujemo v kakšni tuji ekipi. Foto: Vid Ponikvar "Jasno, da bi si želel, da bi mi kaj pogledali skozi prste, vendar se to ne bo zgodilo," je sprva Tadej v smehu odgovoril na vprašanje, ali upa, da mu bodo šli profesorji kaj na roko, ker mu je uspel tak podvig, nato pa nadaljeval: "V torek, sredo in četrtek imam ustne izpite. Psihično te to zelo utrudi, ko se moraš pripravljati za šolo in hkrati še tekmovati."

Da ima Tadej v svetu kolesarstva svetlo prihodnost, verjame tudi njegov zdajšnji trener Marko Polanc, s katerim bo sodeloval tudi v prihodnji sezoni, nato pa bo prišel čas za selitev v eno izmed tujih ekip: "Tadej je garač. Naredi tisto, kar je treba. Pravi je v vseh pogledih. Nič mu ni težko narediti."

Telekom Po Sloveniji | Foto: frutabela 4 etapa | Foto:

Ne spreglejte