Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 10. 2012,
21.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kolesarstvo doping

Torek, 16. 10. 2012, 21.02

8 let

Skesanec Levi Leipheimer izgubil službo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vodstvo belgijske kolesarske ekipe Omega Pharma-Quick Step je sporočilo, da z današnjim dnem osemintridesetletni Američan Levi Leipheimer ni več član njihove ekipe.

Levi Leipheimer, ki bo prihodnjo sredo dopolnil 39 let, je pretekli teden potrdil, da je kar nekaj let v svoji karieri uporabljal prepovedana sredstva. USADA (Ameriška antidoping agencija) mu je tako kot ostalim petim kolesarjem, ki so priznali sistematično uporabo prepovedanih sredstev v času svoje kariere v ekipi US Postal, dosodila polletno prepoved nastopanja, ki se Leipheimerju izteče 1. marca 2013. A Leipheimerja je danes vodstvo ekipe obvestilo, da so mu zaradi uporabe prepovedanih sredstev prekinili pogodbo. "Kolesarja lahko pohvalimo za sodelovanje z agencijo USADA in njegov prispevek k čiščenju kolesarskega športa. Vendar pa se je ekipa v povezavi z razkritjem, ki ga je v izjavi za javnost 10. oktobra podal gospod Leipheimer, odločila, da prekine pogodbo z njim. Odločitev ima vso podporo vodstva ekipe, ki jo zastopata Patrick Lefevere in Bessel Kok," so zapisali na spletni strani ekipe Omega Pharma-Quick Step.

Leipheimer je bil član ekipe US Postal v sezonah 2000 in 2001. Američan je priznal, da je EPO uporabljal že leto pred tem in obe sezoni v ekipi katere član je bil takrat tudi Lance Armstrong. Leipheimer je tudi potrdil, da je bil s strani menedžerja ekipe Johana Bruyneela in zdravnika ekipe Luisa Del Morala poučen, kako lahko zniža nivo hematokrita v krvi. Leta 2001 je dirko po Španiji končal na 3. mestu v skupnem seštevku in nato prestopil v nizozemski Rabobank. V slednji naj bi še kar uporabljal hormon Eritropoetin (EPO), kateremu je dodal še krvno transfuzijo. To naj bi prakticiral tudi v ekipi Gerolsteiner ter nato v ekipi Discovery Channel. V slednji naj bi le enkrat uporabil transfuzijo krvi, in sicer pred dirko po Franciji. Leipheimer v izjavi za javnost tudi navaja, da se po letu 2007 ni več posluževal prepovedanih sredstev in metod za izboljšanje svojih sposobnosti.

Ne spreglejte