Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 10. 2020,
17.05

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

7

Natisni članek

Ineos Richard Carapaz Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič

Petek, 30. 10. 2020, 17.05

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Španiji. 10. etapa

Neverjetni Roglič v ravninski etapi junaško do rdeče majice!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

7

Primož Roglič | Primož Roglič je prikazal novo izjemno predstavo. | Foto A.S.O./Luis Angel Gomez

Primož Roglič je prikazal novo izjemno predstavo.

Foto: A.S.O./Luis Angel Gomez

Primož Roglič (Jumbo Visma) je v zaključku sicer ravninske etape opravil izjemno delo. Cesta se je v zadnjem kilometru nekoliko dvignila, slovenski šampion pa se je katapultiral do tretje zmage na letošnji Vuelti. Sprva so organizatorji zapisali, da je njegov zaostanek v skupnem seštevku tri sekunde za Richardom Carapazom, po naknadnem pregledu pa mu pripisali tri sekunde prednosti za današnjo zmago. Čeprav imata isti čas v skupnem seštevku, rdeča majica pripada Rogliču.

Podrobneje 10. etapa:

Cilj- Kar se je napovedovalo, se je uresničilo. Zaključni kilometer ravninske etape je bil nekoliko v klanec in v tem delu je Primož Roglič (Jumbo Visma) skočil in se prebil pred vse tekmece ter se veselil še tretje zmage na letošnji Vuelti. Sprva so organizatorji zapisali, da je njegov zaostanek v skupnem seštevku tri sekunde za Richardom Carapazom, po naknadnem pregledu pa mu pripisali tri sekunde prednosti za današnjo zmago. V skupnem seštevku sta zdaj povsem izenačena, rdeča majica pa bo v sobotni kraljevski etapi na plečih slovenskega šampiona.

"Lepo je, kaj naj rečem. Super vesel sem. Spet sem v rdečem. Dejstvo je, da se za našo ekipo dosti ne spremeni. Držati moramo dober ritem, biti fokusirani in iti dan za dnem," je po zmagi dejal Roglič.

Rezutlati 10. etape

Mesto Kolesar Ekipa Čas Bonifikacije
1  PRIMOŽ ROGLIČ TEAM JUMBO - VISMA 04H 14' 11'' B : 10''
2  FELIX GROSSSCHARTNER BORA - HANSGROHE 04H 14' 11'' B : 6''
3  ANDREA BAGIOLI DECEUNINCK - QUICK - STEP 04H 14' 11'' B : 4''
4  ALEX ARANBURU DEBA ASTANA PRO TEAM 04H 14' 11'' -
5  ROBERT STANNARD MITCHELTON - SCOTT 04H 14' 11'' -

Skupni vrstni red

Mesto Kolesar Ekipa Čas Zaostanek
1  PRIMOŽ ROGLIČ TEAM JUMBO - VISMA 40H 25' 15''  
2 RICHARD CARAPAZ INEOS GRENADIERS 40H 25' 15'' isti čas
3  DANIEL MARTIN ISRAEL START-UP NATION 40H 25' 40'' + 00H 00' 25''
4  HUGH JOHN CARTHY EF PRO CYCLING 40H 26' 06'' + 00H 00' 51''
5  ENRIC MAS MOVISTAR TEAM 40H 27' 09'' + 00H 01' 54''

3 km do cilja - Glavnina ujela Remija Cavagno. Primož Roglič se je prerinil povsem v ospredje. Ker je zaključek etape v klanec, ima lepo priložnost za odličen rezultat.

5 km do cilja - Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) se je otresel Portugalca in je zdaj sam v ospredju. Na čelu glavnine je ekipa Ineos Grenadiers, ki ščiti nosilca rdeče majice Richarda Carapaza. Primož Roglič in njegovi moštveni kolegi pri Jumbo Vismi niso povsem v ospredju glavnine.

9 km do cilja - V zaključku etape postaja razburljivo. Zdaj sta s srečo poizkusila Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) in Ivo Oliveira (UAE Team Emirates), ki sta si prikolesarila 87sekund prednosti. 

11 km do cilja - Willie Smit (Burgos-BH) poizkuša s samostojno vožnjo priti do cilja, vendar ga glavnina na varni razdalji nadzira. Njegova prednost je 8 sekund.

16 km do cilja - Konec je bega. Ekipe se že pripravljajo na zaključni šprint. 

23 km do cilja - Beg četverice - Brent Van Moer (Lotto Soudal), Pim Ligthart (Total Direct Energie), Alexander Molenaar (Burgos-BH) in Jonathan Lastra Martinez (Caja Rural-Serguros) - se bo kmalu končal, saj glavnina zaostaja le še 50 sekund. V zaključku se bodo začeli postavljati vlaki ekip, ki bodo svoje šprinterje skušale postaviti v čim boljše izhodišče za zaključni udarec. Na čelu glavnine tempo narekuje ekipa Mitchelton Scotta.

27 km do cilja - Presenetljivo je iz glavnine odpadel eden od favoritov za zmago Sam Bennett, ki mu je bila zmaga v četrtkovi etapi zaradi nepravilne vožnje v zaključku odvzeta.

47 km do cilja - Prednost ubežnikov kopni. Znaša le še 3:27. Obeta se nam izredno razburljiv zaključek etape.

60 km do cilja - Na edinem gorskem cilju v tej etapi - Alto de San Cipriano (III. kategorije) -  je največ točk pobral Brent Van Moer (Lotto Soudal).

71 km do cilja - Prednost četverice ubežnikov se iz kilometra v kilometer zmanjšuje. Zdaj ta znaša le še 5:37. Jasno je postalo, da beg ne bo uspel vse do konca. Zanimivo bo videti, kaj bo prinesel sam zaključek, saj se cesta v zadnjem kilometru nekoliko dvigne. Morda bo svojo priložnost iskal tudi Primož Roglič.

92 km do cilja - Konec je mirne vožnje. Ekipe, ki imajo v svojih vrstah šprinterje, so začele v glavnini močneje pritiskati pedala. Zaostanek so znižali na vsega sedem minut.

120 km do cilja - Nič pretresljivega na trasi, zato pa ima glavnina 10:30 zaostanka. Povprečna hitrost do tega trenutka znaša 43,4 km/h, medtem ko je temperatura ozračja 17 stopinj.

138 km do cilja - Prednost ubežnikov znaša že debelih 11 minut. Zanimivo bo videti, ali bo beg uspel povsem do konca.

155 km do cilja - Michal Paluta (CCC) je imel težavo s predrto pnevmatiko in zdaj skuša ujeti priključek ubežni četverici, ki ima pred glavnino 3:20 prednosti. Njegov zaostanek znaša 1:25. Brent Van Moer (Lotto Soudal), Pim Ligthart (Total Direct Energie), Alexander Molenaar (Burgos-BH) in Jonathan Lastra Martinez (Caja Rural-Serguros) so zdaj povsem sami v ospredju.

Prav nihče od njih ne ogroža vodilnega Richarda Carapaza v boju za rdečo majico. Lastra Martinez je s slabo uro zaostanka še najbližje.

168 km do cilja - Zdaj je v ospredju peterica ubežnikov in ima 40 sekund prednost, v glavnini pa spremljamo nove poizkuse pobega.

181 km do ciljaMichal Paluta (CCC), Brent Van Moer (Lotto Soudal), Pim Ligthart (Total Direct Energie) in Alexander Molenaar (Burgos-BH) so se odločili za beg in so si prikolesarili 22 sekund prednosti.

Roglič: Zelo težko bo

"Zaključek bo težak. Bomo videli, kako bo dirka šla od začetka. Osredotočen bomo morali biti. Vsi bi radi varno prišli do cilja. Če bo priložnost za šprint ... Videli bomo, kakšna grupa bo. Zelo težko bo. Na koncu moramo biti v pravi poziciji," je pred začetkom 10. etape opozoril Primož Roglič in pogled uperil v zadnji kilometer današnje trase, saj se bo trasa nekoliko dvignila.

Slovenski kolesar je v skupnem seštevku na drugem mestu in za vodilnim Richardom Carapazom po sredini zmagi zaostaja 13 sekund.

12.45 - Začela se je 185 kilometrov dolga etapa, ki naj bi bila namenjena šprinterjem. Kolesarji imajo na trasi le en gorski cilj in še ta bo III. kategorije (Alto de San Cipriano - 4,3 kilometra/5-odstotni naklon). Zato pa bi lahko bil zanimiv sam zaključek, saj se cesta v zadnjem kilometru nekoliko dvigne. Zato pa bo povsem drugače v soboto in nedeljo, ko sta na sporedu peklenski gorski preizkušnji.

Skupni vrstni red pred 10. etapio:

1. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)      36;11:01
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)               + 0:13
3. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)      0:28
4. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                0:44
5. Enric Mas (Špa/Movistar)                        1:54
6. Felix Grossschartner (Avt/Bora-hansgrohe)       3:28
7. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott)       isti čas
8. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)               3:35
9. Marc Soler (Špa/Movistar)                       3:40
10. Wout Poels (Niz/Bahrain-McLaren)                3:47

Vodilni Ekvadorec Carapaz brani 13 sekund prednosti pred Rogličem, ki bo tudi danes vozil v zeleni majici najboljšega po točkah na dirki. Čeprav ravnina najboljšim kolesarjem na dirki ne bi smela pobrati preveč moči, bodo morali vseeno paziti, da se ne zapletejo v kakšen padec, da jim življenja ne zagreni veter ali kakšna okvara, kot se je to primerilo Rogliču na včerajšnji etapi, v kateri je 13 kilometrov pred ciljem moral menjati kolo zaradi predrte zračnice.

Dirkanje v glavnini je lahko tudi precej živčno, kar so včeraj občutili nekateri kolesarji, ki so se po nespretnostih pri vožnji v gneči znašli na tleh.

vuelta20 - trasa 10. etape | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

A deseta etapa vendarle ne bo čisto ravna, karavano na 120. kilometru čaka klanec tretje kategorije. Kljub temu dobre štiri kilometre dolg klanec s povprečnim naklonom 5 % na Alto de San Cipriano (275 m.n.v.) ne bi smel pomembno vplivati na razvoj dogodkov, pričakovati je, da bo v ospredju ubežna skupina, ki bi utegnila prednost zadržati vse do cilja.

Etapa se bo začela ob 12.45, cilj naj bi karavana dosegla med 17.03 in 17.29.

V soboto in nedeljo pa se bo bržčas odločalo o skupnem zmagovalcu letošnje Vuelte, kolesarje čakata naporna dneva v gorah. V soboto bo etapa s ciljem v klanec prve kategorije, pred tem se bodo spopadli še s štirimi klanci, enem tretje in tremi prve kategorije. V nedeljo bo spet peklensko, z dvema vzponoma tretje in dvema prve kategorije, pred ciljnim vzponom na Alto de l'Angliru ekstra kategorije.  

Katedrala v Burgosu
Sportal Spektakularen začetek Vuelte 2021: štart bo kar v katedrali v Burgosu
Primož Roglič
Sportal S prstom pokazal na Rogliča, a ni edini

Skupni vrstni red po devetih etapah:

1. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)      36;11:01
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)               + 0:13
3. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)      0:28
4. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                0:44
5. Enric Mas (Špa/Movistar)                        1:54
6. Felix Grossschartner (Avt/Bora-hansgrohe)       3:28
7. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott)       isti čas
8. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)               3:35
9. Marc Soler (Špa/Movistar)                       3:40
10. Wout Poels (Niz/Bahrain-McLaren)                3:47

Preberite še:

Primož Roglič Vuelta 2020
Sportal Diskvalifikacija Irca, zmaga Nemcu, Roglič po težavah s kolesom brez izgube časa
Ne spreglejte