Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 6. 2014,
9.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Po Sloveniji

Torek, 10. 6. 2014, 9.25

8 let

"Sam si in goniš, kakor veš in znaš"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Giro je dobra popotnica za naprej. Dirko sem lepo odpeljal, a bi se ob drugačnih okoliščinah dalo še bolje," pravi Jan Polanc, najboljši Slovenec v skupnem seštevku letošnje dirke Po Italiji.

Polanc se je kljub utrujenosti, ki jo občuti po tritedenski dirki Po Italiji, udeležil petkovega kronometra, ki je štel tudi za državno prvenstvo. "Rad vozim kronometer in ker sem doma in ker je dirka štela za državno prvenstvo, sem se ga udeležil," je po vožnji na čas, ki je bila nekakšen predstakt tridnevnega praznika kolesarstva v Ljubljani, Maratona Franja, za Sportal pojasnjeval Jan Polanc v dresu italijanske ekipe Lampre-Merida, ki je na letošnji dirki Po Italiji s četrtim mestom na kraljevski 14. etapi v najboljšem mogočem slogu opozoril nase.

"Kronometer je posebna dirka, zame je sicer neka srednja disciplina, v kateri nisem ne med prvimi ne med zadnjimi, ampak nekje vmes. Takrat si najbolj sam s seboj, medtem ko je na preostalih dirkah vse podrejeno ekipi, treba si je izboriti dober položaj, tukaj pa si sam in goniš, kakor veš in znaš. Na nek način je bolj sproščeno," je pripovedoval komaj 22-letni kolesar iz Britofa pri Kranju, ki po četrtem mestu na kronometru z rezultatom 0:47:49 ni kazal prevelikega razočaranja, saj po tritedenskem Giru – razumljivo − še vedno čuti precejšnjo utrujenost.

"Ob drugačnih okoliščinah bi se dalo Giro odpeljati še bolje"

Čeprav je od zadnje, 21. etape Gira, ki ga je Polanc končal na solidnem 42. mestu, mimogrede, to je bila hkrati tudi najboljša slovenska uvrstitev, minilo že skoraj deset dni, se Polanc z mislimi še vedno rad vrača na italijanske ravnice in prelaze. "Giro je dobra popotnica za naprej, ena dobra izkušnja, ki mi je dala vedeti, da sem na pravi poti. Zdi se mi, da sem dirko kar lepo odpeljal, a da bi se ob drugačnih okoliščinah dalo še bolje. Moje delo namreč ni bilo, da dirkam zase, ampak da pomagam ekipi," je še dodal Polanc, ki si bo kraljevsko 14. etapo Gira zapomnil za vedno.

"Spomnim se, da se ta dan nisem prav dobro počutil. Še dva klanca pred zadnjim vzponom sem bil šele deseti kolesar, ki mu je uspelo prikolesariti na vrh, potem se mi je pa kar odprlo. Očitno imam v sebi lastnost, da iz sebe na koncu lahko iztisnem največ. V bistvu grem kar malo čez rob, bolj ko se bližam cilju, bolj grem lahko čez mejo," se je spominjal Polanc, ki ima z ekipo Lampre-Merida pogodbo sklenjeno še za prihodnjo sezono. "V ekipi se dobro počutim. V redu je, sem še mlad. Šele 22 let imam, tik pred začetkom Gira, na Irskem, sem praznoval rojstni dan. Bomo videli, kako bo šlo," pravi Gorenjec, ki se trudi z italijanskim jezikom. "Obvladam ga sicer ne povsem, ampak nekaj pa le znam," pravi.

Že v otroštvu je vedel, da bo kolesar

Polanc, ki si je že v otroštvu zastavil cilj, da bo postal poklicni kolesar in se temu konkretno posvetil, se je tudi zato odločil za poklicno šolo – opravil je šolanje za slikopleskarja –, glavnino sezone preživlja v Sloveniji, natančneje v domačem Britofu pri Kranju, ekipi pa se pridruži na dirkah. "Rezultate s treningov oddajam v Garminov center, kjer šefi preverjajo, kako treniramo," je pojasnil lovec na klance in etapne dirke, ki ima v prihodnjih dneh na svojem urniku dirko Po Sloveniji, nekaj dni počitka, kratek skok na morje, avgusta pa ga čaka nova dirka onkraj Luže, dirka Tour of Utah.

Ne spreglejte