Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 3. 2014,
19.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Božič Peter Sagan kolesarstvo

Petek, 28. 3. 2014, 19.16

8 let

Saganu E3 Prijs Vlaanderen-Harelbeke, Božič sedmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovak Peter Sagan je zmagovalec 57. enodnevne kolesarske dirke E3 Prijs Vlaanderen-Harelbeke (1.WT). Niki Terpstra je bil drugi, Geraint Thomas tretji, Borut Božič pa odličen sedmi.

Na 211 kilometrov dolgi dirki svetovnega koledarja je bilo na sporedu 17 vzponov. Na 50. kilometru je glavnina dovolila pobeg skupini petih kolesarjev. Maxime Daniel (Ag2r-La Mondiale), Jerome Cousin (Europcar), Florian Senechal (Cofidis), Jay Thomson (MTN-Qhubeka) in Laurens De Vreese (Wanty Groupe Gobert) je bila peterica ubežnikov, ki si je zelo hitro prikolesarila sedem minut prednosti, to je bila njihova najvišja prednost na današnji dirki. Dobrih 80 kilometrov pozneje je njihova prednost znašala le še štiri minute, medtem ko je bilo do cilja še 85 kilometrov, v katerih je bilo na sporedu še deset peklenskih vzponov. Poleg tega, da so se v glavnini vsake toliko pripetili padci, je bil tudi tempo glavnine vse hitrejši. Približevali so se odločilni klanci in vsi, ki so imeli še kaj moči v nogah, so rinili v ospredje. Petdeset kilometrov do cilja so imeli ubežniki le še slabi dve minuti prednosti pred glavnino. Največja ovira v zadnjih 50 kilometrih dirke so bili vzponi Kapelberg, Paterberg, Oude Kwaremont, Karnemelkbeekstraat in Tiegemberg. A sledilo je še nekaj padcev in napadov v glavnini in 30 kilometrov do cilja so bile razmere povsem drugačne.

Na vzponu Oude Kwaremont so ubežnike ujeli, medtem ko je za nov pobeg poskrbel Peter Sagan. V ospredju je bila skupina osmih kolesarjev, lovila jo je skupina, v kateri je bilo približno 15 kolesarjev. A po zadnjih dveh vzponih so v ospredju ostali le še Peter Sagan (Cannondale), Niki Terpstra, Stijn Vandenbergh (oba Omega Pharma-Quick Step) in Geraint Thomas (Sky). Po zadnjem vzponu je v drugi zasledovalni skupini ostalo le še 13 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Borut Božič, ki je devet kilometrov do cilja poskušal priti v ospredje. A zasledovalna skupina ni bila složna in se je zanašala predvsem na Fabiana Cancellaro in Stijna Devolderja, ki sta pokazala največ želje po lovu za ubežniki. Prednost četverice je bila vse večja in že pet kilometrov do cilja je bilo jasno, da je treba zmagovalca iskati med ubežno četverico. Terpstri in Vandenberghu kljub številčni premoči ni uspelo pobegniti Saganu, ki je slavil suvereno zmago. Terpstra in Thomas sta se morala zadovoljiti z drugim in tretjim mestom. V ozadju je v drugi skupini uspelo pobegniti Sepu Vanmarcku in Allanu Galopinu, ki sta osvojila peto in šesto mesto. Borut Božič je dobil ciljni šprint zasledovalne skupine in dirko končal na odličnem sedmem mestu. "Žal sem se ob vzponu na Kwaremont nekoliko uštel v položaju. Bilo je zelo težko, saj se vsi bojujejo za čim boljši položaj pred začetkom vzpona. Klanec pred tem sem imel odličen položaj in moram biti vseeno zelo zadovoljen z današnjim dirkanjem. Forma je dobra in sem zelo blizu najboljšim. Vsekakor sem zadovoljen, da je dirka za menoj, saj je bilo zelo živčno ves dan," je za Sportal povedal Borut Božič, ki ga v nedeljo čaka nastop na dirki Gent-Wevelgem, na kateri ga je lani premagal le Peter Sagan!

Dirko je v veliki skupini, ki je zaostala dobre tri minute, končal tudi Kristijan Koren, ki se je v cilju lahko veselil uspeha moštvenega kolega Sagana. Koren je tokrat zasedel 45. mesto, medtem ko je Aldo Ino Ilešič odstopil.

Ne spreglejte