Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2013,
7.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dirka po Kaliforniji Peter Sagan

Sreda, 15. 5. 2013, 7.08

8 let

Sagan do etapne zmage na dirki po Kaliforniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zmagovalec 3. etape kolesarske dirke po Kaliforniji je Slovak Peter Sagan. Vsi Slovenci v glavnini. V vodstvu ostaja 27 letni Kolumbijec Janier Alexis Acevedo.

Kljub temu, da so bili v 177 kilometrov dolgi etapi na sporedu le štirje kategorizirani vzponi četrte kategorije, je bila etapa z 2700 višinskimi metri vzpona zelo zahtevna. Po prvem gorskem cilju, ki je bil na enaintridesetem kilometru, so glavnini pobegnili Andy Schleck (RadioShack-Leopard), Chad Beyer (Champion System), Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM) in Gavin Mannion (Bontrager). V skupnem seštevku dirke je bil od ubežnikov pred pričetkom etape najvišje uvrščen Beyer, ki je za vodilnim Acevedom zaostajal dobrih pet minut. A glavnina, na čelu katere so bili večji del kolesarji ekipe Cannondale, ni dovolila, da bi si ubežniki prikolesarili več kot 5 minut prednosti pred glavnino. K sreči je bilo tokrat nekoliko hladneje kot v 2. etapi, ko je veliko kolesarjev doživelo vročinski udar.

Večina kolesarjev na dirki je zmogla tempo glavnine preko vseh štirih klancev. Ubežniki so bili po pričakovanju ujeti pred ciljem. Prvi je bil 28 kilometrov do cilja ujet Mannion, medtem ko je imela preostala trojica 23 kilometrov do cilja še minuto prednosti pred glavnino. Nato je s pobegom poskusil Beyer, ki je bil kot zadnji ujet 13 kilometrov do cilja. Sledil je kaotičen šprint v katerem se je najboljše znašel Peter Sagan. Slovak je slavil prvo letošnjo etapno zmago na tej dirki in že deveto v karieri. Drugo in tretje mesto sta zasedla Michael Matthews in Tyler Farrar. Vsi trije Slovenci so etapo končali v glavnini. Gregor Gazvoda je zasedel 18., Aldo Ino Ilešič pa 23. mesto. Ilešič je pomagal Keoughu, ki ni upravičil zaupanja. Sagan je zmago posvetil moštvenemu kolegu Mauru Da Daltu, ki je bil v 2. etapi eden izmed kolesarjev, ki so doživeli vročinski udar. "Počasi prihajam v tekmovalni ritem. Danes sem vlekel od štiridesetega kilometra dalje in skoraj do cilja. Vsekakor je Peter naše garanje poplačal z zmago," so bile prve besede Kristijana Korena za Sportal. "V včerajšnji etapi je bilo neznosno vroče. Tega še nikoli nisem doživel. Ko smo se spuščali iz zadnjega gorskega cilja v dolino sem se počutil, kot da se spuščam v vrel kotel. Nato nam je na ciljnem vzponu dva kilometra do cilja zaradi vročinskega udara skupaj zlezel Da Dalto. Nesrečneža so odpeljali z rešilcem v bolnico in ga postavili v led, ker je mel 42 stopinj vročine. Preden smo ga dali na nosila od rešilca je ležal na tleh in dobil opekline na zadnjici zaradi razbeljenega asfalta, kot da bi se usedel na žar. Vsi smo bili prestrašeni, ko smo ga držali v rokah in se je ves tresel," je žalostno zgodbo s srečnim koncem za Sportal opisal Koren. V skupnem seštevku dirke ni prišlo do sprememb.

Ne spreglejte