Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2024,
16.00

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Martin Hvastija Peter Sagan Uroš Murn kolesarstvo

Četrtek, 14. 3. 2024, 16.00

1 mesec, 1 teden

Pred začetkom domače kolesarske sezone

Tratnik prva izbira za kronometer na olimpijskih igrah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
kolesarska zveza | Slovenski kolesarski delavci so spregovorili o novi kolesarski sezoni v Sloveniji. | Foto Nebojša Tejić/STA

Slovenski kolesarski delavci so spregovorili o novi kolesarski sezoni v Sloveniji.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Kolesarska zveza Slovenije (KZS) je predstavila sezono 2024, začenši z letošnjimi mednarodnimi dirkami na slovenskih tleh, ki se bodo začele z nedeljsko veliko nagrado slovenske Istre. Obenem je selektor moške kolesarske reprezentance Uroš Murn spregovoril o ciljih sezone na olimpijskih igrah v Parizu in svetovnem prvenstvu v Švici.

Sezona mednarodnih dirk na domačih tleh se bo začela s štirimi enodnevnimi preizkušnjami med 17. in 24. marcem, vrhunec kolesarskega leta pa bo med 12. in 16. junijem z etapno dirko Po Sloveniji, ki spada v drugi najvišji rang Mednarodne kolesarske zveze Uci. O dirki Po Sloveniji bodo organizatorji podrobneje spregovorili 27. marca, ko bodo predstavili traso jubilejne 30. izdaje domače pentlje, zdaj pa je domača kolesarska zveza pozornost usmerila k marčevskim enodnevnim preizkušnjam.

Marca bo v Sloveniji dirkal Peter Sagan
Na zadnjih dveh preizkušnjah uvodnega marčevskega tedna bo predvidoma nastopil tudi eden od zvezdnikov cestnega kolesarstva, Slovak Peter Sagan. Ta bo v dresu ekipe Pierre Baguette nadaljeval priprave za nastop na olimpijskih igrah v Parizu, kjer pa bo dirkal v gorskem kolesarstvu. Njegov nastop na slovenskih enodnevnih dirkah bo prava paša za oči in bo pritegnil še več pozornosti javnosti, je prepričana KZS, a dirke so bistvene tudi za mlade slovenske kolesarje.

Med 17. in 24. marcem se bodo zvrstile štiri, začenši z nedeljsko VN slovenske Istre. Nato sledi nova preizkušnja pod okriljem kluba mebloJogi, VN Brda–Collio, ki bo na sporedu v torek, 19. marca. Dva dni pozneje bo na vrsti VN Goriške in Vipavske doline, za konec prvega dela slovenskih dirk pa še deveta VN Adrie Mobil v Novem mestu. Letos bo na sporedu še VN Gorenjske, in sicer 19. maja, pri kateri ima KZS za zdaj nekaj težav, a obljublja, da dirka bo, po junijski slovenski pentlji bo za konec prvega septembra na vrsti še VN Kranja. Ta poteka vse od leta 1996, a bo tokrat zamaknjena za mesec in pol.

Martin Hvastija o začetku domače kolesarske sezone:

Martin Hvastija | Foto: Nebojša Tejić/STA Martin Hvastija Foto: Nebojša Tejić/STA "To so razvojne dirke, na katerih so nekoč nastopali naši šampioni in se tu kalili, zato tudi organiziramo te dirke. KZS jih organizira že deset let. Nastal je kar lep šopek dirk, štiri v tem uvodnem obdobju sezone," je spregovoril Martin Hvastija, športni direktor KZS, in dodal, da so dirke pomembne predvsem za mlade slovenske kolesarje, ki si želijo v poklicno kolesarstvo.

S tem se je strinjal tudi selektor reprezentance Uroš Murn: "Že dve leti sem opozarjal, da imamo zelo močno generacijo mladincev. Prvi so že prišli iz mladincev k članom. V slovenskih ekipah odlično delajo z mladimi, ki imajo velik potencial. Če je bilo zdaj nekaj luknje do teh v svetovni seriji, je vmes zdaj Gal Glivar, za naprej pa mislim, da ne bi smeli imeti skrbi, da slovenskih kolesarjev ne bi imeli v ekipah svetovne serije."

Uroš Murn | Foto: Nebojša Tejić/STA Uroš Murn Foto: Nebojša Tejić/STA Za sezono 2024 je Murn izpostavil olimpijske igre in svetovno prvenstvo, na katerih se nadeja, da bodo nastopili vsi najboljši slovenski kolesarji. V vožnji na čas bo na OI po vsej verjetnosti priložnost dobil Jan Tratnik, saj zaradi utrujenosti in motivacije po Dirki po Franciji za Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča ta prihaja prekmalu za ustrezne priprave.

Uroš Murn o izboru potnikov na olimpijske igre v Parizu:

Na SP v Švici slovenska kolesarska reprezentanca cilja na najvišja mesta. "Trasa je lahko zahtevna ali ne, ampak naredijo jo tekmovalci. Ko je bila objavljena trasa, je jasno, da odgovarja Tadeju in Primožu, ki sta potrdila nastop. Če bo šlo po načrtih, gremo v Zürich z vsemi iz svetovne serije. Vemo, kaj je cilj na SP. Trasa je pisana na kožo našim reprezentantom s 4.400 višinskimi metri," je dodal Murn.

Goriska Brda Giro
Sportal Neuradno, a obetavno: Giro naj bi leta 2025 spet obiskal Slovenijo
Ne spreglejte