Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
6. 9. 2020,
17.22

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,77

2

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 6. 9. 2020, 17.22

1 leto, 9 mesecev

Po uspehu Rogliča in Pogačarja v 9. etapi Dirke po Franciji

Rumeni Roglič: Slovenci smo postali velesila, Pogačarju sem se opravičil

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,77

2

Primož Roglič | Primož Roglič je kot prvi Slovenec oblekel rumeno majico na Dirki po Franciji. | Foto Reuters

Primož Roglič je kot prvi Slovenec oblekel rumeno majico na Dirki po Franciji.

Foto: Reuters

Izjemen dan na Dirki po Franciji. Pa kar začnimo z naštevanjem, kaj vse je spisalo oziroma sta spisala slovenska kolesarja: Primož Roglič je kot prvi Slovenec v rumeni majici, Tadej Pogačar je prikolesaril do krstne etapne zmage na dirki vseh dirk, povrhu vsega pa je to še druga dvojna slovenska zmaga na letošnji Dirki po Franciji.

To, kar počneta na dirki Tour de France Primož Roglič in Tadej Pogačar, je nekaj neverjetnega. V prvem tednu sta v središču pozornosti. V četrti etapi sta spisala zgodovinsko dvojno etapno zmago, vajo pa sta ponovila pet dni pozneje, le da sta obrnila vlogi.

Zanimivo je, da sta natanko pred enim letom na Vuelti slavila dvojno slovensko zmago. O tem je Roglič za nacionalno televizijo povedal: "Da bi bilo vse tako lahko, bi bilo fino. Kaj naj rečem, očitno smo Slovenci poleg Kolumbijcev v kolesarstvu res postali velesila. Zelo sem vesel."

V zaključnem šprintu Pogačar pred Rogličem

Prav Pogačar je bil tisti, ki je pomagal Rogliču, da se je otresel Adama Yatesa, ki je do zdaj nosil rumeno majico. S skoki na izjemno strmem delu prelaza Col de Marie Blanque je razčlenil glavnino na prafaktorje. Le Roglič, Egan Bernal, Mikel Landa ter nekaj časa Richie Porte so šli za njim.

Tadej Pogačar se je spet počutil odlično in skakal tudi v deveti etapi. In s tovrstnim dirkanjem je pomagal Rogliču, da so kolesarji, vključno z rumenim Adamom Yatesom, odpadali kot po tekočem traku. | Foto: Reuters Tadej Pogačar se je spet počutil odlično in skakal tudi v deveti etapi. In s tovrstnim dirkanjem je pomagal Rogliču, da so kolesarji, vključno z rumenim Adamom Yatesom, odpadali kot po tekočem traku. Foto: Reuters

Na koncu so ujeli ubežnika Marca Hirschija in se v zaključnem šprintu udarili za etapno zmago, ki je v velikem slogu pripadla Pogačarju, Roglič pa je kot prvi Slovenec oblekel rumeno majico vodilnega, kar je njegov cilj na letošnjem Touru.

Treniraj kot Tadej Pogačar

Zaradi začetniške napake bi se izjemna Slovenca skoraj znašla na tleh  

"Najprej bi rad čestital Tadeju. Zamenjala sva mesti. Huh, izjemno močan je. Rumena majica? Super, neki cilj. Cilj je, da bi jo imel v Parizu. Znova dobra etapa za nas," je bil vidno vesel Roglič, medtem ko je mladi Pogačar ob zgodovinski zmagi na Touru, ki jo je dodal trem z lanske Vuelte, dodal: "Ne vem, noro je po težkem dnevu zmagati. Hvala moštvenim kolegom, ki so dobro opravili delo. Vesel sem, da sem zmagal. Pokušal sem pridobiti čas v skupni razvrstitvi. 300 metrov pred ciljem sem se odločil. V igri je bilo še nekaj sekund in etapna zmaga. Ne vem, kaj se je zgodilo. Šel sem na polno."

A bi se kmalu zgodilo, da ne bi govorili o slovenskem dnevu. Na vrhu prelaza Col de Marie Blanque, kjer sta se slovenska kolesarja udarila za bonifikacijske sekunde, sta se zapletla, zato bi skoraj lahko pisali o padcu. Tadej je namreč pogledal nazaj, naredil začetniško napako in se zadel v Primoža. K sreči sta ostala na kolesu in nadaljevala proti zgodovinskemu uspehu.

"Oh, ja, takoj sem se Tadeju opravičil. Skoraj bi se sama izločila. To je kolesarstvo. Vse je OK," je rekel Roglič, ki pa je zagotovo dobil opravičilo mlajšega kolega, ki je vse skupaj zakuhal.

Slovenski Laruns, Roglič bo lahko več dni spal v rumeni majici

Očitno je v Larunsu v Pirenejih nekaj slovenskega, saj je pred dvema letoma prav tu Roglič prišel do ene od treh etapnih zmag na Touru. Zdaj se je veselil skupaj s Pogačarjem, s katerim sta sicer tekmeca, a hkrati prijatelja, ki znata sodelovati na takšnih dirkah, pa čeprav nastopata za različni moštvi.

Roglič bo zdaj več dni zagotovo oblečen v rumeno majico vodilnega. | Foto: Reuters Roglič bo zdaj več dni zagotovo oblečen v rumeno majico vodilnega. Foto: Reuters

Na Touru bo v ponedeljek prost dan, ki mu bosta sledili dve šprinterski etapi, v četrtek in petek pa bosta spet na sporedu gorski poslastici, v katerih bodo poskušali napasti Rogliča, ki ima zdaj 21 sekund prednosti pred največjim tekmecem Bernalom. Kolumbijec, ki je lani prikolesaril na Elizejske poljane v rumeni majici, je pokazal, da se mu forma dviguje, zato bo zanimivo videti, na kakšen način se bo lotil slovenskega kolesarja. Jasno kot beli dan pa je, da bo realno Roglič vsaj do petka oblečen v rumeno majico, čeprav bi se lahko zgodilo, da bo z njo na plečih kolesaril vse do Pariza.

Tretje mesto zdaj zaseda najboljši Francoz Guillaume Martin, Pogačar pa je po težavah s kolesom v sedmi etapi, v kateri je izgubil dragoceni čas, še drugi dan zapored pridobil lepo število sekund in je zdaj na sedmem mestu ter za Primožem zaostaja 44 sekund.

Rezultati 9. etape:

  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)                   03;55:17
  2. Primoz Roglič (Slo/Jumbo-Visma)

  3. Marc Hirschi (Švi/Sunweb)
  4. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)
  5. Mikel Landa (Špa/Bahrain McLaren)
  6. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo?            + 0:11
  7. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)
  8. Romain Bardet (Fra/AG2R la Mondiale
  9. Richie Porte (Avs/Trek-Segafredo
 10. Rigoberto Uran (Kol/EF Pro Cycling)         isti čas
...
 83. Luka Mezgec (Slo/mitchelton-Scott)             22:42
112. Matej Mohorič (Slo/Bahrain McLaren)            29:27
117. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)               isti čas

Skupni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)             38;40:01
2. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)            + 0:21
  3. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                  0:28
  4. Romain Bardet (Fra/AG2r-La Mondiale)            0:30
  5. Nairo Quintana (Kol/Arkea-Samsic)               0:32
  6. Rigoberto Uran (Kol/EF)                     isti čas
  7. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)                0:44
  8. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)                    1:02
  9. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                 1:15
 10. Mikel Landa (Špa(Bahrain McLaren)               1:42
 ...
 59. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                1:01:38
 98. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)          1:53:32
115. Luka Mezgec (Mitchelton-Scott)               2:05:40

Ne spreglejte